"Војвођанска рапсодија" уз сузе и смех

По роману "Сакуле, село у Банату", 1969. године постављена је у Српском народном позоиршту драмска представа која је играна 181 пут. Ово дело синоћњим премијерним извођењем, добило је нову верзију - мјузикл "Војвођанску рапсодију".

Тринаест сонгова, 60 људи на сцени, глумци, певачи, балетски играчи, оркестар. Био је то антологијски догађај - премијера мјузикла на домаћу тему. 

Нема једне драмске радње, већ су у неколико одвојених слика, приказани обичаји, нарави, ситуације.

"Мала судбина Војводине и велики доживљаји кроз то шта је све Војводина морала да преживи и проживи кроз музику и кроз игру", каже Владимир Лазић, редитељ.

Најтеже је било онима који су гледли драмско извођење, па сада некима недостају поједине сцене, недостаје им приказ мултикултуралности или смета карикирање лика Краљевића Марка. Треба истаћи костиме, адекватну сценографију, добру режију. 

Највећи терет понели су глумци који су се сјајно снашли у улогама певача.

Посебно треба издвојити Александру Пејић у сцени о неузвраћеној љубави и Јелену Антонијевић у сцени ашиковања.

Два сата у континуитету и често неразумљив текст, чини се да су одузели сјај сонговима. Писани су у стилу танга, валцера, чардаша, Балашевића, староградских песама.

"Било је компромиса, да будем поштен јер је редитељ тај који је овде главни и каже - тако хоћу и онда се покушавамо нагодити са редитељем. И ту је увек нека борба, на крају увек испада добро, у интересу представе", каже Габор Ленђел, композитор.

Ово је још једно од начина да се Српско народно позориште реваншира селу Сакуле чије је Добровољно позоришно друштво финансирало СНП по његовом оснивању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи