Шта је обележило овогодишњи Сајам књига

Предајом Отворене књиге овогодишњих почасних гостију, земаља немачког говорног подручја, наредном госту Мароку, завршен је 62. Међународни београдски сајам књига. Под слоганом "Кључ је у књигама" окупио је 500 излагача. Рекорд је постигнут у суботу, када је на Сајму било више од 33.000 посетилаца са купљеном улазницом.

Посећеност је била и остала главно обележје овог сајма. Због добрих књига и писаца, попуста и понеких звезда залуталих у литерарни свет.

"Невероватна посећеност, у недељу више него икад, што је добар знак дугорочно. И више публике него икад за мој нови роман 'Праве Београђанке'", каже књижевник Игор Мароевић.

"Фантастично, дивно финале стваралачког процеса, када писац сретне читаоца", наводи писац Иделфансо Фалконес.

Роман Волта Витмана који је пронађен после 165 година обележио је сајам. Такође, нова дела награђена најпрестижнијим светским признањима. Међу њима актуелни Нобеловац Казуо Ишигуро.

Нобеловка међу почасним гостима, Херта Милер била је најзвучније име али је изазвала и најбучније реакције ставом да грађани Србије морају да живе с истином да су сами себи нанели патњу.

По традицији домаћи писци имају нове књиге за сајам. А прави бум, као одраз модерних занимања, доживела је пословна литература .

"Сајам књига су обележили као и увек посетиоци и њихова посвећеност којом приступају књигама која од овог догађаја прави бољу слику издавачке и сајамске индустрије. Управо због тога морамо да поправимо и ону слику која је много мање добра а снажно је обележила овај сајам – карневалско-вашарски елемент", каже издавач Гојко Божовић.

"Први пут ове године представљени су и градови и Нови Сад је био гост као први град и то је за мене лично био културни догађај", поручује издавач Зоран Гутовић.

Издавачи су израчунали да је пакет просечног посетиоца сајма садржао три купљене књиге. Ове године једнако су била заступљена дела домаћих, као и страних писаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи