Затворен Сајам књига, следећи почасни гост Мароко

Заменик амбасадора Немачке Александар Јунг предао је отворену књигу Мухамеду Амин Белажу, амбасадору Краљевине Марока, и на тај начин симболично затворио Међународни београдски сајам књига. Издавачке куће "Академска књига" и "Лагуна" примили су награде које су добили гласовима акредитованих новинара као најбољи издавач између два сајма за најпрофесионланији однос према медијима.

На овогодишњем Сајму књига почасни гост су биле четири земље немачког говорног подручја: Немачка, Швајцарска, Лихтенштајн и Аустрија. На следећем 64. Сајму књига у Београду почасни гост биће Краљевина Мароко.

Председник одбора Међународног београдског сајма књига Зоран Аврамовић нагласио је да је на управо завршеној смотри књига било преко 1.000 учесника и више директних издавача него прошле године. 

"Наш одбор је имао три задатка: да сачувамо традицију, унапредимо програме и да нашу посредничку улогу између читалаца и писаца унапредимо. Ове године имали смо 519 директних излагача, док их је прошле године било 480. Имали смо и већи број домаћих директних издавача, 403 укупно. Када је реч о иностраним директним излагачима, ове године било их је присутно 116, а прошле 68. На Сајму књига је било укупно 1033 учесника и то излагача, сиузлагача и заступљених фирми. Посетиоци су имали прилике да буду део 525 програма од чега је 10 изложби", казао је Аврамовић. 

Јунг је истакао гостопримство Београда и прилику да четири земље представе своју књижевност на немачком језику. 

"Имали смо посебно задовољство да учествујемо на једном од највећих сајмова овог типа. Сви смо уживали у сарадњи са нашим партнерима у Београду и представницима градске власти. Захвални смо на интересовању које је публика у Србији изразила за немачку културу, језик и књижевност и верујем да ће традиционално добре везе између Немачке и Србије бити продубљене. Честитам и амбасадору Марока преузимање статуса почасног госта следеће године", казао је Јунг. 

Амбасадор Марока оценио је да је овогодишњи Сајам књига у Београду организован на врхунски начин. 

"Честитам и почсним гостима на изуезеном наступу. Срећан сам што је Мароко прва арапска земља која има част да буде почасни гост на Београдском сајму књигу. То ће омогућити посетиоцима да се упознају са свим димензијама мароканске културе. Мароко је поносан на своју културу, своју посебност и отвореност према свету", казао је Амин Белаж. 

Ивона Јевтић, градска секретарка за културу, изразила је задовољство што ће Мароко бити почасни гост на следећем 64. сајму књига. 

"Сигурна сам да ће присуство писаца и издавачких кућа из нама пријатељске земље на Сајму књига изазвати велико интересовање читалачке публике, јер Мароко има веома важну и велику књижевну традицију", казала Јевтић.

"Академској књизи" и "Лагуни" уручене награде

 Издавачке куће "Академска књига" и "Лагуна" примили су награде које су добили гласовима акредитованих новинара као најбољи издавач између два сајма за најпрофесионланији однос према медијима.

Према гласовима 32 новинара из 15 редакција за најбољег издавача изабрана је "Аладемска књига" која је на овогодишњем 62. Међународном београдском сајму књига већ пре неколико дана добила награду сајамског жирија као најбољи издавач.

Власница и главна уредница Бора Бабић је од председника комисије која пребројала новинарске гласове новинара Драгана Богутовића примила повељу и уметничку слику академског сликара Драгана Стојкова. 

Један од чланова комисије за бројање гласова Татјана Њежић (Блиц) је навела разлоге да је толико новинара гласало са "Академску књигу" њеном продукцијом, јер су свих 50 наслова које је објавила између два сајма "прави књижевни бисери".

Као посебан допринос обогаћивањну српских библиотека она је навела стихове немачког песника Енцесбергера у одличном преводу Дринке Гојковић што је права посластица за сваког ко цени врхунску поезију.

Бора Бабић се захвалила свим новинарима који су пратили сајам на награду коју сматра веома важном јер су је доделили новинари који одлично познају књижевност иi српско издаваштво.

Она се похвалила да је увек имала добре односе са новинарима и подсетила се како је добила одличне приказе прве књиге коју је издала иако новинар није познавао издавача.

Захвалила се на овом призању поклањањем књиге "Спасавање медија" Жилија Кажеа француске новинарске, свим новинарима који су дошли на уручење награде, јер је закључила да ће им ова књига добро доћи како би писаним медијима вратили читаоце.

Директор маркетинга "Лагуне" Ана Спасојевић је у име своје екипе која се одлично стара да свака нова књига добије одговарајућу медијску промоцију и тако упозна читаоце са новитетима овог издавача примила је повељу и слику Даце Мар док је Мелиха Правдић (Радио Београд 2) образложила одлуку гласача да највише гласова дају за другу категорију.

Она је подсетила да је "Лагуна" до сада три пута награђивана за најпрофесионалнији однос према медијима што је још боља потврда да се овај издавач константно брине о пласману информација о својим књигама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи