Отворена обновљена кућа Боре Станковића

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је у Врању реновирану Музеј-кућу познатог књижевника Борисава Станковића.

Кућа у Баба Златиној улици, аутора "Коштане", "Нечисте крви", "Газда Младена" и других дела, није обнављана више од шест деценија, а за комплетно реновирање музеј-куће, дворишта и селамлука, Министарство културе је на конкурсу "Градови у фокусу" одобрило 9,9 милиона динара.

"Смисао пројекта 'Градови у фокусу' је да се пређе са речи на дела у погледу децентрализације културне политике. Овај конкурс је начин и прилика да се помогну многе, погрешно називане мале културне средине, јер нема великих и малих средина, то је општа заједничка културна средина", рекао је министар Вукосављевић.

Вукосављевић је оценио да су људи и крајеви срећни и богати кад имају кога да памте као што је то случај са Бором Станковићем.

"Јесте ли приметили како природно звучи синтагма 'Борино Врање', мада се тако Врање никада није звало. Ми препознајемо да је назив места и име писца срасло једно с другим", нагласио је министар културе.

Саветница за културу у кабинету председнице Владе Милена Поповић рекла је да културно наслеђе и традиција представљају жилу куцавицу једне државе и једног народа.

"Врање је град који свакако завређује посебну пажњу својим изузетним културним наслеђем и традицијом", нагласила је Поповићева.

Најавила је да ће зграда Народног позоришта у Врању, која је оштећена у пожару пре неколико година, бити обновљена средином наредне године.

Градоначелник Слободан Миленковић напоменуо је да град Врање са буџетом који има, не би могао да реновира кућу најпознатијег Врањанца.

"За наредну годину поново ћемо конкурисати и планирамо да уредимо кућу Прибојчића, која се налази иза Борине куће и Баба Златину улицу. Град Врање са буџетом који има не би могао да изнесе овај пројекат. Захваљујем се Министарству културе на помоћи јер је ова реконструкција специфична и требало је нешто више времена", рекао је градоначелник Миленковић.

Свечаности је присуствовала и чукунунука Борисава Станковића, Милица Давидовић, која је рекла да је неизмерно срећа због реновирања куће и открила како је њена бака описивала познатог књижевника.

"Чула сам од баке да је био строго патријархалан. Имао је три ћерке као што знамо и био је јако, јако строг по разним питањима", навела је Давидовићева.

Министар Вукосављевић је након Врања посетио манастир Свети Прохор Пчињски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи