Kинески класични плес "Фен мо" у Народном позоришту

Вечерас у Народном позоришту Плесна академија из Пекинга извела је кинески класични плес "Фен мо". Та Академија једна је од највећих у свету по броју ученика и студената. Гостовање у Новом Саду пре два дана и у Београду остварено је у сарадњи министарстава културе две земље и амбасаде Кине у Србији.

"Фен мо" нема јединствену причу, већ кроз пет слика приказује поједине важне моменте кинеске традиционалне културе. Делови "Буђење", "Проток", "Инстинкт", "Ослобађање" и "Форма и формалност", базирани су на кинеској калиграфији, сликарству, уметности.

"У представи можемо видети елеганцију, стидљивост традиционалне Кинескиње, као и слободу и снагу традиционалног Кинеза. Уопште, приказана је лепота традиционалне кинеске културе", каже професорка на Академији за игру из Пекинга Хајфон Сон.

Представа је премијерно изведена 2009. године, да би после седам година брушења и тек повременог извођења поново била постављена на сцену 2016. године.

На Плесној академији из Пекинга, где има и доста иностраних студената, уче се класичан кинески плес, народна кинеска игра, балет, кореографија, музичко позориште, али и пословодство.

"Наш основни задатак је да развијамо таленте. Желимо да од њих створимо најбоље професионалце, али и да им изградимо тимски рад. За њих је важно и да играју у иностранству. Желимо да публици измамимо емоције. На наступу у Новом Саду видели смо сузе у публици", истиче потпредседник Академије за игру Ћан Џан.

Плес "Фен мо" инспирисан је изреком из књиге о сликарству свих династија од VII до почетка X века: "Ако сликар може дочарати пет боја само коришћењем мастила, сматрамо да је ухватио суштину. Али, уколико је сликарев ум усмерен на тих пет боја, суштина ће му измаћи".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи