Донаторски концерт за помоћ младим талентима

Како изгледа када се уједине млади таленти, искусни виртуози, класична музика и филантропија? На синоћњем концерту у Коларчевој задужбини то су показали ученици Школе за музичке таленте из Ћуприје које од 2012. финансијски помаже Фондација "Добар глас". Ова школа постоји више од 45 година, а последњих шест Фондација "Добар глас", коју чине истакнути привредници, али и јавне личности, финансијски помаже младим уметницима како би се усавршили. Своје умеће показали су на Гала концерту на Коларцу, на заједничком наступу актуелних и будућих музичких звезда, који је такође био донаторског карактера.

До средстава Фондација долази донаторским концертима, чланством у Фондацији и донацијама. Иако подржавају младе уметнике, у последње време су то највише млади музичари и прванствено Школа за музичке таленте у Ћуприји.

"Учествовали смо у организацији 40 година њихове школе, организовали турнеју по Монаку где су свирали пред принцом Албертом итд. Ускоро следује једна мала мини турнеја њиховог квартета у Вашингтону", наводи професор на ФМУ Милош Павловић који је један оснивача Фондације "Добар глас".

Школа у Ћуприји, у којој деца уче и станују, основана је пре 45 година по угледу на британску Јехуди Мењухин. Слична школа постоји још и у Москви. Школа је некада била једина те врсте у Југославији.

Директорка школе Данијела Јовић наводи да су пресрећни што постоји таква Фондација јер се од музике не може живети.

"Заиста је драгоцено да оно што не можемо од Министарства да добијемо, јер они покривају наше редовне да трошкове, а то су пре свега турнеје по иностранству, учешће на такмичењима по иностранству, добијемо од Фондације 'Добар глас'. Имамо децу из више од 30 градова. Међутим, имамо једну ученицу из Хрватске, а сада нам се за пријемни испит најавио дечачић из Босне", истиче Јовићева.

На концерту у Коларчевој задужбини наступио је концертмајстор Лондонског симфонијског оркестра, виолинста Роман Симовић, виолончелиста Драган Ђорђевић и пијанисткиња Ивана Дамјанов. Највећи аплауз ипак су побројали млади уметници, ученици школе за музичке таленте у Ћуприји.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 14. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи