Биста Вука Караџића у Бањалуци

Откривањем бисте у кампусу Бањалучког универзитета, академска заједница обележила 230. годишњицу рођења реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића. Иницијативу Филолошког факултета подржали су Генерални конзулат Србије у Бањалуци и компанија "М:тел".

Израђен од глине, а потом одливен у брозни, таква биста Вука Стефановића Караџића од сада краси улаз Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци. Израдила ју је Сара Николић, срећна што је након споменика патријарху Павлу у Требињу имала част да уради и овај у Бањалуци.

"Месец дана ми је било потребно интензивног рада. Међутим, Вук је јако карактеристичан, тако да није било тешко и било ми је задовољство", каже ауторка бисте Сара Николић.

Биста откривена поводом 230 година од рођења Вука Караџића део је обележавања 42 године постојања Универзитета у Бањалуци.

"Оно што је Вук Стефановић Караџић урадио и оставио српском народу може се окарактерисати као савршенство у јединству, представљено кроз књижевни српски језик. Данас у моменту када многи српски језик својатају, присвајају, говоре да је он њихов, ми кажемо да је лепо имати много и делити са другима, али хоћемо да наш језик и нашу традицију чувамо", рекао је Милан Матаруга, ректор Универзитета у Бањалуци.

Овим симболичним гестом још једном је показана приврженост Србије Републици Српској, порука је из Генералног конзулата Србије у Бањалуци, који је уз бањалучки Универзитет компанију "М:тел" препознао као поштоваоца дела Вука Караџића.

"Овај догађај на мене оставља снажан утисак зато што шаље једну поруку коју Вук Стефановић Караџић својим делом оставља нама, а то је да се не треба предавати пред проблемима, да треба ићи напред и да никад не треба стати", каже Владимир Николић, генерални конзул Републике Србије у Бањалуци.

"Откривањем ове бисте ми не одајемо почаст само њему, већ и установи у којој се налазимо, Универзитету у Бањалуци и ономе чему је она посвећена, а то је изучавање језика. То је, на крају крајева, нешто чиме се ми у компанији 'М:тел' бавимо - комуникација, која без јасног и богатог језика не би ни постојала", истиче генерални директор те компаније Марко Лопичић.

Осим академске заједнице, годишњицу рођења Вука Караџића обележили су ђаци у основим школама свесни колики је Вуков значај за постојање и развој српског језика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи