Читај ми!

Владиковић: Нема опасности од поплава у Србији, Сава у умереном и већем порасту

Поплаве и одрони су погодили БиХ, невреме Црну Гору, док водостаји река расту у Хрватској. Хидролог из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Дејан Владиковић изјавио је за РТС да у наредних пет дана нема опасности по Србију, као и да ће водостај Саве бити у умереном и већем порасту.

Најмање 20 особа погинуло је у поплавама и одронима у Јабланици у Херцеговини, према још незваничним информацијама, док је на територији Федерације БиХ проглашено је стање елементарне непогоде.

Србија нема великог разлога за бригу, рекао је за РТС Дејан Владиковић, хидролог из РХМЗ-а.

Према његовим речима, РХМЗ је претходних дана помно пратио развој ситуације и било је знакова да ће јак циклон преко Словеније, Хрватске, па до делова БиХ и Црну Гору имати утицај на њих због огромних количина падавина. 

"Преко наших хидролошких модела, пропуштајући их кроз реку Саву, дошли смо до сазнања да за наше станице на реци у наредних пет дана неће бити веће опасности. РХМЗ је најавио да ће у наредних пет, шест дана водостај на Сави бити у умереном и већем порасту, али без достизања границе редовне одбране од поплава", каже Владиковић. 

Према његовим речима, у Словенији су била два велика кишна таласа, у Хрватској један који је у току и изазвао је веће последице. 

"Имамо вододелницу између Јабланице и Коњице, јужни део који иде ка Јадранском мору, река Неретва са притикома, док северни део иде реком Босном и улива се у Саву код Добоја. Северни део је, такође, пропуштен кроз хидролошке моделе и биће пораста реке, али нема опасности за нас, па чак ни до прве границе одбране", указује Владиковић.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи