Обележен јубилеј Библиотеке града Београда

Свечаност поводом обележавања дана Библиотеке града Београда одржана је уручивањем традиционалних награда. Награда "Глигорије Возаревић" најбољем издавачу у 2017. години додељена је кући "Православна реч" из Новог Сада, а Татјана Брзуловић Станисављевић проглашена за најбољег библиотекара у Београду. Од 13. до 18. маја у Библиотеци града Београда биће одржана конференција на којој ће присуствовати око 50 директора најзначајнијих јавних библиотека у свету.

Потпуно нови депо од 1.600 квадрата на два нивоа у оквиру комплекса хотела и шопинг мола у Рајићевој улици и за нашу институцију је то историјски догађај, казала је Танјугу Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда која је пригодном свечаношћу обележила свој дан. 

Јасмина Нинков је додала да ће на тај начин бити решено питање депоа библиотеке у наредних неколико деценија.

"То је једна од најзначајнијих вести од оснивања библиотеке. У марту очекујемо завршетак радова, а онда и примопредају простора и опремање специјалним полицама, како би ту могли да сместимо нашу богату грађу", казала је Јасмина Нинков. 

Она је напоменула да ће од 13 до 18. маја у Библиотеци града Београда бити одржана конференција на којој ће присуствовати око 50 директора најзначајнијих јавних библиотека у свету. 

"Библиотека града је чланица Метрополитен секције која организује конференцију. Биће овде директори библиотека из Хелсинкија или Барселоне, где се зидају нове зграде. Имаћемо госте из Шангаја, Њујорка, нашег региона. То је јасан знак да наша библиотека активно учествује у светској заједници сличних институција", казала је Јасмина Нинков. 

За њу нема дилеме да је Библиотека града Београда јако важна институција јер опслужује метрополу и престоницу каква је Београд. 

"Покривамо 14 општина, са преко 70 објеката. Настојимо да пружимо подједнако добар сервис грађанима без обзира да ли они живели у центру или периферији. Прошле године смо имали преко 150 хиљада чланова што су изузетни резултати. Број набављених књига расте из године у годину. Имали смо 3.300 културних програма са великим бројем посетилаца", казала је Јасмина Нинков и истакла да Библиотеци града Београда недостају људи због забрана запошљавања у јавном сектору. 

"Надам се да ће 50 људи добити прилику да ради у Библиотеци када забрана запошљавања буде прошлост. Нама недостаје шестина колектива, додала је.

Награда "Глигорије Возаревић" најбољем издавачу у 2017. години додељена је кући Православна реч из Новог Сада.

"Знамо ко је био Григорије Возаровић, знамо да је био први издавач и књижар тако да је то величанствено да један издавач добије ту награду", каже добитник награде Зоран Гутовић. 

Татјана Брзуловић Станисављевић награђена је признањем "Марија Илић Агапова" за најбољег библиотекара у Београду, док је најчитанија књига страног аутора у Библиотеци града Београда, дело "Жена црвене косе" турског нобеловца Орхана Памука. 

Шесдесет библиотекара учествовало је у новом пројекту, у изради првог српског портала за препоруке књига "Шта да читам". А да је протекле године као и претходне најчитанији страни аутор овде био Орхан Памук показује традиционална листа "10 најтраженијих преведених дела" која се објављује на овај дан. Орхан Памук је реаговао.

"Пренеси српским бибилиотекарима да смо веома срећан због читалаца у Србији и да ћу наставити да пишем знајући да они постоје", каже Владислав Бајац, издавач дела Орхана Памука. 

Читалац године у категорији деца са 300 изнајмљених књига је Александар Пејчиновић, а у категорији одрасли Владимир Томић, са чак 355 изнајмљених књига.

"Прочитао сам више мање 300 књига. Волим поезију, прозу, бајке", каже Пејчиновић.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи