Размена књига у четвртак у Холу Радио Београда

Поводом 46 година програмске акције Радио Београда "Књига солидарности", служба Баштина РТС у четвртак 5. октобра 2017. у Холу Радио Београда (Хиландарска 2 у Београду) организоваће размену књига са грађанима.

Водећи се крилатицом "Стварамо – Чувамо – Дарујемо" слушаоци, гледаоци и читаоци РТС-а тог дана од 10 до 15 часова могу да донесу књиге из своје бибилотеке, а заузврат ће добити једно издање РТС Издаваштва на поклон. На овај начин, сви који то могу даће лични, аутентични, допринос у опремању једне школске бибилиотеке у Србији.

Деценијама слушаоци и гледаоци радија и телевизије донатори су акције "Књига солидарности" која за циљ има опремање школа и школских бибилотека широм наше земље. Од оснивања 6. октобра 1972. године "Књига солидарности" је јединствена активност која има хуманиратну, културну и просветитељску мисију и стиже свуда тамо где се говори, чита и пише на српском језику.

Током претходне једнодневне акције "Књига солидарности", одржане поводом јубилеја прошле године, грађани су донирали око 2.500 књига за само неколико сати ове акције. Током протекле школске године тим који реализује Акцију на челу са уредником Михаилом Шћепановићем опремио је 10 библиотека у школама у Србији, уручено је више од 11.500 књига.

Учешће у програмима "Књига солидарности" за ове четири деценије узели су најугледнија имена из свих области културног, просветног и уметничког стваралаштва. Захваљујући нашим слушаоцима, гледаоцима и читаоцима, сакупљено је око три милиона књига, али и много школског прибора, техничких помала и спортских реквизита, које су даривали бројни грађани, али и издавачи, институције, библиотеке, школе и организације.

Захваљујући свима њима до сада је основано (или допуњено) 1.300 варошких, сеоских и школских библиотека и отворено 37 библиотека у Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској и Румунији.

Обновљене су и допуњене библиотеке у српским манастирима: Студеница, Милешева, Ђурђеви ступови, Бањска, Каленић, Куманица и Липањ, а више од 2.000 одабраних наслова стигло је у Хиландар и његов метох Каково.

"Књига солидарности" је награђена Златним и Сребрним дукатом Вукове задужбине, плакетом "Подвиг године" Вечерњих новости и многим другим признањима, чију круну представља Вукова награда Културно-просветне заједнице Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи