Београдски музеји спремни за луду ноћ, погледајте које су најзанимљивије локације

Од хипи боја Вудстока, преко поларне светлости до необичног сусрета са огледалима, уз великане уметности, али и оне на које смо помало заборавили, очекује посетиоце "Ноћи музеја" у Београду, 18. маја, на више од 60 локација.

Етнографски музеј, после неколико година, поново учествује у "Ноћи музеја" и то изложбом "У огледалу" Земаљског музеја из Сарајева, на којој ће показати како је некада изузетно луксузан, а данас омиљени и свеприсутан предмет кроз историју имао важнију улогу него што данас претпостављамо.

Уз најраскошнија, па и цео век стара огледала из оригиналне поставке, за ову прилику изложба ће бити проширена садржајем у којем ће посетиоци бити у прилици да се упознају са улогом огледала у свакодневном животу - од обичаја, народних веровања и празноверја преко историјских до данашњих догађаја. 

Манакова кућа дочараће дух Београда осамдесетих година, уз одабир оригиналних фотографија ноћног живота култног Миладина Јеличића Јеле, који је баш на том месту 1985. године направио изложбу о којој се дуго причало.

Од Вудстока до кријумчара

Шарени и слободнији свет хипи ере посетиоци ће моћи да открију у Галерији УЛУС кроз поставку "Вудсток – последња утопија" поводом пола века од почетка најславнијег фестивала, што је прилика да се посетиоци подсете колико је велику улогу Вудсток имао у освајању уметничких, политичких, сексуалних и еколошких слобода. 

Установа културе Стари Град угостиће изложбу "Границе (не)могућег - приче са царине" које организује Управа царина Србије на којој ће показати шта се све кријумчарило у једном термосу, али и у тегли ајвара, како су музички инструменти и картонске амбалаже за млеко и сокове добијале сасвим нову намену, као и због чега су се све "клонирали" кровови превозних средстава.

На истој локацији љубитељи носталгичних путовања кроз време биће у прилици да открију девет деценија старе фотографије београдских улица и здања и упореде их са њиховим данашњим изгледом. 

Окосницу изложбе "Београд некад и сад" чине ретко излагане фотографије из 1929. године, чији је аутор пасионирани фотограф-аматер, пуковник Јеремија Станојевић, некадашњи професор Војне академије.

Петар Добровић први пут у "Ноћи музеја"

Први пут у "Ноћи музеја" после четврт века, љубитељи уметности моћи ће да погледају слике чувеног уметника Петра Добровића које чине део Легата Флегел. 

Шеснаест радова из ове богате колекције, за које је Добровић инспирацију пронашао у јадранској обали, биће изложено у Музеју Јована Цвијића уз по један необичан портрет и акт, као и три занимљиве копије које је Добровић урадио према Веласкезовим и Рембрантовим сликама.

Настојећи да отвори неочекивана, али историјом и културом богата здања, "Ноћ музеја" ове године посетиоце води на путовање "иза кулиса" Факултета музичких уметности који ће, осим узбудљивих музичких наступа, посетиоцима донети и разна изненађења са потписом Шостаковича, Стравинског, Копланда па чак и Мештровића.

Само ове вечери кроз вођене туре посетиоцима ће бити представљени лик и дело Петра Стојановића који важи не само за најшколованијег, већ и за најплодотворнијег српског композитора, а који је у родној земљи био заборављен.

Наука и уметност у једној ноћи 

Слапови поларне светлости плесаће пред очима посетилаца захваљујући научном експерименту изведеном уз помоћ реплике "Де ла Ривине" машине, која је део колекције Музеја науке и технике.

Љубитеље технологије овај музеј повешће у шетњу кроз аналогни и дигитални свет, откриће им како је један килограм направио највећу побуну још од времена славне Француске револуције, а најмлађе радозналце забавиће уз научно игралиште и јединствени Музеј играчака у граду.

Музеј српског лекарског друштва представиће мало познате приче из времена прве варошке болнице у Београду, а припрема се и посебна поставка у Докторовој кули.

Позоришна магија биће тема Битефа театра 18. маја, док ће Уметнички павиљон "Цвијета Зузорић" уз помоћ редитеља Николе Завишића постати место на којем се спајају звуци и боје, а сударају позориште, наука и перформанс.

На истом месту моћи ће да одлута у време античког Сингидунума и доживети тактилна изложба, Дворски комплекс на Дедињу изложиће портрете Петра Првог које су радили неки од најзначајнијих српских и југословенских уметника, док ће уз малу помоћ чувеног италијанског скулптора Алфреда Пирија, посетиоци моћи да оставе лични печат у згради Југословенске кинотеке уз подсећање на улогу наших хероја у ослободилачким ратовима вођеним пре једног века.

Цена улазница за 16. "Ноћ музеја" у претпродаји износи 450 динара, док ће на дан манифестације карта коштати 500 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару