Највећа светска смотра књиге, српска књижевност се представља на немачком језику

Франкфурт је 70. пут отворио врата највећој и најстаријој књижевној манифестацији на свету. Сајам књига ове године окупио је више од 7.000 излагача из 102 земље. Србија се представља на националном штанду, а самостално наступа још седам издавача.

Разноликост књижевних трендова, разговор о људским правима и рекордни број литерарних агената обележиће 70. Сајам књига у Франкфурту, кажу организатори.

Књиге са свих континената, од литературе за децу до научне, најзначајнија и најпопуларнија дела, али и наслови на мало познатим језицима, које многи први пут чују овде. Под знацима своје јединствене азбуке, симболе националне културе представља почасни гост – Грузија.

"За сваку земљу и књижевност велика је срећа да учествује у овој великој арени, посебно је привилегија за мале земље. С друге стране, то је и велики изазов јер Грузија нема ништа боље да прикаже свету од културе и књижевности", наводи Звијад Ратијани, писац из Грузије.

Сајам је вршњак Декларације о људским правима, па је са Уједињеним нацијама "На истој страни". Тако је названа кампања која позива на поштовање универзалних права човека, једнако важних али и угрожeних, као када су прокламована.

"Мислим да књижевност више него икада пре има значајну улогу у борби против кршења многих права. Од суштинског значаја је право да се чује човеков глас, право да се испричају приче о притисцима, патњама. Данас је важније него икада раније омогућити људима да испричају своје приче", оцењује Андреа Пасион Флорес, књижевница са Филипина.

Србија на националном штанду представља превасходно дела преведена на немачки језик – врхунске класике и савремене писце и обележава значајне годишњице културе и историје.

Најстарији сајам посвећен књизи бавиће се и њеним најмлађим обликом – електронском књигом, брзином и начинима њеног развоја, посебно ауторским правима у тој области.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи