Нове емисије Радио Београда 2

Од понедељка 15. октобра у програмској шеми Радио Београда 2, радним даном у биће четири нове петнаестоминутне емисије.

Понедељком ће на програму у термину од 13.45 бити емисија документарног програма Вокс попули - народ говори коју ће припремати Милена Радић. Уторком ће у емисији Памтивек, у избору Снежане Бићанин, слушаоци моћи да чују одабране снимке из Звучног архива Радио Београда.

Средом ће у овом термину, као и до сада, бити емитована Антологија песника, четвртком ће на програму бити Позитивна трема, у којој ће Ана Ћирица разговарати са музичарима, а петком ће, у емисији Записи с предумишљајем, сликар Милутин Дедић говорити о мање познатим местима, људима и појавама.

Вокс попули

Медији су пуни текстова и емисија у којима бројне такозване јавне личности, уметници, критичари и аналитичари говоре о себи и појавама у јавном, политичком и културном животу.

Међутим, веома је мало програма у којима такозвани обични људи говоре шта мисле о одређеним културолошким појавама, спорним питањима, занимљивим пројектима.

Вокс попули - Народ говори је емисија у којој ћемо слушати "обичан свет" кроз кратке монологе, анкете и говорне сегменте у којима ће случајно одабрани, занимљиви саговорници, одговарати на питања Милене Радић, новинарке Радио Београда 2 која је прошле године освојила прве награде на два највећа фестивала документарне радиофоније у Србији.

Памтивек  

Емисија која ће покушати да афирмише богатство Звучног архива Радио Београда, у коме се чувају занимљиви, ексклузивни снимци стварани током једног века, колико траје историја нашег радија.

То богатство протоком времена све више добија на вредности. У њему се налазе звучни записи важних историјских догађаја, разговори са најважнијим личностима 20. века, стихови у интерпретацији најчувенијих песника. Емисија Памтивек покушаће да упозна слушаоце Радио Београда 2 са неким од тих ретких снимака.

Позитивна трема

Ауторска музичка емисија Ане Ћирице усмерена је на домаћу музичку сцену и бави се превасходно темама у вези са класичном музиком (уз повремене искораке у друге области).

Циљеви ове емисије информативног и едукативног карактера су: усмерити пажњу музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима. Поред портретисања неафирмисаних музичара, биле би анализиране и различите теме кроз призму одржаног концерта, утицају музичке и медијске индустрије на квалитет и етичку димензију уметничке музике...

Записи с предумишљајем

Људи, њихова дела и трагови које су оставили, од најранијих дана привлачили су пажњу аутора емисије Записи са предумишљајем сликара Милутина Дедића. Наш познати сликар с временом је све више увиђао важност трагова минулих времена, чак и онда када су митови и легенде надмашивали историјске чињенице.

Блиска му је у том погледу и мисао да крај и град који немају своје легенде, немају ни своју историју. У жељи да свеобухватније сагледа људе и њихова дела, аутор је, поред проучавања одговарајуће литературе и архивске грађе, своја истраживања поткрепио и путовањима, са којих нам доноси аутентичне, занимљиве приче.

Радио Београд 2 на Сајму књига 

У години када слави 60 година постојања, Радио Београд 2 организује у галерији РТС-а и директно преноси серију концерата под називом "Гудачи у галерији". На другом у серији ових концерата, у уторак 24. октробра у 19 часова гудачки квартер ТАЈЈ свираће "Словенске варијације".

Од прошле године Радио Београд 2 организује у сарадњи са Коларчевом задужбином програмски циклус "Поезија уживо", у којем наши најпознатији песници, суботом увече говоре своје стихове, уз директан пренос на нашем програму.

Први у другом циклусу програма "Поезија уживо" биће вече српско-јапанске песникиње Кајоко Јамасаки у суботу 27. октобра у 19 часова у дворани задужбине Илије Милосављевића Коларца.

Од ове године Радио Београд 2 организује вечери "Поезија уживо" и у Народном позоришту у Нишу, где ће наступити песници који су имали најпосећеније вечери прошле године.

На предстојећем 63. Међународном сајму књига, Радио Београд 2 представиће две своје едиције које објављује у сарадњи са издаваштвом РТС. У понедељак 22. октобра у 19 часова на Платоу "Бранко Миљковић" представићемо едицију "Тимочка лира" у којој објављујемо прве књиге најбољег младих песника, добитника истоимене награде на Фестивалу културе младих у Књажевцу.

У петак 26. октобра у сали "Васко Попа" у хали 1а представићемо едицију "Књига године", посвећену добитницима награде "Никола Милошевић", коју Радио Београд 2 додељује за најбољу књигу у области филозофије, естетике и теорије књижевности.

Изложба "Бити други" којом Радио Београд 2 обележава 60 година постојања, налази се у званичном програму овогодишњег Сајма књига и биће постављена у Хали 2 Београдског сајма. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи