Народно позориште обележило свој Дан

Народно позориште у Београду обележило је на Великој сцени свој Дан доделом годишњих награда, уз осврт на седам премијера, мноштво признања и гостовања која су обележила претходних годину дана. Награда "Раша Плаовић", која афирмише највеће вредности позоришне глуме на подручју Београда у позоришној сезони 2016/2017, уручена је првакињи Драме Олги Одановић. Најбољом представом проглашена је Пучинијева опера "Ђани Скики" у режији Ане Григоровић.

Управник националног театра Дејан Савић, поздрављајући окупљене Народног позоришта рекао је да могу да буду поносни на остварене резултате.

Подсетио је да је национални театар систематизацијом остао без 111 радних места и без још тридесетак који су упражњена из различитих разлога и констатовао како упркос томе позориште не одступа од два основна постулата, а то је највиши уметнички ниво и извођењу две представе дневно", нагласио је Савић.

Он је подржао изградњу нове концертне дворане на Ушћу, јер то води и остварењу њиховог циља да уместо Стакленца на Тргу Републике буде подигнута нова зграда националног театра што ће, уверен је, у наредном периоду бити један од приоритета и државе и града.

Савић је казао и да је покренута иницијатива да се на основу старих планова обнови театар на Ђумбруку, први театарски простор у Београду, те да ће током 2018. и 2019. обележити 150 година од оснивања Народног позоришта, а 2020. године век од установљења Опере Народног позоришта.

"Наша обавеза и задатак је да у том периоду представимо оно најбоље што имамо, домаће ауторе и дела и потврдимо своје доминантно место у српској култури. Отргнућемо од заборава сва имена која су учествовала у развоју Народног позоришта и његовом напретку", нагласио је Савић.

На свечаности су додељене Годишње награде Народног позоришта, Плакета НП, Похвале за резултате у раду, Златне значке за 20 година рада и Повеље радницима који су отишли у пензију.

Награда "Раша Плаовић", која афирмише највеће вредности позоришне глуме на подручју Београда у позоришној сезони 2016/2017, уручена је првакињи Драме Олги Одановић, којој је припала и Плакета Народног позоришта на предлог управника, а одлуком Управног одбора, као и Награда НП за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара националног театра.

Одановићева је рекла да је више пута изашла на обе сцене националног театра, али да јој је данас било најтеже и да јој признања матичне куће јако значе.

Она је истакла изванредне резултате Народног позоришта у последње две године захваливши на томе директору Драме Жељку Хубачу, као и својим колегама без којих, како је истакла, не би могла ништа да направи на сцени.

После награда "Жанка Стокић" и "Љубинка Бобић", награда "Раша Плаовић" за њу представља велику одговорност.

Најбољом представом у сезони 2016/2017. проглашена је Пучинијева опера "Ђани Скики" у режији Ане Григоровић, а за најбоља идивидуална премијерна уметничка остварења награђени су првакиње Драме Душанка Стојановић Глид и Наташа Нинковић и првак Драме Игор Ђорђевић, солисткиња Опере Дубравка Филиповић и првак Опере Ненад Јаковљевић.

Награда Народног позоришта за изузетно значајан укупан уметнички и радни допринос додељена је Милораду Јовановићу, кординатору послова продукције, и Микојану Безбрадици, уреднику сајта.

Велики број чланова сва три ансамбла и запослених у Сектору технике и Сектору стручних и општих послова добило је Похвале за резултате у раду од изузетног и посебног значаја за успешну активност националног театра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи