"Антигона – 2000 година касније" отворила Белеф

Извођењем представе "Антигона – 2000 година касније" позоришта Улисес, у режији Ленке Удовички са Радетом Шербеџијом у улози Креонта, у Хангару Луке Београд отворен Београдски летњи фестивал Белеф.

Улогом у спектаклу у аутентичном простору Хангара Луке Београд, Раде Шербеџија се након 27 година нашао у неком позоришном комаду у српској престоници. 

Представа сценски испитује митску причу из Софокловог комада, истовремено се бавећи интерпретацијом мита, уз документаристичке драматуршке интервенције које отварају простор дискусије. 

Како су антички комади израсли у стварности препуној крви и злочина, у буци и метежу, Софоклов литерарни исказ ни у нашем времену не губи снагу, показујући сваком добу његово право лице из неке нове перспективе и одолевајући својом универзалношћу замкама промењених околности.

Осим Радета Шербеџије у представи су играли Маја Изетбеговић, Џенана Џанић, Ермин Браво, Дамир Урбан, Катарина Бистровић-Дарваш, Јелена Лопатић, Ведад Суљагић, као и студенти одсека за глуму при Академији сценских уметности Сарајево и студија Глума и медији свеучилишта у Ријеци.

Удовички је у најави извођења представе у Београду навела да је у доба процвата демократије жена обесправљена и у први план су дошли мушки принципи моћи и освајања.

"У том контексту је јако важно враћати се Грцима јер је 'Антигона' комад који се бави сударом правде и права. Старији закони кажу да смо ми сви као људски род једна фамилија и тако би требало да се односимо једни према другима, а не да бројимо хероје и издајнике. Данас се питамо ко је Антигона која по Софоклу жели да покопа свог брата који је проглашен издајником. То је девојка која не зна где јој је брат. Њен брат лежи у некој од масовних гробница које су свуда око нас", рекла је Удовички.

Нешто раније, у Француском културном центру представљена је изложба фотографа Кристијана Антоловића из Ирске, добитника бројних награда. 

У оквиру програма Белефа, биће одржан концерт једног од најквалитетнијих Квин трибјут бендова – Queen Symphony show, преподневни концерт композиторке Вере Миланковић у извођењу хора Дечјег културног центра, концерт Wien Symphony Salonorchester из Беча, концерт популарних "Мостар севдах рејунион", концерт састава Old Hat Orchestra са солистима Драгољубом Бајићем, Љубицом Вранеш и Маријом Јелић, као и наступ виолинисте Илије Маринковића.

Осим позоришних представа, посетиоци фестивала имаће прилику да виде уметнички перформанс "Светлосни кодови" у извођењу театра "Мимарт" који ће ове године представљати Србију у Пловдиву.

Заказана је премијера мјузикла "Пећина" Ивана Илића у УК "Вук Стефановић Караџић".

Перформанс француских уметника, са називом "Хепи маниф" – весела плесна променада биће представљена на Калемегданском и Ташмајданском парку.

На фестивалу ће бити изведен и перформанс израелске уметнице Мерав Даган.

За најмлађе ће на платоу испред Војног музеја бити одржана представа Црвенкапа по тексту и режији Соње Кнежевић, а на истом месту биће приказана и представа Легенда о храбрости –класични театар за децу са елементима акробатике.

Такође, младе посетиоце фестивала очекује и музичко-сценски наступ популарног јутјубера Бака Прасета.

Белеф затварају својим наступом Марко Хатлак бенд са специјалним гостом Влатком Стефановским.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару