Изложба "Ратни фото-репортер Риста Марјановић" у Галерији РТС-а

У организацији Завода за заштиту споменика града Београда, у Галерији РТС-а отворена је тематска изложба "Ратни фото-репортер Риста Марјановић". Тема изложбе, аутора Милојка Гордића и Снежане Неговановић, јесу догађаји из Првог светског рата.

Први званични српски фото-репортер Риста Марјановић за снимке догађаја и личности из Првог светског рата од стране струковног удружења 1965. године добио је титулу "екселенција фотографије".

У фокусу изложбе у Галерији РТС-а је период од 1914. до 1918. године. У Марјановићевој обимној Збирци фото-негатива око 500 су снимци Великог рата.

"Оно што је најзначајније мислим да је он волео свој народ, пре свега, и то смо и желели овом изложбом да представимо, самим избором репрезентативне фотографије везано за каталоге, за насловне стране, да је то у ствари прича о људима који се после три године враћају кући", истиче Снежана Неговановић, ауторка изложбе.

Пред крај живота Риста Марјановић је хронолошки и тематски разврстао своје снимке. У сарадњи са стручњацима Завода за заштиту споменика културе града каталошки их и обрадио. Унука га се сећа као човека који је волео да прича о својим фотографијама.

"Сваки пут би отплакао када би видео своје Мачванке или Везиров мост, али ја тада као мало дете нисам схватала целу причу нити целу позадину догађаја који су се тада дешавали које је он успео да овековечи", наводи Зорана Марјановић, унука Ристе Марјановића.

Збирка фото-негатива Ристе Марјановића од 1958. заштићено је споменичко благо. Забележени тренуци најважнијих ратних догађаја у Србији на почетку 20. века, остали су српске иконе страдања.

Изложба "Ратни фото-репортер Риста Марјановић" отворена је у Галерији РТС-а до 28. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи