Ненаду Шапоњи уручена награда "Мирослав Антић"

Сажетак нашег света нигде није боље забележен него у песничком говору који је врхунац уметничког виђења света, зато и читамо поезију. Ако је поезија права, пред нама се увек отвара блесак непатворене суштине, каже Ненад Шапоња, добитник награде "Мирослав Антић". Признање за збирку стихова "Изгледам, дакле нисам" уручено му је на завршној свечаности "Антићевих дана".

Колико човек заиста живи оно што заправо јесте? Колико се посвећује потрошивим, а колико непотрошивим стварима? Може ли дефинисати простор зла у свакодневном животу и изборити се са њим, без зла у себи? Питања су за човека данашњице због његове, незајажљиве потребе да мења улоге и позиције, а извиру већ из наслова "Изгледам, дакле нисам".

"Има у том наслову извесног и подсмеха спрам нас, спрам онога што ми јесмо и што је најважније како изгледамо. Заиста шта је важније – да ли изгледамо или да ли јесмо", истиче Ненад Шапоња, добитник награде "Мирослав Антић".

Место на коме нас нема, истовремено и место на коме смо највише ми, то је наша истина, то је поезија. Већина људи је осећа у срцу, али у хуку свакодневице на њу не обраћа пажњу. Поезија је опасна јер мора да се живи, али је и лепа као живот, каже лауреат.

"Знате ствари нису сигурне, нису дефинисане и заиста не можемо увек бити тамо где јесмо, не можемо увек бити тога свесни, али морамо бити свесни да треба да се вратимо и поред свега што је опасно, свега што је изазовно да дођемо до себе до своје суштине, поезије у себи. Треба живети са поезијом, са њеном опасношћу и треба бити ту", наводи Шапоња.

Према Мирославу Антићу осећа дубоко поштовање и зато му је награда веома драга. Веза између Антића и њега постоји на нивоу љубави, у начину на који Мика поставља релације душе и ствари. Сваки песник исписује нешто друго, Мика Антић је говорио оно што је морао. Исто као и ја, каже Ненад Шапоња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи