НИН-ова награда Владимиру Табашевићу за књигу "Заблуда Светог Себастијана"

Добитник 65. НИН-ове награде за роман године је Владимир Табашевић за књигу "Заблуда Светог Себастијана", у издању "Лагуне". Награда ће бити свечано уручена наредног понедељка.

"Oвим делом аутор се враћа самосвојном изразу који је понудио у свом првом роману па чак и његовим темама – ратној трауми, односу са мајком, самоћама, али сада као сазрели писац који влада језиком, атмосфером и сложеним мотивима", записано је, између осталог, у образложењу жирија.

Владимир Табашевић је, после проглашења добитника, изјавио да му је "двострука улога Светог Себастијана" била занимљив мотив за писање.

"Tа врста у неком смислу двоструке улоге Светог Себастијана, који је био вођа преторијанске гарде која прогони хришћане, а који са друге стране, у свом срцу негује неку врсту вере, неку врсту наде, интереса за хришћанство, у неком здравом смислу, не у вулгарном, била ми је занимљива као мотив и као фигура која је наставила да се кроз читав роман провлачи – у смислу да се одражава на субјекте јунака", рекао је Владимир Табашевић.

У најужем избору за 65. НИН-ову награду били су и романи: "Прекасно" Бранке Криловић, "Одустајање" Јелене Ленголд, "Ухвати зеца" Лане Басташић, "Десети живот" Саше Савановић и "Београдски трио" Горана Марковића.

О финалистима je одлучиваo жири који чине Тамара Крстић, Марјан Чакаревић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Зоран Пауновић.

Владимир Табашевић је рођен 1986. у Мостару под пуним именом Бошњак Табашевић Владимир. Студирао је филозофију у Београду.

Објавио је књиге поезије "Коагулум" (2010), "Трагус" (2011), "Кундак" (2012), "Хрватски кундак" (2014).

Заступљен је у прегледима и изборима савремене поезије: "Простори и фигуре" (Службени гласник, 2013), "Рестарт" (Дом културе Студентски град, 2014), "Троје" (Самиздат, Б92, 2016).

Његов први роман "Тихо тече Мисисипи" (Студио Знак, 2015) штампан је самостално и нашао се у ужем избору за НИН-ову награду.

Оснивач је и један од уредника интернет часописа Презупч, који се бави питањем класних односа у друштву.

Добитник је регионалне награде за причу "Рат", у оквиру Бибер фестивала, и награде "Мирко Ковач" за најбољу књигу младог аутора.

Живи у Београду.

Претходни лауреат НИН-ове награде је Дејан Атанацковић за роман "Лузитанија".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи