субота, 02.11.2024, 20:15 -> 20:24
Извор: РТС, draxe.com
Храна за коју смо мислили да је здрава, некада крије нездраве састојке
Чипс, виршле, пица и сладолед су очигледне нездраве намирнице. Већина нас их не сматра здравим, а нарочито нутриционисти. Али шта је са нездравом храном за коју се неретко мисли супротно – да је „здрава храна“?
Воћни сокови су богати шећером, зато нутриционисти саветују да је најбоље јести свеже воће (у великој мери због здравих влакана).
Просечна концентрација фруктозе у воћном соку је 45,5 грама по литру. Док глукоза служи као гориво за наше тело, фруктоза се готово искључиво обрађује у јетри, где се претвара у маст.
И воће у конзерви, у воду компота, често је каже конзервирано у некој врсти сирупа који углавном опет подразумевају додавање шећера.
Млеко без масти
Време је да престанете да се плашите пуномасних млечних производа, тврде истраживачи који су проучавали исхрану више од 18.000 жена.
Открили су да су оне које су конзумирале више пуномасних млечних производа имале осам посто мање шансе да буду гојазне у поређењу са женама које су користиле млечне производе са ниским садржајем масти.
Једна теорија наводи да једење пуномасних млечних производа помаже људима да се дуже осећају ситима. Осим тога, млечни производи са ниским садржајем масти и без масти су често препуни додатог шећера, што је снажан фактор ризика за добијање дијабетеса типа 2, болести срца, па чак и рак, преноси портал draxe.com.
Такође, важно је да бирате органско млеко. Истраживања показују да органско млеко има много здравији „профил” масти. У студији Вашингтонског државног универзитета која је истраживала 400 узорака, наводи се да органско млеко има далеко бољи однос омега-6 и омега-3 масних киселина од 5,8, што је најпре резултат већег ослањања на испашу.
Јогурти са различитим укусима
Обичан јогурт садржи пробиотике, избалансирани ниво протеина, минерале и витамин Б. Али када купите ароматизовани јогурт, чак и оне врсте које тврде да су „потпуно природне“ и „садрже право воће“, добијате производ са великом количином шећера у релативно малој порцији.
На пример, једна посуда од 170 грама воћног јогурта са ниским садржајем масти садржи 20 грама шећера.
Бољи начин је обичан јогурт коме самои можете да додате свеже воће.
Житарице за доручак
Житарице су дуго популаран избор за доручак, згодне су за припрему и брзо се сервирају.
Нажалост, већина тих производа садржи доста рафинисаних житарица, недостају им протеини и здраве масти, а имају и превише шећера. Многи имају мало влакана, као и неке ултра-обрађене састојке.
Ако инсистирате на пахуљицама за доручак, размислите о сортама које садрже цела зрна и имају мало шећера, али релативно много влакана.
Кокице из микроталасне пећи
Кокице су здраве али не и оне које правимо у микроталасној пећници. Кесе за микроталасну пећницу су обложене нелепљивим перфлуорохемикалијама као што су перфлуорооктан сулфонат (ПФОС) и перфлуорооктанска киселина (ПФОА) – хемикалијама које су повезане са раком.
Још једна велика брига је диацетил. Ово једињење из ароме путера изазива озбиљне болести плућа када се удише у великим количинама.
Боља опција је да једноставно купите обична, органска зрна кокица у продавници природне хране. За припрему користите кокосово уље или органски путер.
Коментари