Њујорк, изложба о утицају руских емиграната у Србији

Изложба "Културни утицај руских емиграната у Србији између Првог и Другог светског рата", отворена је у Сталној мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку.

Изложбу је у понедељак увече отворила Генерални конзул Србије у Њујорку Мирјана Живковић, која је посебно захвалила породици Миклашевски на сликама које су изложене. 

Говорили су и кустос изложбе Богдан Дражета и Игор Миклашевски, чија је породична заоставштина представљена, наведено је у саопштењу.

На отварању је одржано кратко предавање о културним односима Срба и Руса кроз историју, са нагласком на руском културном доприносу у нашој земљи, после доласка око 100.000 Руса у периоду од неколико година. 

Публика је имала прилику и да погледа видео презентацију о руским емигрантима који су живели у Краљевини од 1919. до 1944. године, коју је приредила Клара Дошлов, филмски продуцент и уметник.

Родитељи Миклашевског су живели у Краљевини СХС/Југославији између два светска рата, и публици је приказана поставка из њиховог живота на шест паноа, који су тематски распоређени, са фотографијама и документима Игорових родитеља и њиховог свакодневног живота у предратном периоду. 

Основна порука изложбе је, како су истакли аутори, уочавање великог културног доприноса који су Руси оставили у тадашњем југословенском друштву, у шта спадају позориште, филм, фотографија, опера, балет, музика, уметност, књижевност, архитектура, образовање, медицина, наука, грађевина, спорт, војска.

"Приказ ове макро перспективе праћен је приказом микро перспективе, односно породичне заоставштине породице Миклашевски", рекао је на отварању кустос Богдан Дражета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи