Пола века уметничког рада Радмиле Смиљанић

Сопран Радмила Смиљанић обележиће сутра у Народном позоришту 50 година уметничког и 25 година педагошког рада. Током богате каријере, огледала се у најзначајнијим сопранским улогама.

Радмила Смиљанић се показала као изузетан професор чији су студенти ангажовани и у иностраним оперским кућама. Међу њима су Никола Мијаиловић, Милијана Николић, Снежана Савичић Секулић, Дуња Симић, Дејан Максимовић, Бранислава Подрумац, који ће и певати на концерту.

Шта је савет професорима?

"Љубав је покретач свега. Да не кажем банално и кад кувате ручак и ту морате да унесете љубав иначе неће вам успети тако добро. А нарочито певање. То је рад са живога човека, што се каже. То је рад са душом јер душа је та која пева."

У срцу вам је остало то да нисте певали Травијату и Салому. Зашто баш те две улоге?

"Ја сам увек стремила музичкој драми, нешто ми је сметало да останем само певачица. Ја сам увек желела јако много да се унесем и да глумим, да будем и глумица, да целу драму донесем, музичку драму."

Која је ваша животна улога?

"Ја бих издвојила Јенуфу Јаначека. Она ме је винула некако. Она је нешто мало изнад свега. Она ме је довела после београдске премијере да правим Римској опери, у Риму премијеру са Ловром Матачићем, да певам у Бечкој опери."

Нећете певати на концерту којим обележавате своје јубилеје, али шта би била звучна позивница за овај концерт?

"Шта рећи, а не заплакати, жал за младост. Није, шалим се. Ја уживам у сваком времену, мени је и сад дивно!"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи