Вукосављевић на Светосавској академији у Темишвару

Уочи великог празника српске историје, културе и просвете Савиндана, министар културе и информисања Владан Вукосављевић позвао је да се загледамо у дубоке ходнике историје и послушамо гласове предака и поруке строге учитељице живота.

Министар је казао да нема тог Србина у матици или у дијаспори који, у школи и у породици, није научио много тога о животу и делу принца Растка, потоњег монаха Саве, а да његово велико дело бележе и чувају и историја и мит, у оном неизбежном преплету у коме колективно сећање одаје признање великанима једног народа.

"Покушајмо да свевременски значај великог српског просветитеља и утемељивача аутокефалне српске цркве, духовника и подвижника, сагледамо у контексту времена у коме живимо. Протумачимо његове поруке онако како данас умемо и колико смо кадри", рекао је Вукосављевић на почетку беседе коју је одржао у препуној сали Националне опере у Темишвару у којој је уприличена Светосавска академија.

Према његовим речима, историја је запамтила Савине стазе и ходочашћа, уклесала његове речи, законе и правила у велики зид плача и поноса једног мученичког народа и давала му подстицај и охрабрење у вековној борби за слободу и просперитет, док је мит Савиним именом назвао чудотворне изворе, стазе и богазе, врхове брда и стене магијске снаге, исцелитељска чуда и приказања страдалнима и болеснима.

"Историја и мит, две су стране истог новчића, којим српски народ плаћа своје постојање и трајање," нагласио је Вукосављевић.

Говорећи у Темишвару министар се присетио великих Срба који потичу управо са тих простора који их је обликовао, као и њиховој потреби да сачувају духовну везу са својим прецима, без обзира на историјске ломове и притиске.

"Ових дана, у сусрет празнику или на сам празник посвећен духовном оцу и културном хероју српског народа, на свим странама где има насељених Срба, на свим континентима нашег глобалног села, Срби се окупљају око имена Светог Саве, имена које има многа значења, а свако је значење градилачко, саборно и светло", истакао је министар.

Српска култура, како каже Вукосављевић, овде се додирује и прожима са разбокореном и снажном културом Румуна, са њиховим културним наслеђем, књижевним постигнућима, традиционалном народном уметношћу, народном музиком и дубоким традицијама класичне уметности.

"Румуни и Срби, живи су доказ чињенице да култура спаја чврстим нитима уважавања и поверења оне народе који кроз културу и преко ње, разговарају и тиме надилазе буку политичке историје, неповерења и искључивости свих облика", рекао је министар и додао да је овај део српског народа имао "историјску срећу" да живи заједно са великим румунским народом са којим је имао и има односе дубоког поштовања и слоге.

Светосавској академији која је имала богат музички и сценски програм присуствовао је велики број Срба из Румуније, а присутни су били и помоћник министра за културно наслеђе Данијела Ванушић, покрајинска секретарака за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, почасни председник Савеза Срба у Румунији Славомир Гвозденовић и представници Епархије Будимско - темишвараске Српске православне цркве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
23° C

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи