Герослав Зарић добитник Статуете Јоаким Вујић

Овогодишњи добитник Статуете Јоаким Вујић, која се додељује за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији, је сценограф Герослав Зарић, саопштили су из Књажевско-српског театра у Крагујевцу.

Одлуку од додели једног од најзначајнијих признања у области позоришне уметности у нашој земљи донео је жири у саставу: прошлогодишњи лауреат Михаило Миша Јанкетић, позоришни критичар РТС-а Слободан Савић, редитељ, председник жирија Драган Јаковљевић, глумица Исидора Рајковић и глумац и директор Књажевско-српског театра Милош Крстовић.

Жири у образложењу ове одлуке наводи да Зарићев сценографски проседе карактеришу темељно проучавање драмског дела, дубоко аналитички приступ и смела решења која произилазе из саме бити представе уз подразумевану ликовност.

"Подржавајући основну идеју редитеља, тај ‘тихи перфекциониста', како га је назвала угледна редитељка и књижевница Вида Огњеновић у једној ТВ емисији, упорно проналази свој сценски изазов, избегава рутину и већ виђено, трага за аутентичним, оригиналним сценском изразом, за решењима из сопственог поимања поетике простора и сопственом поетском сликом", наводи се у образложењу.

Додају да Зарић, као уметник особене поетике и снажне креативне моћи, својом инвентивношћу и једноставношћу израза постиже максимални учинак исписујући ново осећање простора.

Иза Герослава Зарића стоји обимно, разноврсно и целовито уметничко дело чије су вредности доказане и проверене на бројним домаћим и иностраним сценама, фестивалима и изложбама.

Аутор је око 200 реализованих позоришних сценографија.

Бројне награде је остварио и на значајним летњим фестивалима као што су Белеф, Будва Град Театар, Охридско лето...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару