Владимиру Лалићу награда "Пол Луј Вајлер"

Српски уметник Владимир Лалић овогодишњи је лауреат престижне награде "Пол Луј Вајлер" (Prix Paul Louis Weiller) француске Академије лепих уметности.

Награда је Лалићу додељена на предлог сликара и академика Владимирa Величковићa, на свечаној годишњој седници под куполом Академије, четири века старе институције са великом међународном репутацијом.

У присуству бројних академика и председнице Едит Кане де Шизи истакнуто је да се награда "Пол Луј Вајлер" додељује као подстицај за развој сликарства и истакнут је висок ниво свих награђених радова.

Награда под овим именом се даје за сликарство и вајарство, а Лалић је први Србин који је добио то признање.

Лалићу је иначе ово друга интернационална награда за сликарство ове године. Специјалну награду жирија добио је у Трсту на интернационалном конкурсу за визуелне уметности – LYNX.

Половином ове године ушао је и у ужи круг за престижну француску награду Фонда "Антоaн Марин".

"Награде свакако бацају неку врсту светлости на ваш рад, што је у овом времену презасићености на уметничкој сцени веома важно. Иако осећам срећу поводом тога, оне ништа значајно не мењају у мом раду. Драго ми је да сам ове године добио две награде за потпуно различите технике и серије у свом опусу", истакао је Лалић.

На LYNX конкурсу у Трсту је било око 300 предложених уметника где је Лалић добио Специјалну награду жирија, а био је предложен од стране галеристкиње Ксеније Самарџије.

Лалић је током октобра у Паризу приредио самосталну изложбу у галерији "Ерик Гизард" где се публици представио новим радовима на папиру, а најављује нову велику изложбу на јесен 2018. у новоотвореној галерији "Борис" такође у Паризу.

Интересантна чињеница је да овај млади аутор није само остварени уметник на пољу визуелне уметности.

Четири године је члан хора "Вива вокс", публика га може чути као солисту у поставци опере "Љубавни напитак", као и у мјузиклима "Ребека" и "Јадници" у театру "Мадленијанум".

Од 2000. године наступио је на више од 300 концерата са ауторским бендовима, а већ 10 година је фронтмен бенда "Organized Chaos" са којим је ове године наступио на фестивалу у Холандији.

Тренутно живи и ради на релацији Београд–Париз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи