Меденица: У фокусу Битефа расизам, ксенофобија, популизам...

Београдски интернационални театарски фестивал (Битеф) под слоганом "Свет без људи" биће одржан од 13. до 22. септембра на неколико позоришних сцена у српској престоници, најављено је на конференцији за медије у Скупштини града Београда.

Иван Меденица уметнички директор Битефа напоменуо је да београдску публику очекује веома богат програм фестивала на којем ће бити изведено десет представа представе из – Словеније, Белгије, Србије, Француске, Немачке, Естоније, Израела Швајцарске и Хрватске.

"Драматургија овогодишње селекције са ових десет представа може да се дефинише слоганом фестивала ‘Свет без људи'. Тај слоган је и програмско-тематска линија селекције. Неопходно је да Битеф оствари две мисије које има од оснивања. Једна је да препознаје радикално, превратничко, субверзивно у погледу позоришног израза , али све оно што је провокативно у свету у којем живимо", рекао је Меденица.

Наглашава да је слоган фестивала треба читати заправо као "Свет без правих људи", јер је проблемски фокус овог фестивала о неким феноменима који обележавају савремену Европу и цео свет.

"На предстојећем Битефу главна тема биће заокретање друштва ка десници. Десни популизам, ксенофобија, расизам...биће у фокусу представа фестивала", наводи уметнички директор Битефа.

Додаје да ће 13. септембра на програму бити представа "Одило. Затамњење. Ораторијум" у режији словеначког авангардног уметника Драгана Живадинова.

"Представа је настала у копродукцији Словенког младинског гледалишча и Центра за урбану културу кино Шишка. Ова преедстава је у дану пролога фестивала. Дакле биће играна 24 сата пре отварања фестивала. Представа говори о вођи нацистичког покрета у Словенији који је могао Хитлера да окрене телефоном у свако доба", рекао је Меденица.

Према његовим речима, на свечаном отварању фестивала у Југословенском драмском позоришту 14. септембра биће изведена представа Жирома лакоста "Свита бр. 3 Европа"

"У програм Битефа се после две године се враћа један од најпопуларнијих редитеља публике фестивала. Кројач једним ударцем убије три муве, а француски редитељ је својом представом убио читавих 28 мува, које представљају земље чланице Европске Уније. Представа се састоји из 28 нумера, које певају два оперска певача уз клавирску пратњу. Свака нумера се заснива на документарном матерјалу о некој од земаља Европске Уније. Сваки од тих документарних матерјала процесуира један од феномена којима се бави фестивал", рекао је уметнички директор Битефа.

Најављује долазак две представе.

"Наш драги гост Оливер Фрљић на Битефу се представља са комадом "Шест лица траже писца" Луиђија Пирандела у извођењу Сатиричког казалишта "Керемпух" из Загреба и представом "Горки, алтернатива за Немачку" коју ће пред београдском публиком играти глумци Театра "Максим Горки" из Берлина. Обе представе се баве феноменом екстремне деснице у Хрватској и Немачкој. заправо Алтернатива за Немачку је назив ултра десничарске партије која је ушла у немачки парламент. То је прва радикално десна партија у Бундестагу од тридесетих година 20 века", рекао је Меденица.

Српску позоришну сцену у програму Битефа заступа представа "Боливуд" Маје Пелевић у продукцији Народног позоришта у Београду.

Меденица напомиње да се управо та представа издвојила као најрадикалнији моменат у позоришту.

"Комад у наизглед треш и комичној естетици проблематизује све сфере посртања друштва у транзицији", рекао је уметнички директор Битефа.

За њега нема дилеме да је представа "Но 43 прљавштина" највеће откриће овогодишњег Битефа.

"Први пут нам у госте долазе глумци тетра НО99 из естонског града Талина. представу су режирали Ене Лис Семпер и Тит Ојасо. Реч је о трупи која је међународно призната и овенчана наградом "Позоришна реалност". Плесачи се два сата ваљају у блату. Публика ће бити заштићена високлим стакленим зидом", рекао је Меденица.

Три представе ће испратити дословно слоган фестивала "Свет без људи" јер у њима неће бити глумаца.

Напомиње да ће три позоришне инсталације бити део Битефа.

"Биће то позоришни свет без људи. Без глумаца. Представе ‘Вечна Русија' у режији Марине Давидове и Вере Мартинов у извођењу Хау Хебелам Уфер позоришта из Берлина, затим ‘Паам' у режији Надава Барнеа у извођењу његове трупе из Тел Авива и швајцарски комад ‘Заоставштина, Комади без људи' чувеног Римини протокола представљају уметничке инсталације без глумаца на сцени", рекао је уметнички директор Битефа.

Фестивал, према његовим речима затвара представа "Реквијем за Л" у режији белгијанаца Фабрициа Касола и Алена Платела, 22. септембра у Сава центру.

Захваљујући се на овогодишњој подршци фестивалским покровитељима, спонзорима и партнерима фестивала Милош Латиновић, генерални директор Битефа је истакао да је ове године Кабинет председнице Владе, Ане Брнабић у оквиру стратегије развоја културе и креативне индустрије у Србији препознао Битеф као један од најзначајњих културних брендова.

"Премијеркин тим заједно са Саветом за креативне индустрије, већ ради на предлогу системског решења које ће омогућити стабилно, дигорочно и рационално финансирање Битефа", рекао је Латиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 14. септембар 2024.
14° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи