Дечје одељење "Чика Јова Змај" – стара адреса, нови садржаји

Дечје одељење Библиотеке града Београда "Чика Јова Змај" после петнаест година враћено је на стару адресу, у Змај Јовину 1, у зграду Библиотеке где је пре 87 година отворена прва изложба књига и цртежа за децу и основана прва дечја и омладинска читаоница у тадашњој Краљевини Југославији. На радост запослених и деце, ово је за рад много већи и прикладнији простор од онога у Хиландарској 7.

Дечје одељење "Чика Јова Змај" после петнаест година враћено је на стару адресу, у Змај Јовину 1, у зграду Библиотеке где је пре 87 година отворена прва изложба књига и цртежа за децу и основана прва дечја и омладинска читаоница у тадашњој Краљевини Југославији. 

На радост запослених и деце, ово је за рад много већи и прикладнији простор од онога у Хиландарској 7. 

Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда, каже да је Дечје одељење библиотеке града "Змај" у свом старом простору три пута већем од онога у коме је било.

Како каже, има одличан књижни фонд, способност организовања радионица, бесплатни интернет, место у центру града, квалитетне библиотекаре.

"У овом одељењу поред класичних програма, радионица и сусрета са књигом, сторитејлинга, постоје могућности креативних радионица са нашим лего роботима који омогућавају деци да их програмирају, да се на један врло савремен начин играју са технологијом", каже Нинков. 

Анђелки се библиотека допада јер има разне књиге. 

"У овој библиотеци може да се игра, да се чита, можете да се дружите и упознајете се са децом. Можете и да разгледате неке књиге, неке књиге вам се свиде, неке су вам тужне, неке су вероватно дирљиве и све књиге су лепе на свој начин. Ми овде певамо, играмо, рецитујемо, овде има музике, овде можете лепо да се забавите", каже Николина.

Марина се данас учланила у библиотеку. Катарина каже да је библиотека лепа и да има доста књига за разлику од неких других библиотека.

"Дођите, децо, у овај простор, у ову библиотеку јер има пуно занимљивих књига и пуно наслова ће можда да вам се свиди", поручила је Јована.

Осим овог специјализованог одељења које се издваја програмима који се у њему одвијају, Библиотека града има још пет одељења са посебним именом и простором.

Иначе, свака од 60 библиотека на територији Београда има и фонд књига за децу која чине око 45 одсто уписаних чланова. О развоју дечјих одељења од оснивања до данас сведочи и монографија Бранке Драгосавац. 

"Ова монографија практично представља омаж првом библиотекару јавне библиотеке у Београду и оснивачу дечјег одељења Марији Илић Агаповој и свим осталим колегама који су се током ових деценија до дана данашњег бавили проблемима дечјег читања и дечјих библиотека у целини", каже Бранка Драгосавац, аутор књиге "Дечја одељења Библиотеке града Београда". 

Дечје одељење Библиотеке града Београда "Чика Јова Змај" отворено је радним данима од осам до 20 часова, а суботом до 14 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
16° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи