Вукосављевић: Боље смо се разумели пре хиљаду година

Повезивање словенских народа у области културе, афирмисање превода, организовање културних рута, афирмација боље културне сарадње међу словенским земљама, главне су активности Форума словенских култура, рекао је министар Владан Вукосављевић на седници Управе ФСК.

"Стиче се утисак да су се пре хиљаду година словенски народи боље и више разумели него данас. Када су Ћирило и Методије кренули у своју заједничку мисију, Словени су имали више заједничких тачака и већу заједничку свест о свом пореклу и идентитету, него што је то случај данас", указао је Владан Вукосављевић.

Истакавши да Форум словенских култура има изузетно важне стратешке задатке, своју мисију и своје циљеве, министар културе и информисања каже да ту пре свега мисли на успешније представљање словенских културних идентитета глобалној заједници. 

"Зато је то племенит и важан задатак и верујем да су сви учесници до сада задовољни радом Форума", навео је Вукосављевић.

Министар је најавио да ће се Форум словенских култура представљати и у градовима који ће бити културне престонице Европе попут Ријеке, Пловдива, Новог Сада.

Директорка Форума словенских култура Андреа Рихтер захвалила је министру Вукосављевићу на изузетном амбијенту у којем се одржава седница ФСК, а реч је о здању Народне скупштине, те навела да следеће године ФСК слави 15 рођендан и да је зато важно истаћи да та установа повезује 300 милиона Словена.

"Укупно 13 држава и 13 језика повезује наш Форум. Ако Европа има 750 милиона људи, онда је јасно да Словени представљају скоро половину становништва старог континента", истакла је Рихтерова.

Некадашња министарка културе у Словенији рекла је да словенске земље баштине културну традицију која на западу не постоји, наводећи пуно језика и писама, ћирилицу и латиницу.

"Веома ценимо све наше посебности и различитости у ФСК. Свака држава има један глас у Форуму, макар она била велика као Русија или мала као Словенија. Култура, пре свега, спаја словенске народе и државе и ФСК се труди да отклања било какве баријере између словенских народа. Култура увек остаје и она је улагање на дуги рок", навела је Рихтерова.

Најавила је велики састанак ФСК у Љубљани следеће године, те да ће нови председник управе ФСК бити министар Вукосављевић, а као један од највећих изазова пројекат "Словенске престонице културе".

На питање новинара о одлагању Фестивала ојкача због противљења хрватских ветерана, а који је 25. августа требало да буде одржан у Хрватском дому у Петрињи, Вукосављевић је напоменуо да није добро када политика утиче на одржавање културних манифестација.

"Наш задатак је да обесхрабрујемо такве појаве и да удаљавамо дневну политику од културе. Политичари треба да се уздражавају од утицаја на одржавања манифестација из области културе", истакао је Вукосављевић.

Форум словенских култура основан је 2004. године као међународна непрофитна фондација која делује у јавном интересу са циљем да афирмише културе словенских земаља у европском и светском контексту.

Организација данас повезује креативна језгра 300 милиона Словена из 13 словенских држава: Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Македоније, Пољске, Руске Федерације, Словачке, Словеније, Украјине, Хрватске, Црне Горе, Чешке Републике и Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи