Добитници и дебитанти у најужем избору за НИН-ову награду

Избор за најбољи роман године, који ће понети НИН-ову награду, ушао је у саму завршницу. Пет романа нашло се у најужем кругу. За најзначајније књижевно признање конкурисало је 179 романа.

Прво па финалиста – дебитантски роман "Лузитанија" Дејана Атанацковића. Утопијска прича о београдској психијатријској болници која током Великог рата добија екстериторијални статус и ту настаје најмања држава на свету.

И писцу дугог стажа ово је роман првенац. Аутор и главни јунак "Сродника" исто се презивају, Аћин. Јунак у потрази за својим пореклом одлази у Шпанију.

Давид Албахари већ је био НИН-ов добитник. У роману "Данас је среда" – прича о човеку који је преузео обавезу да брине о оцу, оболелом од Паркинсонове болести.

"Сада историја можда није у првом плану, већ историја заправо даје једну врсту одјека или еха у односу на оно што је данас можда најбитније, а то је врста потраге за неком промишљеном егзистенцијом", наводи Тамара Крстић, чланица НИН-овог жирија.

У књижевној години за нама жири запажа искорак.

"Писци се ове године поново окрећу и преиспитивању онога што је заиста стил и сам језик, односно колико је могуће самим језиком обликовати не само романескни свет него негде и дубину мишљења и осећања", наводи Крстићева.

"Горгоне" доноси животописе уметника, славних и непознатих, стварних и измаштаних, које је обележило порекло у времену обележеном светским ратовима.

"Сребрна магла пада" Срђана Срдића је роман о усамљености – људи који уистину живе сами и оних који се тако осећају међу другима.

Ко ће бити победник НИН-овог избора за најбољи домаћи роман 2017. сазнаће се у понедељак. Судећи по статистикама, претпоставља се да ће романи из најужег избора бити међу најчитанијим књигама године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
16° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи