Позориште које руши шаблоне

Југословенско драмско позориште је основано с идејом да буде најбоље и да одбаци позоришне шаблоне. Ту идеју следи свака генерација, и зато је 3. април прослава позоришта и позоришне уметности.

Судећи по наградама, али и распродатим представама, годину је обележио "Врат од стакла" по тексту Биљане Србљановић у режији Јагоша Марковића. Судећи, опет по наградама, али и испуњеном роковнику, годину је обележио глумац у "цунами" налету Ненад Јездић.

"Не смем да занемарим ту љубав, не смем да занемарим дар, ако га имам, не смем просто да одем у нешто што ми се учини да такође знам да радим, морам да се радујем, морам да нађем путеве тог радовања, а ја их налазим. Поготово сам их нашао кроз послове у последње две, три године у ЈДП-у и поготову све више и више откривам радост игре", истиче Ненад Јездић.

Весна Тривалић је годинама била члан Југословенског драмског позоришта.

"Прво сам била стипендиста на другој години Академије. Сад након 17 година ово доживљавам као повратак кући", каже чувена глумица.

И за драмску списатељицу Биљану Србљановић ЈДП је нешто сасвим посебно.

"Недавно сам имала бројне госте из иностранства, писце и управнике позоришта, и кажем им 'идемо до Народног', а они сви кажу - Југословенског драмског. То је национална кућа не само у виђењу у иностранству, у смислу професије, већ и за мене и у уметничком и у сваком другом смислу, то је Југословенско драмско", објашњава Србљановићева.

Новца је више, мањак је људи иза сцене, папири за изградњу Театра "Бојан Ступица" су обезбеђени и градња почиње крајем ове или почетком наредне године. И сајт је у реконструкцији - биће бољи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару