Извор: РТС

Комитет Савета безбедности није дао једногласну препоруку за пријем Палестине у УН; ИДФ: Убијен командир Хезболаха на југу Либана

Сукоб Израела и Хамаса – 193. дан. Више тела пронађено у масовној гробници у болници Шифа, јављају палестински медији. Израелске снаге привеле 12 Палестинаца у јутарњим рацијама на Западној обали. Израел тврди да ће одговорити на напад Ирана, али тако да контраудар не изазове шири сукоб и да га не блокирају САД. Техеран, с друге стране, понавља да не жели тензије, али да ће узвратити још снажније. Шеф ИАЕА забринут због могућег удара на иранска нуклеарна постројења.

Комитет Савета безбедности није дао једногласну препоруку за пријем Палестине у УН

Kомитет Савета безбедности Уједињених нација за разматрање о примању Палестине као пуноправне чланице УН саопштио је  да није успео да дâ једногласну препоруку по том питању.

Власти Палестине тражиће можда већ ове недеље гласање у СБ о примању те државе као пуноправне чланице у УН, што би практично значило признавање Палестине као државе, преноси Ројтерс.

До сада је независност Палестине, која тренутно има статус посматрача у УН, признало 138 од 193 чланице тог тела.

Пријаву Палестине мора да одобри СБ, где Сједињене Америчке Државе, савезник Израела, могу да ставе вето на гласање. Став САД је да независност палестинске државе треба да се деси кроз преговоре са Израелом, а не кроз УН, подсећа Ројтерс.

(Reuters, Танјуг)
Опширније Краће

Ратни кабинет Израела: Нека Иран нагађа какав ће бити наш одговор

Став израелског ратног кабинета је да Иран треба да настави да нагађа какав ће бити одговор Израела на ирански напад, рекао је неименовани израелски званичник за Тајмс оф Израел.

"Нека буду нервозни", казао је званичник после данашњег састанка ратног кабинета у суженом саставу и додао да одговор Израела може да буде "у Ирану или изван Ирана".

Kако је навео званичник, мишљење већине у ратном кабинету је да на напад Ирана треба одговорити силом.

Заказани састанак ратног кабинета Израела за данас одложен је за сутра, преноси Ројтерс.

Иран је у ноћи између суботе и недеље извршио напад дроновима и балистичким и крстарећим ракетама на Израел као одмазду због напада 1. априла на ирански конзулат у Дамаску, за који је окривио Израел.

(Танјуг)
Опширније Краће

Борељ: ЕУ почиње да ради на новим санкцијама против Ирана

ЕУ ће почети да ради на предлогу више земаља чланица о увођењу нових санкција Ирану поводом напада на Израел, рекао је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

"Неке земље чланице су предложиле усвајање проширења рестриктивних мера против Ирана. Послаћу захтев дипломатској служби ЕУ да започне неопходан посао повезан са овим санкцијама", рекао је Борељ после хитне видео конференције са министрима спољних послова држава чланица ЕУ.

Борељ је појаснио да је реч о предлогу да се прошире санкције, које би између осталог, ограничиле испоруке иранских дронова Русији, као и иранским сарадницима на Блиском истоку, попут група Хамас и Хезболах.

(Танјуг)

Опширније Краће

Ердоган: Израел једини кривац за ескалацију на Бликсом истоку

Вођство Израела једино одговорно за недавну ескалацију тензија на Блиском истоку, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Израел покушава да изазове регионални конфликт и његов напад на иранску амбасаду у Дамаску је била последња кап", оценио је Ердоган, преноси Ројтерс.

Ердоган додаје да су нови сукоби у региону могући све док се настављају "окрутност и геноцид" у Гази.

Критиковао је земље Запада што су осудиле напад Ирана на Израел, али не и израелско бомбардовање иранске амбасаде.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Убијен командир Хезболаха на југу Либана

Израелске одбрамбене снаге су у бомбардовању Хезболаха на југу Либана, убиле три особе међу којима је командир Хезболаха Исмаил Баз.

Из Хезболаха саопштавају да тугују због смрти База, али нике дато више детаља.

ИДФ наводи да је Баз био командир приобалног сектора милитантне групе и да је био укључен у планирање ракетних напада на Израел, преноси Ројтерс.

У одвојеним нападима ИДФ су убиле још двојицу припадника групе Хезболах гађајући њихове аутомобиле. 

(Reuters, X)

UN Woman: 10.000 жена убијено у Гази од почетка рата

Више од 10.000 жена убијено је у Гази од почетка рата Израела и Хамаса, наводи се у извештају UN Woman.

Међу женама убијеним на палестинској територији је око 6.000 мајки, а 19.000 деце је остало сирочад, наводи се у извештају.

Наводи се да су жене које су преживеле жене расељене, удовице и суочавају се са глађу.

Из Уједињених нација саопштавају да више од милион жена и девојака – "скоро да нема хране, нема приступ безбедној води, тоалетима, тоалетима или хигијенским улошцима, са болест која расте у нехуманим условима живота".

Додаје се да је једно дете повређено или умире сваких 10 минута.

(Guardian)

Опширније Краће

Ал Џазира: У нападу на полицијско возило погинуло осморо људи

У нападу на полицијско возило за које се верује да је имало задатак да обезбеди конвој са хуманитарном помоћи и спречи хаос док се помоћ креће ка северу Појаса Газе и граду Гази, убијено je осморо људи, пренела је Ал Џазира.

Верује се да су напад извели припадници органа реда који су имали задатак да спроводе закон, да заштите и обезбеде помоћ у насељу Ел Туфа, пише Ал Џазира.

Наводи се и да се овај напад догодило у источном делу града Газе, у густо насељеном кварту сличном Шуџаји и другим насељима.

Током протекле недеље, због интензивне кампање бомбардовања и артиљеријског гранатирања тог подручја, огромна већина становништва била је присиљена на даље интерно расељавање.

(Танјуг)

Опширније Краће

УН: Израел прекршио међународно право нападом на ирански конзулат у Дамаску

Група независних експерата, које је именовао Савет УН за људска права, саопштила је у извештају да је Израел, нападом на ирански конзулат у Дамаску, прекршио међународно право.

Специјални известиоци и независни експерти су у извештају навели да "војне акције између Израела и Ирана крше право на живот и морају одмах престати".

Експерти УН су објаснили да делује да Израел није деловао у самоодбрани 1. априла (када је нападнут ирански конзулат у Дамаску) јер није представио никакве доказе да је Иран директно напао Израел нити слао паравојне формације да га нападну.

Наводи се да је примећено да Израел није пружио никакво правно оправдање за напад нити га пријавио Савету безбедности, како то захтева члан 51 Повеље Уједињених нација.

(Guardian)

Опширније Краће

Ројтерс: Израелски тенкови се враћају на север Газе

Израелски тенкови су се вратили у поједине области на северу Појаса Газе, а које су напустили пре више недеља, док су авионима извели ваздушне ударе на Рафу.

Тенкови су напредовали у Беит Хануну и опколили школа у које су се склониле расељене породице, рекли су становници.

"Окупационе снаге су наредиле свим породицама у школама и оближњим кућама до којих су стигли тенкови да се евакуишу. Војници су задржали много мушкараца", рекао је Ројтерсу један становник северне Газе путем апликације за ћаскање.

Беит Ханун, дом за 60.000 људи, био је једно од првих подручја на мети израелске копнене офанзиве у Гази прошлог октобра.

Многе породице које су се последњих недеља вратиле у Беит Ханун и Џабалију након повлачења израелских снага, поново су почеле да се исељавају због новог напада, рекли су неки становници.

(Reuters)

Опширније Краће

Путин и Раиси разговарали о заоштреној ситуацији на Блиском истоку

Председник Русије Владимир Путин разговарао је са иранским колегом Ебрахимом Раисијем о ''заоштреној'' ситуацији на Блиском истоку до које је дошло након израелског напада на ирански конзулат у Дамаску и одговора Ирана за викенд.

Путин је изразио наду да ће све стране показати разумну уздржаност и да неће дозволити нове конфронтације, које би могла да имају катастрофалне последице по цео регион, саопштено је из Путиновог кабинета.

Наводи се да Раиси истиче да су акције Ирана биле изнуђене и ограничене природе.

До разговора дошло на иницијативу иранске стране, пише у саопштењу.

Раиси је такође навео да је Иран не жели нове тензије.

Лидери су се сложили да је основни узрок актуелних дешавања на Блиском истоку нерешен палестинско-израелски сукоб, и у том контексту су потврдили да се Москва и Техеран залажу за моментални прекид ватре, ублажавање тешке хуманитарне ситуације и стварање услова за политичко и дипломатско решавање кризе.

(Танјуг)

Опширније Краће

Јордански МСП: Нетанјаху да прекине да скреће пажњу са Појаса Газе

Јордански министар спољних послова Ајман Сафади изјавио је да међународна заједница треба да спречи израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да преусмерава пажњу светске јавности са Појаса Газе на ескалацију сукоба са Ираном.

У изјави за медије током заједничке конференције за новинаре са немачком колегиницом Аналеном Бербок, Садафи је рекао да је Техеран одговорио за напад на конзулат Ирана у Дамаску, преноси Тајмс оф Израел.

''Ми смо против ескалације. Нетанјаху жели да скрене пажњу с Газе и пребаци фокус на Иран'', рекао је Сафади.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Сирене за ваздушну опасност на северу Израела, близу границе са Либаном

Сирене за упозорење о ракетама огласиле су се у заједницама на северу Израела близу границе са Либаном.

Сирене се могу чути на више локација укључујући Идмит, Ханита и Схломи.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Изиџет суспендовао све летове за Израел до 27. октобра

Британска нискобуџетна авио-компанија Изиџет (EasyJet) објавила је да је суспендовала све летове за Израел до 27. октобра због безбедносне ситуације на Блиском истоку.

Компанија је због ситуације у Израелу одлучила да суспендује све летове за Тел Авив до краја летње сезоне.

Клијентима који су већ купили карте за лет у Израел у овом периоду ће бити понуђене алтернативне могућности, укључујући и пуну рефундацију трошкова, додаје се у саопштењу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски напад дроном на возило у Аин Баалу, погинула једна особа

Израелска војска извела је напад дроновима на јужнолибански град Аин Баал, јављају палестински медији.

У удару је убијена најмање једна особа, а неколико је рањено, према медицинским изворима на које се позива Ал Џазира Арабик.

(Al Jazeera)

Нови напад на избеглички камп Нусеират – троје погинулих, десетине рањене

Најмање три особе су страдале, а десетине су рањене, у израелским нападима на избеглички камп Нусеират у центалном делу Појаса Газе, преноси палестинска новинска агенција Вафа.

Међу рањенима су жене и деца, наводи Вафа

(WAFA)

Опширније Краће

Газа: Од почетка сукоба у Појасу Газе убијена 33.843 Палестинца, рањено 76.575 

Најмање 33.843 Палестинца су убијена, а 76.575 њих повређено од 7. октобра у израелским нападима на Газу, саопштило је Министарство здравља Газе.

У протекла 24 сата убијено је 46 Палестинаца, а 110 повређенo, додаје се у саопштењу Министарства.

(Reuters)

Опширније Краће

УН: Израел и даље намеће незаконита ограничења хуманитарној помоћи за Газу

Израел и даље намеће незаконита ограничења хуманитарној помоћи за Газу, саопштено је из Канцеларије УН за људска права, упркос тврдњама Израела и других да су ограничења ублажена.

"Израел наставља да намеће незаконита ограничења на улазак и дистрибуцију хуманитарне помоћи и да спроводи широко распрострањено уништавање цивилне инфраструктуре", рекла је портпаролка Канцеларије Равина Шамдасани, и поновила позив за неометан приступ хуманитарне помоћи.

Иако израелски и амерички званичници последњих дана тврде да је "драстично повећана" количина помоћи која стиже у Газу, још није познато колико је тачно стиже, а из Канцеларије наводе да је то и даље далеко испод минималног нивоа потребно да се задовоље основне потребе палестинског становништва.

У последње време порастао је међународни притисак на Израел да пусти више залиха у Појас Газе, откако је у нападу израелске војске на конвој хуманитарне помоћи убијено седморо хуманитарних радника.

(Reuters)

Опширније Краће

На Западној обали ухапшено 25 Палестинаца у последња 24 сата

Израелске снаге ухапсиле су у последња 24 сата 25 Палестинаца на окупираној Западној обали, саопштило је Друштво палестинских затвореника.

Како је навело Друштво палестинских затвореника, број људи заточених на окупираној Западној обали од 7. октобра порастао је на 8.270, у оквиру кампање за "колективно кажњавање" Палестинаца, преноси Ал Џазира.

Од 7. октобра, израелска војска је ухапсила око 3.700 тражених Палестинаца широм Западне обале, међу којима је и 1.600 људи осумњичених да су повезани са Хамасом, наводи ИДФ.

Министарство здравља Палестинске самоуправе саопштило је да је у том периоду убијено више од 450 Палестинаца са Западне обале, наводи Тајмс ов Израел.

(Al JazeeraTimes of Israel)

Опширније Краће

Званичници Ирана упозоравају Израел на болну одмазду у случају нових напада

Више иранских високих званичника и даље упозорава Израел да ће Иран одговорити на евентуалне војне ударе и позива западне земље да престану да подржавају Израел.

"Подсећамо шефове држава САД, Уједињеног Краљевства, Француске и Немачке да престану да подржавају терористички режим Израела који убија децу. Исламска Република Иран је доказала да није ратни хушкач и да не жели да шири рат. Одговор ће бити јачи ако режим изведе оштрији агресивни чин", рекао је ирански бригадни генерал Аболфазл Шекарчи, а преноси иранска агенција ИРНА.

Он је истакао да Иран има широк спектар опција које може да употреби против Израела.

Ирански председник Ебрахим Раиси поручио је у разговору са емиром Катара Мухамедом Тамимом бин Хамадом ел Танијем да ће "и најмања акција против иранских интереса наићи на озбиљан, широк и болан одговор против извршилаца".

Заменик министра иностраних послова Ирана Али Багери Кани рекао је да та земља неће чекати 12 дана да одговори на наредни израелски напад, већ ће узвратити "за неколико секунди".

Иран је у ноћи између суботе и недеље лансирао више стотина дронова и крстарећих ракета ка Израелу у, како је навео, знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску у којем су погинули командант иранске Револуционарне гарде у Сирији и у Либану, Мохамед Реза Захеди и његов заменик, као и пет официра који су били у њиховој пратњи.

(TanjugIRNA)

Опширније Краће

ИДФ: Ниједан теретни авион није оштећен у иранском нападу на авио-базу Неватим

Супротно извештају великих америчких медија, ниједан теретни авион није оштећен у иранском ракетном нападу на ваздухопловну базу Неватим, кажу војни извори за Тајмс ов Израел.

У извештају Еј-Би-Си, који се позива на високог америчког званичника, наводи се да је пет иранских балистичких пројектила погодило Неватим у раном недељном нападу, оштетивши теретни авион Ц-130, неискоришћену писту и празна складишта.

У извештају се даље наводи да су још четири балистичке ракете погодиле "ваздушну базу Негев". У Израелу нема ваздушне базе под тим именом, а према ИДФ-у, ниједна друга база у Израелу није погођена у нападу.

Портпарол ИДФ-а, контраадмирал Данијел Хагари, рекао је да су четири пројектила погодиле Неватим, а не пет како је известио Еј-Би-Си.

Један је ударио близу писте, узрокујући мању штету на стази за вожњу, два су ударила у отворене површине у бази, а други у близини зграде која је била у изградњи, наневши јој мању штету, рекао је он. Хагари није помињао оштећени авион Ц-130 и рекао је да је било само мањих оштећења на инфраструктури.

Војни извори потврдили су израелском листу да је извештај Еј-Би-Си лажан и да ниједан авион није оштећен у иранском нападу.

(ABCTimes of Israel)

Опширније Краће

Израел тражи додатне санкције Ирану

Израелски министар спољних послова Израел Кац рекао је да је апеловао на поједине државе да уведу санкције због иранског ракетног програма и прогласе Иранску револуционарну гарду терористичком организацијом, након директног иранског напада на Израел прошлог викенда.

"Поред војног одговора на испаљивање пројектила и дронова, нападамо Иран на пољу дипломатије", навео је Кац на друштвеним мрежама.

Кац је рекао да је послао писма на адресе 32 државе и разговарао са бројним колегама, позивајући их да "уведу санкције због иранског ракетног програма и прогласе Револуционарну гарду терористичком организацијом, како би се зауставио и ослабио Иран".

"Морамо сада зауставити Иран, пре него што буде касно", рекао је Кац.

Израел је рекао да ће одговорити на ирански напад ракетама и дроновима током викенда, услед позива савезника који су рекли да треба избећи ескалацију конфликта на Блиском истоку.

(Reuters)

Опширније Краће

Министри спољних послова Кине и Ирана о тензијама између Израела и Ирана

Кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарао је са иранским колегом Хосеином Амиром Абдолахијаном поводом тензија између Израела и Ирана.

Абдолахијан је обавестио Ванга о иранској позицији поводом израелског напада на конзулат Ирана у Дамаску, рекавши да Савет безбедности УН није адекватно реаговао на овај напад и да Иран има право да се брани као одговор на кршење суверенитета земље, преноси агенција Синхуа.

Оцењујући да је тренутна регионална ситуација врло осетљива, Абдолахијан је истакао да је Иран спреман да покаже суздржаност и да нема намеру да даље доводи до ескалације ситуације.

(Reuters)

Опширније Краће

Шеф ИАЕА забринут због могућег удара на иранска нуклеарна постројења

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је да је забринут да би Израел могао да гађа иранске нуклеарне објекте, али је додао и да ће се инспекције ИАЕА у иранским нуклеаркама данас наставити.

Гроси је, на питање да прокоментарише могућност израелског ваздушног напада на иранске нуклеарне објекте, рекао да су у ИАЕА "увек забринути за такву могућност" и апеловао на "максималну суздржаност".

Начелник израелског генералштаба Херци Халеви рекао је у понедељак да ће Израел одговорити на ирански напад изведен у ноћи између суботе и недеље, који је, како ја Техеран навео, покренут у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску 1. априла, за који Иран оптужује Израел.

Гроси је додао да је Иран у недељу затворио нуклеарне објекте из "безбедносних разлога" и да је ИАЕА, иако су они отворени у понедељак, држала своје инспекторе даље од нуклеарки "док не види да се ситуација потпуно смирује".

"Настављамо у уторак. Овакав развој дешавања није имао утицај на наше активности везане за инспекције", рекао је Гроси.

Инспектори ИАЕА редовно посећују главне нуклеарне електране у Ирану. Техеран тврди да је његов нуклеарни програм мирољубив, али западне силе оптужују Иран да покушава да направи нуклеарну бомбу.

(Reuters)

Reuters
Опширније Краће

Званичници САД: Потенцијални израелски одговор Ирану биће лимитиран

Амерички званичници очекују да би потенцијални одговор Израела на иранско ракетирање те земље у суботу увече могао да буде лимитиран и да би се највероватније радило о нападима на иранске војне снаге и проиранске групе ван Ирана, изјавила су четворица неименованих америчких званичника за Ен-Би-Си њуз.

Америчка процена је базирана на разговорима између званичника САД и Израела, који су вођени пре него што је Иран испалио више од 300 дронова и ракета на Израел, додаје америчка медијска кућа.

Амерички званичници су рекли да нису обавештени о коначној одлуци Израела о томе на који начин ће одговорити и да ли су се опције промениле након напада током викенда.

Такође, рекли су да није јасно када би могло да дође до израелског одговора, додајући да би могао да се деси у било ком тренутку.

Израелски ратни кабинет одржао је у понедељак увече седницу на којој се разговарало о војном одговору Израела на напад Ирана, али без изазивања свеопштег рата.

Израелски Канал 12 јавио је да је намера израелских власти да крену у акцију координисану са Сједињеним Америчким Државама, али амерички медији преносе да је су из САД поручили да неће учествовати у могућем одговору Израела Ирану.

Амерички министар одбране Лојд Остин одржао је у понедељак разговоре са колегама из Европе и са Блиског истока, изражавајући подршку Израелу након иранских напада, али је исто тако нагласио да је важно да се спречи ширење конфликта, наводи Ројтерс.

(NBC News, Reuters)

Опширније Краће

Газа: Више тела пронађено у масовној гробници у болници Шифа

Десет тела до сада је извучено из масовне гробнице откривене у понедељак у болници Шифа у граду Гази. Многа од њих су жене и деца", рекао је директор Центра за хитне операције у Гази Мотасем Салах.

"Упркос недостатку форензичких стручњака и одговарајуће опреме, тимови задужени за потрагу, лопатама и рукама покушавају да ископају тела за која се верује да су пацијенти који су били на лечењу у споменутој болници", додао је Салах.

Болницу су раније опколили израелски војници. Из овог подручја повукли су се пре неколико дана.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израел је одлучан у намери да одговори на напад Ирана, али је нејасно када и у ком обиму. Ратни кабинет са премијером Бенјамином Нетанјахуом на челу разматрао је детаље контраудара. Требало би да буде моћан, такав да не изазове рат ширих размера и да га не блокирају Сједињене Државе.

Техеран упозорава да не жели тензије, али да ће узвратити још снажније уколико Тел Авив или Вашингтон одговоре на њихов удар, што је потврдио и и шеф дипломатије Ирана. Грађани и јавност верују да ће Израел убрзо напасти, зато је ситуација напета. 

Уједињене нације, Русија и Кина упозоравају на опасност од ескалације кризе на Блиском истоку, а САД да не желе нове сукобе. Амерички председник Џозеф Бајден тврди да је нејважнија безбедност Израела, Блиског истока и Појаса Газе, а Бела кућа да је Бајден упозорио Нетанјахуа како не жели рат ширих размера. 

Израелска војска (ИДФ) одлаже најављивану офанзиву на Рафу због кризе са Техераном, док Стејт департмент истиче "значајну промену набоље" у израелском приступу у преговорима о примирју. Сада, како кажу, Хамас одбацује најновији предлог о прекиду сукоба, који је ушао у 193. дан. 

Насиље између израелских војника и досељеника и Палестинаца у порасту је на Западној обали, откако је у петак нестао израелски тинејџер који је касније пронађен мртав. ИДФ је за убиство оптужио "палестинске терористичке организације". У новим инцидентима погинула су тројица Палестинаца.

Читај ми!