Роман "Плава" – како изаћи из зачараног круга анорексије

Желећи да са другима подели, како каже, комадић свога неба, и да проговори о анорексији која је господарила њеним одрастањем, седамнаестогодишња Магдалена Миковић написала је роман "Плава". Њен књижевни првенац, заснован на аутобиографским епизодама, открива замке подмукле болести и снагу која је потребна да се из њеног зачараног круга изађе а живот оздрави.

Одрастање главне јунакиње Луне прати развод родитеља, подсмеси у школи, одлазак прве љубави.

Њен свет боје музика, балет, бол и усамљеност. Сваки пут када поједе било шта што јој се не чини здраво или за шта помисли да ће је угојити, Луна осећа необјашњиву кривицу, мрзи сваки део свог тела и сав труд који је улагала у свој изглед нестаје.

"Онда је пробала да потражи помоћ у нечему што би могла да контролише. Она је мислила да је храна нешто што може да контролише, али временом се испоставило да то није одговор, да само треба да се суочи са правим проблемом", каже Магдалена Миковић.

Клиничко лечење за Магдалену Миковић, исто као и за јунакињу романа, није било много успешно.

Требало је пронаћи снагу у себи и тако писање постаје лековито.

"Написала сам књигу да бих се ослободила тог нечег у потпуности јер сам била и даље болесна док сам је писала. Док сам давала душу на папир мислим да је то заиста кренуло да одлази од мене и мислим да ми је помогла да пребродим то", прича Магдалена Миковић.

Магдалена Миковић данас завршава средњу школу у Великој Британији, стиче знања из филозофије, психологије, музике и драме.

Ужива у малим стварима и у храни, а себе у будућности види у музичком театру, али и као психолога који пише књиге и помаже другима да јачају и верују у себе, јер, сада зна да је то најважније сваком бићу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи