Народно позориште обележило годишњицу смрти Бранислава Нушића

Полагањем цвећа на споменик Браниславу Нушићу у центру Београда и приказивањем јединственог аудио-записа "Аудиобиграфија Бранислава Нушића" у Музеју Народног позоришта, српски национални театар обележио је 81. годину од смрти славног комедиографа.

Управница Народног позоришта Ивана Вујић рекла је после полагања цвећа на споменик Браниславу Нушићу да он, уз Јована Стерију Поповића, а касније Александра Поповића и Душка Ковачевића, припада врху српске а сигурно и европске комедиографије.

"Нушић је био величанствен и осетљив човек, који је разумео и волео свој народ. Он је свој живот посветио покушају да се менталитет тог народа мало промени набоље. У то име смо му захвални и сваке године у ово време ми ћемо на овом месту да му одајемо пошту", рекла је Вујићева.

Додала је да је Нушић сигурно тамо "горе" с нама, да чува своју кућу, да обилази ходнике којима је ходао и воли своје глумце онако како је то Чехов чинио.

"Велики писци као што је Нушић пишу о стварима колико смо ми грешни, али нам тај грех опраштају и разумеју нашу позицију. Господине Нушићу, праштајте нам макар због тога што се у Народном позоришту у актуелном репертоару играју четири ваша комада", рекла је Вујићева.

Миодраг Илић, председник Фондације "Нушић", истакао је да данас сви изражавају захвалност великом српском уметнику и родољубу, човеку који је волео наш народ и у позоришту оставио трајни белег.

"Бранислав Нушић није био само драмски писац. Он је био оснивач многих институција које овде постоје. Драмски аутори су учили од њега, јер је био човек који је донео европско позориште у Србију. Помогао је да се код нас изгради култура театра више него било ко", оценио је Илић.

"Аудиобиографију Бранислава Нушића", која је данас приказана у Музеју Народног позоришта, чине делови из његовог романа "Аутобиографија", као и други подаци из његовог живота.

Режију потписује Марко Ђурић, а улоге тумаче Драган Вујић, Душица Новаковић, Слободан Роксандић, Милан Босиљчић, Марко Миловановић и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
22° C

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи