Народно позориште у овој сезони имало 154.000 гледалаца

Завршетак 148. сезоне у Народном позоришту обележиће традиционални оперски Гала концерт 30. јуна, а управник националног театра диригент Дејан Савић истиче да не смеју да буду незадовољни сезоном у којој је Народно позориште имало 154.000 посетилаца.

"Опет смо подигли лествицу што се тиче публике, стижемо близу 160.000 гледалаца, све смо завршили по плану, добијамо награде, гостујемо. Не смемо бити незадовољни, али увек може бити боље. Ево данас имамо две представе (Ко то тамо пева и Царство мрака) које ће бити скроз пуне", рекао је Савић новинарима поводом завршетка сезоне.

Савић каже да формално наредну сезону почињу 1. октобра, али ће и цео септембар радити, као и да имају готово спреман програм за 150. годишњицу.

"Ми смо се одлучили да буду домаћа дела и домаћи ствараоци као реализатори домаћих дела. Биће ту наравно Нушић, Бора Станковић, Душко Ковачевић, највероватније Милена Марковић са нарученим делом. Биће Коњовићева опера 'Отаџбина', биће праизведба Штаткићеве 'Ленке', балет 'Хазарски речник'. Одлучили смо се за нешто што ће обележити јубилеј, али и бити дуги низ година на репертоару Народног позоришта", најавио је Савић.

Навео је да су им сви рачуни "у плусу" на крају сезоне и да имају најаву од државе да ће "бити позитивних реакција на њихове захтеве за неке капиталне инвестиције".

"Ту се на првом месту мисли на оно што је доступно публици - седишта, сале, фасада. Све то после 30 година тражи обнову и ми ћемо велики део тога успети да урадимо. Ту су грејање, климатизација, светлосни парк. Ми ћемо пред нову Владу изаћи са предлогом за све што треба урадити када је реновирање националног театра у питању", додао је Савић који је уверен да ће се томе изаћи у сусрет.

На питање о проблемима, Савић каже да њих увек има.

"Има проблема који се праве вештачки, на којима инсистирају медији, а који заправо нису проблеми. Има проблема у кући који спадају у немире из радионице и то је сасвим нормално. Не постоји ниједно позориште у коме се гиганстки его и сујете сукобљавају, па да прође мирно. Мислим да ту није било никаквих већих потреса ни стресова", указао је Савић.

Према плану, главна прослава 150 година од оснивања националног театра би се одржала 22. новембра 2019. године на Дан Народног позоришта у Београду, чиме би се и окончало свечано обележавање јубилеја.

Према проценама за обележавање јубилеја потребно је 350 милиона динара, од чега би половина била намењена за реализацију програма, а други део би се искористио за техничко опремање и неопходно и неодложно инвестиционо-техничко одржавање зграде Народног позоришта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи