недеља, 09.03.2025, 11:29 -> 11:47
Извор: РТС, Time Out
Сендвич са шунком и путером из Париза најбољи на свету
Часопис „Тајм аут“ прогласио је сендвич са шунком и путером у бистроу „Пети Вандом“ у Паризу за најбољи сендвич на свету.
Багет је много више од дугачке, хрскаве векне хлеба, то је икона француске престонице, вероватно чак и више од тога. Ова врста хлеба помогла је једном париском бистроу да се домогне титуле за свој специјалитет – најбољи сендвич на свету.
Сендвичи су универзални, сваки регион на планети има своју верзију укусног пуњења између два парчета хлеба. Часопис Тајм аут (Time Out) позвао је чланове своје глобалне мреже сарадника да саставе листу најбољих сендвича и у оштрој конкуренцији победу је однео jambon beurre који је на менију ресторана „Пети Вендом“ (Le Petit Vendôme).
„Праве се по наруџбини и припремају пред вама користећи награђиване багете пекаре Julien, комаде супер свежег путера и шунке. Кад бисте могли да једете, осетите и помиришете Град светлости, то би било то“, описује дописница Тајм аута из Париза Тина Мајер.
„Пети Вандом“ је типични париски мали ресторан, то јест бистро, који Тајм аут описује као „пакао за вегане и рај за љубитеље меса“.
Парижани једу сендвиче сваког дана, било да је у питању ручак „на брзину“ пре повратка на посао или пикник у парку.
Ресторан свакодневно продаје око стотину „најбољих сендвича на свету“, а да бисте „ово уметничко дело“ са шунком и путером пробали, наводи часопис, треба да издвојите шест евра.
Коментари