"Роман без ормана" – прича о планети од 30 азбучних слова

У библиотеци Службеног гласника "Азбучник", осмишљеној да осликава развој дечјег уласка у свет слова, објављен је "Роман без ормана". Прву књигу за млађе читаоце Вуле Журић каже да је писао лагодније, не зато што је пред њим била мања одговорност, већ зато што се играо и осећао слободно као дете. Журићева приповест, коју је илустровао Лука Тилингер, била је у најужем избору за награду "Политикиног забавника".

"Одрастао сам уз телевизијског Јована Јовановића Змаја, те тако, када се визуелно повеже са читањем, ја сам у ствари дете оних чувених Бајфордових серија", каже Вуле Журић.

"Роман без ормана" је приповест о планети од 30 азбучних слова. Четвртастог је облика, може да стане на длан, окреће се и листа. Живот на њој сличан је животу на Земљи, само са много више маште, игре и смеха.

"Иза сваког слова се крије по једно име из моје младости, из мог одрастања од Алберта Ајнштајна па до Шерлока Холмса и Драгослава Шекуларца. То је једна потрага скривена за преживљеним детињством и повратак у то детињство", каже Вуле Журић.

Аутор је узео имена познатих светских личности на необичан, и како сам каже, помало нетачан начин. Смислио је врло живе дијалоге и аутентичне литерарне ситуације како би младом читаоцу представио причање као изузетно леп доживљај. Желео је да га тај доживљај преплави као што је и њега самог преплавио док је дело стварао.

"Што се више ова књига исписивала и што смо напредовали од слова А ка слову Ш све је више било јасно да ће ова књига у ствари бити једна врста посредника између самог читаоца и онога који је ту негде близу, тако да је испало да је ова књига не само за читање у себи него књига коју могу родитељи, баке, деке да читају онима млађим као и обрнуто", рекао је Журић.

Вуле Журић мисли да је најважније да читање донесе низ питања која захтевају одговоре, који нису у књизи него у простору и комуникацији између старијег и млађег читаоца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи