Документарни серијал РТС-а "Народно позориште у 10 чинова"

Народно позориште у Београду 2018. године прославља 150 година постојања. Од скромних почетака до европских узлета, Народно позориште је било и остало матична кућа позоришне уметности. Културно-уметнички програм РТС-а припрема документарни серијал "Народно позориште у 10 чинова", који ће имати 10 епизода.

Кроз судбине занимљивих личности из богате историје Народног позоришта РТС ће испричати занимљиве приче о глумцима, оперским певачима, балетским играчима, писцима, управницима, редитељима, костимографима, сценографима, кореографима, диригентима, музичарима, сценским мајсторима и публици националног театра.

Серијал има документарну форму са играним реконструкцијама и користи документацију Музеја позоришне уметности, Музеја Народног позоришта у Београду, Југословенске кинотеке, Филмских новости, Архива РТС-а, Музиколошког института САНУ итд.

У овој историји поновног откривања и иновације, а поводом 150 година Народног позоришта, РТС је одабрао 10 различитих феномена.

"То нису неопходно најзначајнији глумци, писци, певачи или балетски играчи. Свака генерација, уосталом, верује да су њени глумци најбољи и најприроднији у поређењу са претходним. И више од тога, то су 10 момената у нашој историји који изражавају важне промене у нашој култури и начину на који видимо свет. Сваки чин је одабран да карактерише епоху у којој се дешава. Заједно, ови чинови праве хронику о промени репутације Народног позоришта", наводи креатор серијала, уредник културно-уметничког програма Радио-телевизије Србије Небојша Брадић.

Та репутација је и даље у процесу и конструише се и данас. Ми само можемо да претпоставимо шта ће будуће генерације чинити са тиме, истиче Брадић.

Драматург серијала је Тамара Барачков.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи