Изложба "Просветли таму", живот хочанских Срба у очима Италијана

Италијанско невладино удружење "Амичи ди Дечани" (Пријатељи Дечана) приредило је изложбу уметничких фотографија "Просветли таму" као део солидарно-културног пројекта о Србима у Великој Хочи. Изложбу можете видети у Етнографском музеју у Београду.

Аутори изложбе "Просветли таму", Италијани, уметнички фотограф Федерика Троизи и композитор Ђовани Линдо Ферети, представљају снажан и упечатљив приказ енклаве трећег миленијума на балканској ветрометини Европе.

"Путујућим изложбама уметничких фотографија 'Просветли таму', представљамо живот Срба у енклавама – специфичним срединама – о чему Европа ћути. Изложбу прати и истоимена књига коју смо посветили Хочанима", каже монах Бенедикт из "Друштва пријатеља манастира Високи Дечани".

Поставка фотографија хочанских Срба "Просветли таму" осветљава људску природу у патњи и страдању, али и борбу за голи опстанак и очување свог националног идентитета у Метохији и на Косову.

Од доласка мисије Уједињених нација, истину о томе свету преноси и италијански новинар Алесандро Гори.

"Ова изложба, која је била у Италији, прича како људи живе у енклавама. Они живе на некој тајној линији између наде и безнађа. У иностранству не знају да таква ситуација постоји у 21. веку", истиче Алесандро Гори.

Поставку су у 2017. видели посетиоци у седам градова Италије. У Лодију, у оквиру Фестивала етичке фотографије, било је око 7.000 посетилаца.

"Врло емотивно су реаговали на изложбу, која не само да укључује портрете великог формата већ и музику, као и читав тај солидарни пројекат – једну хуману страну ове приче о Великој Хочи", додаје Јасмина Андоновић, кустос изложбе "Просветли таму".

Изложбу је видела публика у Нишу, а са причом о Србима у метохијској енклави Велика Хоча упознаће се и Новосађани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи