Ретроспективна изложба слика Љубе Поповића

У Галерији Српске академије наука и уметности отворена је прва постхумна ретроспективна изложба нашег великог сликара Љубе Поповића.

Поставка пружа хронолошки увид у комплетно Љубино стваралаштво - 45 слика великог формата груписано је у шест целина по стваралачким периодима.

Изложба је отворена у Академијиној галерији до 20. октобра.

Академик Љуба Поповић, једно од највећих имена овдашње, али и француске ликовне сцене, рођен је у Тузли, дечаштво је провео у Ваљеву, док је у Београду је, на Академији ликовних уметности,  дипломирао сликарство. У Париз се преселио 1963. године. Био је члан групе Медиала.

Његове слике налазе се у престижним музејима, галеријама и приватним колекцијама. 

Једном приликом је изјавио: Слике имају сопствену судбину, на коју се не може утицати и о којој је чак илузорно и размишљати. Важна је једино та чудесна енергија која кроз њих струји и која оставља трагове како у животу сликара, тако и у животу колекционара. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару