Гњилански "Литерарни отисак", отпор недаћама

"Литерарни отисак" је једини матични часопис за литературу и збивања, који излази на централном Косову. Потврда је да је овај крај изнедрио многа имена, чији је отпор недаћама била писана реч као симбол српског миленијумског битисања.

Национална култура утемељена на традицији сведочанство је опстајања Срба у Метохији и на Косову, сведоче они који су покренули часопис "Литерарни отисак". Постао је светионик православаца који су одлучни да опстану у Гњиланском поморављу. 

Прве бројеве од маја 2002. обележила су збивања од доласка Мисије Уједињених нација. Тада се народ окупљао у порти гњиланске Цркве Светог Николе. 

"И онда се ту јавила животна потреба да се све то што се дешавало, тај терор над Србима негде забележи и остане траг, тако је настао овај часопис", рекао је Ратко Стоиљковић, главни уредник.

Књижевни часопис сада има своје устаљене рубрике из наше књижевности, посебно завичајне, представљање нових књига и друго.

"На наше велико задовољство и на велику радост само у Косовском поморављу је годишње бар 10 књига, ако не и више. Сви аутори наравно нађу место у овом "Литерарном отиску" који обједињује све њих између осталих рубрика", каже Јасмина Стоиљковић, сарадник.

Литерани отисак је једини часопис клоји излази у Гњиланском поморављу. Приређују га косовски ствараоци и представљају у градовима наше земље.

Даница Андрејевић, књижевни критичар каже да на централном Косову једино "Литерарни отисак" одржава ту традицију која чува и старо и пласира ново.

"То је нека генеза која као ласер окреће се према прошлости и окреће рефлектор према будућности. Колико год да је мало Срба тамо, докле год има језгро једно културолошко, једна генетичка целина, биће доказ граничарства културе које српски језик и књижевност имају", рекла је професорка Андрејевић.

У "Литерарном отиску" застуољене су и теме из хришћанства, али и ликовног стваралаштва и музичке сцене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару