Београд, једна од културних престоница Европе

Београд постаје једна од изузетних културних престоница Европе, поручили су први људи значајних институција културе у Србији, а директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић отварање те националне институције за јавност за 28. јун.

"Сви грађевински радови унутар Народног музеја завршавају се 31. марта. Народни музеј је културно добро од великог значаја. Са великим задовољством могу да кажем да ћемо Народни музеј отворити 28.јуна и за тај тренутак смо спремили неколико изузетних изненађења као што су околности у којима ће публика улазити и излазити из нашег здања.

Публика ће улазити из Васине улице као што је то био и случај и пре реконструкције, а новина је излаз за посетиоце према Тргу Републике", казала је Борић Брешковић.

Она је додала да је ће концепт излагања артефаката у Народном музеју ићи у сусрет публици.

"У атријуму ће се наћи археолошка и нумизматичка поставка, а на првом спрату средњoвековно налслеђе и култура као и артефакти из 18. и 19. века. На другом спрату биће уметност 20. века, али и фанташтичан избор из музејске збирке стране уметности. Народни музеј биће један од симбола аутентичне европске престонице културе у шта Београд израста", казала је Борић Брешковић. 

Директорка Националне фондације зе игру и оснивач Београдског фестивала игре, Аја Јунг истиче велико задовољство јер присуствује завршним радовима у Народном музеју баш као што је то био случај у Музеју савремене уметности.

"Чини ми се да је често оправдање за различите неуспехе код нас у свери културе била управо чињеница да су нам два најважнија музеја затворена. Верујем да можемо да су радујемо просторима реконструисаних музеја и да мислимо о садржајима у њима", казала је Јунг и додала да још неколико институција културе у Београду приводе крају реконструкцију својих простора.

"Београд може да се поноси институцијама културе које имају своју традицији и невероватан карактер који на изузетан начин исписују нашу историју. Сматрам да квантитет није пресудан у односу на квалитет неког фестивала и могућност да те смотре уметности причају о нама. Имамо садржаје и манифестације које Београд јасно позиционирају на мапу европских престоница Европе", казала је Јунг. 

Она је напоменула да код нас долазе релевантни уметници из света и регона.

"О њиховом стваралаштву се диго прича после њихових наступа. Важно је и да охрабримо наше младе уметнике и пружимо им могућност да раде на квалиетету њихових програма како би галерије, музеји, позоришта, фестивали... могли да се поносе публиком", казала је Јунг. 

Слободан Накарада је нагласио да култура не припада било којој политичкој партији већ грађанима.

"Реконструкцијом и отварањем Народног музеја грађанима се враћа оно што им припада. Реконструкција и спектакуларно отварање Музеја савремене уметности такође је било намењено грађанима. То је најважнија порука свима који верују да Београд постаје једна од упечатљивих културних престоница Европе" казао је Накарада.

Тасовац је најавио градњу нове концертне дворане, односно зграде Филхармоније, између Палате Србија и тржног центра Ушће, на основу међународног конкурса за идејно решење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи