Ршумови "Сарадници сунца" – спој младости и искуства

На Златибору је завршена Академија "Сарадници сунца" која је предходних дана у родном месту Љубивоја Ршумовића окупила мале, талентоване песнике, али и оне већ одавно афирмисане. Академија је пројекат Фондације "Ршум" уз подршку Министарства културе и општине Чајетина.

Осморо "малих" талентованих песника осам дана су у Љубишу учили у необичној песничкој школи у природи од већ познатих "великих "песника на обострану радост. Малим песницима који су већ убирали награде љубишко дружење било је нови "ветар у крила" а оним већ афирмисаним дало је и нову енергију и подсећање.

"Тамо смо учили да усавршавамо свој рад и причали с песницима и писцима о њиховом раду и њиховом стваралачком животу", каже Ема Зечевић.

Босиљка Злопорубовић наводи да им задаване различите теме на које су писали.

Песник Бранко Стевановић наводи се песници дођу на Ршумунијаду да се прво присете својих почетака. "Присетите се неких својих недоумица и оног периода када је интуитивно поимање тајни поезије било заправо основа", додаје Стевановић.

Љубивоје Ршумовић каже да је првог дана академије пошто је била среда, тема била да се напише песма о том дану.

"То је фантастично шта они могу да ураде. Имали су слободу да напишу о било чему, како желе, како осећају, како то изненађење душе долази, а онда су написали понеку и о нама", нагласио је велики песник.

Завршни испит "Сарадници сунца" имали су пред публиком у центру Златибора. И он је потврдио жељу свих да љубишка сусретања постану традиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару