Читај ми!

Алергија или интолеранција – како их препознати и разликовати, панике нема

Многи се жале да им се после ручка или вечере надима стомак, а када ујутру устану примете да су им отекли прсти, некада и цело тело. Вага често покаже да су и тежи за неки килограм. Отицање је некада праћено и главобољом.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, алерголог др. Саша Милићевић истакао је се алергија убраја у имунолошки процес са антителима групе ИГ, где организам препознаје супстанце хране као неку материју која је нама штетна и уместо да напада вирусе и бактерије он се усредсреди на компоненте хране и настаје алергијска реакција која може да буде и опасна.

„Код интолеранције нема имунолошке реакције, нема реакције ИГ антитела. Клиничка симптоматологија је прилично слична", рекао је доктор.

Додаје да смо најчешће алергични на јаја, млеко, пшеницу,плодове мора и орашасте плодове. Реакције интолеранције нису опасне, али су јако непријатне и дуготрајне, тешко се препознају.

„Протеини су најчешћи алергени који изазивају алерголошку реакцију. То могу да буду различити адитиви, додаци, јер све што једемо је обогаћено адитивим, који имају своју сврху, а организам се брани од њих, јер је то нешто што нам је страно. Постоје добри тестови који се раде из крви или путем проба на кожи. Тестови су поуздани ако се раде у лабораторијама које имају атест", истакао је др Саша Милићевић.

уторак, 30. септембар 2025.
11° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом