Бисерна грана – промоција фолклорног наслеђа Бачке

Када се помене Футог прва асоцијација је купус. Али та варошица има и другу страну. У њој се већ десет година одржава се фестивал "Бисерна грана"- промоција богатог фолклорног наслеђа, радионице посвећене етнологији и етномузикологији, изложбе народних ношњи.

Осим указивања на значај и очување богатог фолклорног наслеђа, један од циљева фестивала "Бисерна грана"  је и презентација и очување народних ношњи са простора наше земље.

Милан Степанов из КЦ "Младост" из Футога истиче да је циљ тог друштва да се кроз ношњу сачува национални индентитет и кроз материјално благо које је је остало из прошлости настави неговање традиције.

Осим што раде на очувању ношњи раде и на поправци старих и изради нових комада ношњи по узору на старе.

Ана Чусова каже да пере, шије и оправља словачке сукње из Бачког Петровца. "Сашивене су од кашмира који је јако скуп материјал", додаје Чусова.

На овом фестивалу, ношње својих националних заједница приказало је преко 100 културно-уметничких друштава.

Приказана је најбогатија ношња Словака из Бачког Петровца, као и мађарска женска ношња.

Емил Рупа из Богујева каже да се мађарска ношња се састоји од седам подсукњи, уштрканихи и сложених, кецеља од брокатне свиле и посебног веза – богејевског. "Капа се зове фићул, што значи да је носи удата жена", додаје Рупа.

Фестивал "Бисерна грана" добио је подршку бројних институција како у земљи, тако и у иностранства.

Александра Добрин из КЦ "Младост" напомиње да је значај фестивала "Бисерна грана препознао" град Нови Сад који је и покровитељ манифетсације, додоајући да је помогла и Покрајинска влада.

"Једне године имали смо и подршку Министарства културе.Ту је и ознака ЕФЕ, заправо то је ознака за фестивале у Европи, која се добија на две године, а 2018. је година очувања традиције у Европи", наводи Добринова.

Фестивалу "Бисерна грана", ове године одржаће се једанаести пут средином октобра у Футогу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи