Читај ми!

Размена искустава и знања – више од хиљаду стручњака у Београду на конгресу о кардиологији

У Београду је у току Синергија – највећи кардиолошки конгрес за размену искустава и знања. У Синергији учествује преко 1.000 стручњака из Србије, Европе, света. Основни мото Синергије је „Исток сусреће Запад у Србији“.

Када бисмо свакодневно више користли степенице, уместо лифтова. Мање би било и болесних. Уз повећање физичке активности, а смањење лоших животних навика – пушења, конзумирања нездраве хране, контролисање крвног притиска, масноћа у крви, или шећера, и статистика би била боља. Овако, годишње Србија због болести срца и крвних судова изгуби најмање 55.000 становника.

У салама су неретко све млађи пацијенти.

„Нажалост морам рећи да ме не изненађује, та граница се помера све ниже и ниже, ми у сали можемо само да поправимо штету, а то мора другим стратегијиама, популационим стратегијама да се решава. Србија спада у ред високоризичних земаља у Европи, и овакви скупови доносе много читавој научној популацији, а и широј заједници,м имамо више од 1.200 лекара који посећују сесије и препоруке Европског удружења, тако да смо са стандардима на највишем степену", рекао је интервентни кардиолог др Златко Мехмедбеговић.

У Београду на Синергији и о бројним кардиолошким новинама, размењују се искуства и знање, а биће представљене и најновије европске препоруке за лечење кардиолошких болесника. Све то у Србији, одмах после највећег Европског кардиолошког конгреса у Амстердаму

„Синергија јесте намењена и младим будућим лекарима, јер овде говоримо о томе како глобално може да се побољша и помогне кардиоваскуларним пацијентима. Овде није реч само о интервенцијама, говоримо о превенцији, о неопходним лековима у кардиологији, тако да су овакви скупови важни како бисмо у будућности мењали и менталитет људи, јер је оптерећеност овим болестима велика у целом свету. Ја сам овде био пре 12 година, и све се променила, Србија је доста напредовала", изјавио је проф. др Флавио Рибичини, шеф Кардиоваскуларног одељења у Верони.


„Мислим да је осма по реду Синергија превазишла наша очекивања.....56 предавача, сви континенти, више од 1.000 људи, све сале пуне, од дочека спорташа ..понесени позитивном енергијом...а где смо ту ми, у свим сесијама....наши болесници..покатзали где је српска медицина...показали смо где је синергија, и да можемо још боље", каже др Горан Станковић, директор Клинике за кардиологију УКЦС и организатор Синергије.

Синергија се завршава предавањима и за младе лекаре, интервентне кардиологе – као и за студенте медицине.

среда, 11. септембар 2024.
19° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи