Извор: РТС

ИДФ одлаже офанзиву на Рафу због иранског удара; Израел одлучан да одговори, Техеран упозорава да ће узвратити

Израел одлучан да одговори на напад Ирана, али тек треба да одлучи о времену и обиму. Техеран упозорава да не жели тензије, али да ће извести снажнији напад уколико Тел Авив или Вашингтон узврате на њихов удар. УН, Русија и Кина упозоравају на опасност од ескалације кризе на Блиском истоку, а САД да не желе нове сукобе. ИДФ одлаже офанзиву на Рафу због кризе са Техераном, док расте насиље између Палестинаца и израелеских досељеника на Западној обали.

Јордан потврдио да је пресрео иранске дронове

Jордански министар спољних послова Ајман Сафади потврдио је да је званични Аман помагао Израелу у пресретању дронова које је Иран испалио ка Израелу током викенда.

"Кад год предмети, за које верујемо да представљају опасност за Јордан, нарушавају наш ваздушни простор, учинићемо све што је у нашим могућностима да окончамо ту претњу и то смо урадили", рекао је Сафади.

Додао је да је ирански напад показао колико већ опасна ситуација на Блиском истоку може да се погорша.

"Стање може да се погорша ако се не позабавимо узроком свих ових тензија, а то је израелска агресија на Газу и континуирано одусуство политичке визије", рекао је Сафади.

(CNN)

Опширније Краће

Кирби: Иран није обавестио САД о детаљима напада

Иран прошле недеље није обавестио САД ни о временском оквиру за покретање напада на Израел, нити о потенцијалним метама, изјавио је саветник Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Потврдио је да су САД размениле поруке са Ираном, али да никада није било информација у вези са временским оквиром или метама напада.

Кирби није објашњавао које поруке су САД размениле са званичним Техераном, али је потврдио да су "лажни" сви извештаји који сугеришу да је Иран дојавио Вашингтону да планира напад на Израел.

"Иран нам никада није потврдио ни временски оквир за напад, ни циљеве напада. Та прича да нам је Иран пренео поруку о томе шта намерава да уради је смешна", рекао је Кирби. 

(Reuters)

Опширније Краће

Конвој са пакетима помоћи ушао на север Газе

Израел је саопштио да је транспортовао конвој од 237 камион са пакетима помоћи за становнике Појаса Газе на северу палестинске енклаве.

(Times of Israel)

 

Опширније Краће

Бела кућа: Бајден не жели даље сукобе, Нетанјаху то зна

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби истакао је да је амерички председник Џозеф Бајден јасно – и јавно и приватно – у разговору са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом истакао да не жели да види регионални сукоб.

"Он (Бајден) сигурно не тражи рат са Ираном и уверен сам да је Нетанјаху свестан тога", рекао је Кирби. 

(CNN)

Опширније Краће

Стејт департмент: Израел променио приступ преговорима, Хамас одбацује предлог

Портпарол Стејт департмента Метју Милер истакао је да је Израел значајно променио приступ преговорима о прекиду ватре са Хамасом, али да сада палестинска организација одбацује најновији предлог о примирју о ослобађању талаца.

"Израел је прихватио већину ствари из предложеног споразума, од онога што је Хамас захтевао, али они (Хамас) то нису прихватили", истакао је Милер. 

Сједињене Државе захтевале су да дговор обавезно садржи прекид ватре од најмање шест недеља и допремање значајне количине помоћи у Појас Газе.

(The Guardian)

 

Опширније Краће

ИДФ: Оштећења на бази "Неватим" мала

Портпарол израелске војске Данијел Хагари наводи да ваздушна база "Неватим", која је погођена у иранском ракетном удару на Израел, "мало оштећена".

"Седам ракета је пало на подручју базе. Четири су погодиле саму базу, две су пале на отворену повшрину, док је једна погодила терен близу војне зграде, оштетивши је мало", рекао је Хагари.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Стејт департмент: Иран је најавио напад, али не и детаље удара

Сједињене Државе "нису добиле обавештење од Ирана" о специфичностима напада на Израел, рекао је у портпарол Стејт департмента Метју Милер.

"Јесу рекли свима да ће нешто да предузму, али нису саопштили детање, обим напада и када ће он бити извршен", истакао је Милер.

 

Нагласио је да је током претходне недеље било више дипломатских састанака на коме су учествовали и представници Ирана и да није било назнака о детаљима напада. 

(CNN)

Опширније Краће

Израел пустио 150 палестинских затвореника

Израел је пустио из затвора 150 Палестинаца заточених током војних операција у Појасу Газe и вратио их у палестинску енклаву, пише Гардијан и наводи да су се многи од затвореника жалили да су били злостављани током притвора. 

Међу њима су били и двојица чланова палестинског огранка Црвеног полумесеца који су у затвору провели тачно 50 дана и такође су потврдили да су били злостављани, док је израелска војска и полиција демантовала оптужбе.

(The Guardian)

Опширније Краће

Начелник ИДФ-а: Иран ће се сусрести са нашим одговорм

Начелник штаба израеске војске генерал-потпуковник Херци Халеви саопштио је из ваздушне базе "Неватим", која је током викенда погођена у иранском нападу ракетама и дроновима на Израел, да ће ИДФ узвратити. 

"Техеран ће се сусрести са нашим одговором. Желели су да нанесу штету нашим снага, раније се те претње нису оствариле. Били смо припремљени, а срећни смо што су Сједињене Државе на нашој страни", истакао је Халеви. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски досељеници убили двојицу Палестинаца на Западној обали

Израелски досељеници убили су двојицу Палестинаца у сукобу у близини села Акраба на северу Западне обале, јавља Палестински Црвени полумесец, а преноси Тајмс ов Израел.

Насиље на Западној обали повећало се од петка, када је нестао израелски тинејџер који је касније пронађен мртав, а за чије убиство је израелска војска оптужила, како је навела, палестинске терористичке организације. 

Од тада је погиднуло више Палестинаца у нападима израелске војске, полиције, али и досељеника, а повређено је на десетине цивила са обе стране. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Стејт департмент осуђује насиље на Западној обали

Стејт департмент је оштро осудио погибију четрнаестогодишњег Израелца Бенјамина Ахамаира на Западној обали и изразио забринутост због насиља над палестинским цивилима и њиховом имовином које је уследило на том подручју након Ахимаировог нестанка.

"Резултат насиља над палестинским цивилима након нестанка израелског тинејџера су десетине повређених, материјална штета и убиства двојице Палестинаца Џихада Абу Алије (25 година) и Омара Ахмада Абдулганија Хамеда (17). Најоштрије осуђујемо ова убиства, наше мисли су са њиховим најмилијима", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Израелска војска и полиција саопштиле су у суботу да је тело несталог израелског тинејџера, који је вероватно убијен у палестинском нападу, пронађено на окупираној Западној обали, описавши то као "терористички напад", пренео је раније Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Бајден посвећен безбедности Израела и спречавању даљих сукоба на Блиском истоку

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден осврнуо се на ирански напад на Израел и изјавио да Вашингтон остаје фокусиран на безбедност Израела, постизање споразума о прекиду ватре у Појасу Газе и ослобађању талаца из Хамасовог заробљеништва, као и спречавању даље ескалације сукоба на Блиском истоку које би могле да прерасту у рат ширих размера.

(CNN)

Опширније Краће

Палестински тинејџер убијен на Западној обали

Израелске снаге (ИДФ) убиле су седамнаестогодишњег Палестинца и раниле још три особе током војног удара на Западној обали, у граду Наблус, саопштило је палестинско министарство здравља, а преноси Ројтерс

Број Палестинаца који су погинули у нападима израелске војске и досељеника широм Западне обале од петка се повећао на шест.

ИДФ су саопштиле да су покренуле истрагу поводом смрти палестинског тинејџера.

(Reuters)

Опширније Краће

Сунак: Г7 ради на пакету координисаних мера против Ирана

Група економски најразвијенијих земаља света Г7 ради на пакету координисаних мера против Ирана након напада ракетама и дроновима на Израел, изјавио је данас британски премијер Риши Сунак.

"Радимо ужурбано са нашим савезницима да видимо које кораке можемо заједно да предузмемо на координисан начин да одвратимо и осудимо оно што Иран ради", рекао је Сунак у парламенту, након разговора лидера Г7 током викенда, а пренео је Ројтерс.

Истакао је да су лидери Г7 уједињени у осуди напада.

Сунак је рекао да би координација било каквих мера, које би могле укључивати санкције, међу савезницима осигурале максималан утицај на Иран и оне који би могли бити санкционисани.

Италија, која је тренутно председавајућа Г7, саопштила је раније да је отворена за усвајање нових санкција против појединаца ангажованих против Израела.

Г7 чине САД, Британија, Француска, Немачка, Италија, Канада и Јапан.

(Reuters)

Опширније Краће

Настављају се дипломатске реакције на ирански напад на Израел

Белгијско министарство спољних послова саопштило је да је позвало иранског амбасадора да му саопшти да осуђује ирански напад на Израел.

"Овај напад угрожава и регионалну стабилност и становништво на Блиском истоку и одводи нас даље од мира. Позивам све стране да испоље највећу суздржаност", рекла је министарка спољних послова Белгије Хаџа Лахбиб, а преноси Ројтерс.

Претходно се на исту дипломатску акцију одлучил и Mинистарство спољних послова Републике Чешке и Француске. 

У међувремену, Холандија је одлучила да поново отвори амбасаду у Техерану, након што је у протеклих 48 сати била затворена, уз напомену да постоји могућност поновног затварања у случају даље ескалације сукоба на Блиском истоку. 

(Reuters)

Опширније Краће

Шеф дипломатије Италије: Г7 отворена за санкције свима који су умешани у напад на Израел

Италија, која председава групом седам највећих светских економија, тврди да је Г7 отворенa за увођење нових санкција против оних који су, како наводи, умешани у ирански напад на Израел.

"Ако би требало да имамо више санкција за оне који су јасно ангажовани против Израела, подржавајући, на пример, тероризам и Хамас, то је изводљиво. Али морамо да будемо врло озбиљни да сви заједно радимо", рекао је министар спољних послова Италије Антонио Тајани у интервјуу за Ројтерс

(Reuters)

Опширније Краће

Еј-Би-Си: Половина иранских ракета неуспешно лансирана, погођене две израелске војне базе

Скоро половина балистичких пројектила које је Иран испалио ка Израелу није правилно ланисрана или се срушила пре него што је стигла до циља, пише Еј-Би-Си њуз, позивајући се на изворе у израелској војсци.

"Међутим, најмање девет ракета није пресретнуто и пет ракета је погодило израелску ваздушну базу 'Неватим' у јужном Израелу, као и још једну оближњу војну вазу Војске Израела", наводи се у тексту Еј-Би-Си њуза.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су раније да је на Израел из Ирана испаљено најмање 120 пројектила, а да је само једна база претрпела мању штету.

"Пресретнуто је 99 одсто лансираних дронова и ракета", нагласили су из ИДФ-а.

(ABC News)

Опширније Краће

Петоро погинулих у израелском нападу на камп Нусеират

Најмање петоро цивила је погинуло, а више је рањено, у израелским нападима на камп Нусеират у центалном делу Појаса Газе, преноси палестинска новинска агенција Вафа.

Међу погинулима су и двоје деце и једна жена, наводи Вафа

(WAFA)

Опширније Краће

Блинкен позива Израел на уздржаност у одговору на ирански напад

Државни секретар Сједињених Држава Ентони Блинкен рекао је да је Вашингтон у претходних 36 сати "координисао дипломатским напорима у настојању да се спречи даља ескалација сукоба" после иранског напада на Израел током викенда. 

"Снага и мудрост треба да буду различите стране истог новчића", рекао је Блинкен у, наизглед,  имплицитном позиву Израелу да буде уздржан у свом одговору, пише Си-Ен-Ен

"Не тражимо ескалацију, али ћемо наставити да подржавамо одбрану Израела и штитимо наше особље у региону", рекао је Блинкен. 

Амерички председник Џозеф Бајден претходно је, наводно, обавестио израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да САД неће учествовати у офанзивним акцијама против Ирана, наводи Си-Ен-Ен.

Исто је Ројтерсу потвридо и неименовани амерички званичник. 

"Нећемо бити део било каквог одговора који би они (Израел) намеравали да спроведу. Не видимо себе да учествујемо у таквом чину", рекао је анонимни званичник Вашингтона. 

(CNN, Reuters)

Опширније Краће

Волстрит џорнал: Израел би већ данас могао да одговори на ирански напад

Поједини амерички и западни званичници предвиђају да би Израел већ данас или и у току ноћи могао да одговори на ирански напад, пише Волстрит џорнал.

Међутим, званичници се надају да ће и Иран и Израел бити успети да смире тензије на Блиском истоку и спрече даље ескалације сукоба. 

(The Wall Street Journal)

Опширније Краће

Шеф дипломатије Ирана: Не желимо тензије, али ћемо снажно одговорити ако Израел нападне

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан каже да не жели повећање тензија у региону након напада дроновима на Израел.

"Али, ми ћемо одговорити одмах и снажније него раније ако Израел одлучи да узврати", навео је Абдолахијан на састанку са британским колегом Дејвидом Камероном, а преносе ирански медији.

(Reuters)

Опширније Краће

Срушио се израелски дрон на Западној обали

Израелски војни дрон срушио се у Наблусу на Западној обали, преноси Тајмс ов Израел

"Летелица је била у извиђачкој мисији, пала је из, за сада, непознатих разлога", саопштила је израелска војска (ИДФ). 

Дрон "небески јахач" је тактичка летелица која омогућава видео снимке трупама на земљи, а реелативно је јефтинији од уобичајених дронова који се користе за нападе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ирак: Упозоравамо на даљу ескалацију која може да прерасте у шири рат

Заменик премијера Ирака Мухамед Али Тамим позвао је све стране да покажу уздржаност због растућих тензија на Блиском истоку после иранског напада на Израел, али и сукоба Израела и Хамаса.

"Упозоравамо на могућу даљу ескалацију сукоба у региону која може да прерасте у шири рат, опасан и по међународну безбедност", рекао је Тамим после састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

(Reuters)

Опширније Краће

Завршен састанак израелске војске о одговору на ирански напад

Израелски ратни кабинет завршио је састанак на којем се разговарало о одговору Израела на ирански напад, преноси телевизија Канал 12

"Разговарало о неколико опција, а свака од њих представља 'болну' узвратну акцију према Ирану, али која неће изазвати веће регионалне сукобе", наовди се у извештају Канала 12.

Наводи се и да је ратном кабинету циљ био и да изаберу акције које неће Сједињене Државе неће накнадно блокирати.

(Channel 12)

Опширније Краће

Си-Ен-Ен: Напад на Рафу одложен због кризе са Ираном

Израелска војска (ИДФ) одложила је дуго најављивану копнену офанзиву на Рафу, на југу Појаса Газе, после иранског напада на Израел током претходног викенда, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на неименоване изворе међу ИДФ-ом. 

"То је сада секундарно", рекао је један од извора. 

Поједини медији су синоћ такође објавили да се план о нападу на Рафу одлаже, али је тада Ликуд, партија премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа, демантовао да је вест тачна.

Нетанјаху је у више наврата тврдио да је одобрио план за операцију на јужни град у палестинској енклави, док је недавно најавио да постоји и тачан датум за почетак удара.

Ипак, убрзо је министар одбране Израела Јоав Галант обавестио америчког колегу Лојда Остина да дан акције није одређен и да се финализирају идеје о евакуацији скоро 1,5 милиона палестинских избеглица који се налазе у Рафи. 

(CNN)

Опширније Краће

Палестинац погинуо у рацији ИДФ-а на Западној обали

Једна особа је погинула, а друга рањена, у нападу израелске војске у Наблусу на Западној обали, пише Си-Ен-Ен, позивајући се на извештај палестинских здравствених институција.

(CNN)

Опширније Краће

Арапска лига: Напади на Западној обали морају да престану, УН да реагују

Савет Арапске лиге осудио је, како наводе, нападе великих размера израелске полиције и војске, али и досељеника на села и градове Западне обале, пише палестинска агенција Вафа.

"Увођење санкција неколико земаља представља мали, закаснели и недовољан корак да би се такви напади зауставили", навео је портпарол генералног секретара Лиге Џамал Рушди и позвао Савет безбедности УН-а да позове Израел на пуну одговорност за рације и нападе на Палестинце и њихову имовину на Западној обали. 

(WAFA)

Опширније Краће

УН о ситуацији у Гази: Уништено 3.000 зграда у тампон зони близу границе са Израелом

Уједињене нације (УН) наводе да је Израел уништио више од 3.000 зграда у оквиру "тампон зоне" у дужини од једног километра на граници Појаса Газе са Израелом.

Статистичка анализа указује на нагли пораст оштећених и уништених објеката у пограничној зони између октобра 2023. и фебруара 2024. године – са 15 на 90 одсто.

"Уништено је 3.030 зграда, а 593 је оштећено", пише у извештају УН-а.

(United nations)

Опширније Краће

Ал Џазира: Иранци нису веровали да ће Техеран напасти Израел

Репортерка Ал Џазире из Техерана Дорса Џабари описала је у чланку за катарску телевизију да већина грађана Ирана недавно лансирање дронова ка Израелу посматра као "историјски догађај, за који нису веровали да би могао да се догоди".

"После више од 45 година након револуције, ирански лидери су по први пут испратили претње упућене Израелцима. У том смислу, Врховни савет за националну безбедност Ирана сада је саопштио да ће жестоко одговорити Израелу ако директно нападне Иран. Грађани се тренутно  припремију за оно што следи и ситуација је напета", пише, између осталог, у тексту Џабаријеве.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

ИДФ: У току операција против Хамаса и других терористичких група на периферији кампа Нусеират

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ), саопштиле су да настављају са прецизном операцијом против Хамаса и других терористичких група у централном Појасу Газе.

ИДФ наводи да је на периферији кампа Нусеират у току операција против Хамаса и других терористичких група.

"Припадници пешадијске бригаде Нахал, 401. оклопне бригаде и друге снаге 162. дивизије убиле су бројне наоружане људе, уништиле зграде које користе Хамас и Палестински исламски џихад, заплениле оружје и лоцирали ракетне бацаче", саопштила је војска.

Нахал трупе такође делују у такозваном Нетзарим коридору, појасу земље који се протеже од границе са Израелом у близини Беерија до обале, где су, како кажу, војници убили око 15 наоружаних нападача током протеклог дана.

Коридор, изграђен око пута јужно од града Газе и северно од Нусеирата, омогућава ИДФ-у да изврши рације у северној и централној Гази, док Израелу омогућава да контролише приступ северу за Палестинце који желе да се врате након бекства на југ.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Лондон одбацио тврдњу Ирана да је Техеран најавио напад на Израел Западу

Велика Британија је одбацила тврдњу Ирана да је Техеран пре напада на Израел обавестио Запад о предстојећем нападу из ваздуха на израелску територију.

"Одбацио бих ту тврдњу. Најоштрије осуђујемо директан напад на Израел", рекао је портпарол британског премијера Ришија Сунака.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан рекао је у недељу да је Иран 72 сата унапред обавестио суседне земље и израелског савезника САД да ће напасти Израел.

(Reuters

Опширније Краће

Кирби: Драстично повећана количина помоћи која стиже у Појас Газе

Хуманитарна помоћ која стиже у Појас Газе у великој мери је повећана у последњих неколико дана, саопштио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби, додајући да САД морају да обезбеде да помоћ настави да стиже енклаву.

"Помоћ је повећана и то прилично драматично  у само последњих неколико дана", рекао је Кирби.

Претходно је турски министар спољних послова Хакан Фидан у телефонском разговору са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном поручио да је неопходна неометана дистрибуција помоћи Палестинцима у Појасу Газе, као и хитан прекид ватре, додајући да је сукоб у енклави основни узрок кризе на Блиском истоку.

Турски министар спољних послова је апеловао на земље које имају утицај на Израел да пошаљу ''исправне поруке'' како би се спречила даља ескалација регионалних тензија.

(Reuters

Опширније Краће

Хезболах преузео одговорност за експлозију на либанској граници

Хезболах је преузео одговорност за експлозију у којој су током ноћи рањена четири израелска војника на граници са Либаном.

У саопштењу, Хезболах каже да је поставио неколико експлозивних направа на граници унутар либанске територије, у области преко пута северне израелске заједнице Адамит.

ИДФ је раније саопштила да су четири војника повређена, од којих један озбиљно, у експлозији током оперативних активности на граници са Либаном.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Четири израелска војника повређена у експлозији на либанској граници

У експлозији током оперативних активности на граници са Либаном, повређена су четири војника, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

"Три припадника ИДФ-а су лакше повређена, а један теже", саопштила је војска.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Газа: Од почетка сукоба у Појасу Газе убијено 33.797 Палестинаца, рањено 76.465

Најмање 33.797 Палестинаца је убијено, а 76.465 њих повређено од 7. октобра у израелским нападима на Газу, саопштило је Министарство здравља Газе.

У протекла 24 сата убијено је 68 Палестинаца, а 94 су повређена, додаје се у саопштењу министарства.

(Reuters)

Опширније Краће

Иран: Заплењен португалски брод због кршења поморских закона

Иран је пре два дана запленио брод "MSC Aries" под португалском заставом због "кршења поморских закона", изјавио је  портпарол иранског министра спољних послова Насер Канани, додајући да нема сумње да је брод "повезан са Израелом".

"Иран настоји да створи безбедно окружење за пловидбу у Ормуском мореузу и Оманском заливу. Пловило се кретало у територијалним водама Ирана, прекршивши поморске законе, и није одговарало на позиве иранских власти", рекао је Канани.

Претходно су се иранске власти жалиле због ''присуства Израела'' у Персијском заливу, односно у Уједињеним Арапским Емиратима, наводећи да је реч о "претњи Техерану која не би требало да се догоди".

(Reuters

Опширније Краће

Расељени Палестинци кренули ка северу Газе, ИДФ упозорава: Повратак цивила није могућ

Расељени Палестинци кренули су ка северној Гази у покушају да се врате својим домовима након више од шест месеци израелске офанзиве која је у току.

Мноштво људи кретало се обалом у области кампа Нусеират, која дели север од југа, у нади да ће им бити дозвољено да пређу назад.

Неки људи су ходали пешке, док су други користили бицикле, колица или магарећа запрега да би превезли своје ствари и кренули на своја путовања.

Израелске одбрамбене снаге су данас поново упозориле становнике Газе да се не враћају на север јер, како кажу, борбена дејства у том делу још трају.

"Поводом извештаја да снаге ИДФ-а дозвољавају повратак становника на север Појаса Газе, наглашавамо да су то лажни извештаји. ИДФ неће дозволити повратак становника ни преко осе Салах ел Дин, ни преко осе Рашида уз обалу. Северни део Појаса Газе је и даље зона борбених дејстава и у њу се цивили неће моћи вратити", наводи се у саопштењу војске.

Већина од 2,3 милиона становника Газе је сада расељена, а велики део густо насељене енклаве је срушен.

(Reuters)

Reuters
Опширније Краће

Раиси: Моћна операција Ирана одговор на агресивне акције Израела

Ирански председник Ебрахим Раиси похвалио је дипломатски и војни сектор у земљи за интеракцију и координацију у спровођењу недавне узвратне операције против, како је навео, "војних циљева израелског режима на окупираним територијама".

"Моћна, историјска и победничка операција иранских оружаних снага је одговор на агресивне акције ционистичког режима против конзуларног одељења иранске амбасаде у Сирији. Исламска Република Иран је на врхунцу своје моћи и величине, а овим поносним чином, поред испуњења обећања о кажњавању непријатеља и агресора, дирнута су срца народа света, исламског народа и потлаченог народа Палестине“, рекао је Раиси на седници владе, преноси агенција Тасним.

Иран је у ноћи између суботе и недеље лансирао стотине пројектила и дронова према Израелу, у знак одмазде за ваздушни напад на ирански конзулат у Дамаску 1. априла, у којем је убијено седам иранских војних команданата у Сирији.

(Танјуг

Опширније Краће

Кремљ: Јако смо забринути због пораста тензија на Блиском истоку

Русија је изузетно забринута због ескалације тензија на Блиском истоку након масовног иранског напада дроновима и ракетног напада на Израел током викенда, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков и позвао све земље у региону на уздржаност.

"Даља ескалација није ни у чијем интересу. Верујемо да све несугласице треба да се решавају дипломатским путем", поручио је Песков.

(Reuters).

Опширније Краће

Шеф дипломатије Ирана Борељу: Очекујемо ефикасну иницијативу ЕУ за мир у Гази

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан изразио је наду да ће Европска унија изнети ефикасну иницијативу за заустављање сукоба у Појасу Газе, изразивши спремност Ирана да допринесе успеху таквог решења.

Амирабдолахијан је у телефонском разговору са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом рекао да напад Израела на иранске саветодавне снаге ангажоване у борби против тероризма у Сирији и оружани напад на иранске дипломатске објекте у Дамаску представљају очигледно кршење Бечке конвенције и јасан прелазак иранских црвених линија, објављено је на сајту Министарства спољних послова.

Навео је да Иран, у светлу "дипломатске неактивности Уједињених нација и Савета безбедности у издавању изјаве којом се осуђује та акција", није имао избора него да узврати Израелу у "границама легитимне одбране", преноси агенција Тасним.

(Al Jazeera, Reuters, Tanjug)

Опширније Краће

Камерон: Размотрићемо нове санкције против Ирана због напада на Израел

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон изјавио је да ће Велика Британија размотрити нове санкције против Ирана због напада на Израел.

Упитан да ли ће влада размотрити додатне санкције Ирану, Камерон је одговорио потврдно.

"Да, апсолутно. Већ имамо 400 санкција против Ирана. Увели смо нове крајем прошле године, које се показују као веома делотворне", навео је Камерон.

Санкцијама је погођена и Иранска револуционарна гарда.

"Ми смо санкционисали ИРГЦ, Иранску револуционарну гарду, у целости и наставићемо да разматрамо које даље кораке можемо да предузмемо", додао је Камерон.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Макрон: Морамо избећи ескалацију на Блиском истоку

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да ће Француска учинити све што може да избегне даљу ескалацију сукоба између Израела и Ирана на Блиском истоку.

"Сви смо забринути због могуће ескалације. Учинићемо све што можемо да избегнемо распламсавање сукоба“, рекао је Макрон за БФМ ТВ и РМЦ радио и позвао Израел да покаже уздржаност у било каквом одговору.

Рекао је и да ће данас разговарати са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, и додао да је у контакту и са другим земљама у региону.

Поновио је да је напад Ирана на Израел био несразмеран, напомињући да је Француска помогла у пресретању дронова и пројектила, на захтев Јордана. 

(Reuters)

Опширније Краће

Иран отворио аеродроме у Техерану

Иран је отворио аеродроме "Имам Хомеини" и "Мехрабад" у главном граду Техерану, јавља државна новинска агенција Тасним.

Власти су затвориле аеродроме у недељу пре него што су извеле напад ракетама и дроновима на Израел.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Због кризе на Блиском истоку порасла цена злата

Цена злата је порасла, док су вредности акција на азијским берзама, које се прве отварају, данас углавном пале.

Цена злата је порасла на 2.353,74 долара за унцу (унца износи 28,35 грама).

Наводи се да је разлог у томе што су геополитичке напетости на Блиском истоку утицале на то да се тежи сигурнијим инвестицијама.

Цене нафте су у петак достигле највиши ниво од октобра прошле године, док се очекивао напад Ирана на Израел, али су од јутрос на азијским берзама благо опале пошто је, према израелским званичницима, напад изазвао само мању штету.

Према подацима са берзи, цена сирове нафте је пала на 89,050 долар, а цена нафте Брент на 89,913 долара.

Европски фјучерси гаса су се на отварању берзе ТТФ продавали по цени од 30,745 евра за мегават-сат.

Вредност евра у односу на долар је износила 1,06526, што је отприлике исто као у петак.

(CNN, Tanjug)

Опширније Краће

Небензја: Русија не зна за било какав документ Савета безбедности УН о Ирану

Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да није упознат да Савет безбедности УН припрема било какав документ о Ирану у вези са нападом Техерана на израелске војне објекте.

"Тренутно ми није познато ништа слично", рекао је он новинарима после састанка Савета безбедности УН који је одржан након напада Ирана на израелске војне објекте, преноси Тас.

Стална представница Малте при УН Ванеса Фрејзер изјавила је да је до сада само једна земља изразила жељу да припреми документ о Ирану.

Небензја је раније изјавио да су одређене западне земље спречиле Савет безбедности да усвоји нацрт изјаве за штампу коју је припремила Русија, а у којој се осуђује израелски напад на ирански конзулат у Сирији.

Иран је у ноћи између суботе и недеље лансирао стотине дронова и ракета на Израел, назвавши то одговором на ваздушни напад на конзуларни део иранске амбасаде у Дамаску. 

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су пресреле 99 одсто иранских пројектила који су летели ка тој земљи, као и да је причињена мања штета на ваздушној бази Неватим.

(Танјуг, Тас

Опширније Краће

Вафа: Израелска војска уништила џамију у кампу Нусеират

Израелске снаге бомбардовале су током ноћи џамију у кампу Нусеират, сравнивши је са земљом, јавља Вафа.

Преноси да је бомбардован и стамбени торањ у кампу.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Војска САД током викенда пресрела 80 дронова и шест ракета лансираних из Ирана и Јемена на Израел

Америчке снаге уз подршку разарача Европске команде САД уништиле су више од 80 дронова и најмање шест балистичких пројектила усмерених на Израел из Ирана и Јемена у ноћи између суботе и недеље, саопштила је Централна команда САД (CENTCOM).

"Континуирано, злонамерно и непромишљено понашање Ирана без преседана угрожава регионалну стабилност и безбедност америчких и коалиционих снага", упозоравају из америчке Централне команде.

CENTCOM је у објави на мрежи Икс поновио подршку Израелу у одбрани од "опасних акција Ирана".

"Наставићемо да радимо са свим нашим регионалним партнерима на повећању регионалне безбедности", саопштила је америчка војска. 

(X)

Опширније Краће

ИДФ: Током ноћи оборен дрон који је кренуо ка Израелу са истока

Израелски борбени авиони су током ноћи оборили дрон који је кренуо ка Израелу са истока, каже војска.

ИДФ каже да је дрон праћен током инцидента и да се у Израелу нису огласиле сирене јер није било претње по цивиле.

Група у Ираку коју подржава Иран неколико пута је лансирала беспилотне летелице ка Израелу усред рата у Гази.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Блинкен разговарао са Камероном и Бербоковом о нападу Ирана на Израел

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је телефоном са британским министром спољних послова Дејвидом Камероном и немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок о нападу Ирана на Израел.

Троје званичника су се сагласили око "важности најоштрије осуде ових напада и спречавања даље ескалације у региону", саопштено је из Стејт департмента.

Блинкен је у разговору поново потврдио "гвоздену посвећеност сигурности Израела", као и да ће САД наставити да чине све да "заштите своје људе".

 

Опширније Краће

Еј-Би-Си: Оштећени израелски транспортни авион, напуштена писта

Пет иранских пројектила погодило је, прошле ноћи, израелску ваздухопловну базу Неватим, јавља америчка телевизијска мрежа Еј-Би-Си.

У експлозијама, оштећен је транспортни авион Ц-130 ”херкулес”, као и напуштена писта и неколико складишта.

Иран је раније саопштио да је та база, из које су полетели авиони Ф-35 који су 1. априла бомбардовали ирански конзулат у Дамаску, била главни циљ напада.

Израелски противудар известан, термин непознат

Израелски ратни кабинет се није оглашавао после састанка, одржаног у недељу увече, али је после тог сусрета постало прилично јасно да ће Израел узвратити на напад Ирана, пише Њујорк тајмс.

Израелски противудар, како ствари стоје, неће уследити у наредна 24 часа, пошто су власти позвале ђаке да се врате у школе.

Њујорк тајмс, истовремено, наводи да врх израелске војске разматра опције за напад, као и време када ће удари на Иран почети.

Амерички представник: САД очекују да СБ УН осуди напад и санкционише Техеран

Ирански напад на Израел заслужује одговор и САД очекују да свих 15 чланица Савета безбедности УН осуде овај напад, рекао је заменик америчке представнице при УН Роберт Вуд на хитној седници Савета безбедности УН поводом иранског напада на Израел.

Он је истакао да УН имају обавезу да не допусте да ирански напад прође без одговора.

"Видели смо напад без преседана на Израел са намером да уништи (Израел). Такав напад је без преседана. Надамо се да ћемо на овом састанку видети потпуну осуду свих 15 чланова ових невиђених напада на Израел", рекао је Вуд. 

Он је нагласио да ће у наредним данима САД истражити додатне мере како би се Иран држао одговорним за напад пред Уједнињеним нацијама, као и да ће сматрати Техеран одговорним за поступке својих посредника.

Амерички званичник је поручио да САД желе да се регионалне тензије смање, али да не знају који ће бити следећи потези Израела и Ирана. 

(Reuters)

Опширније Краће

Иравани: Иран искористио своје право на самоодбрану

Иран је искористио своје право на самоодбрану, након што САД, Француска и Велика Британија нису дозволиле СБ УН да прихвати изјаву о нападу Израела на ирански конзулат у Дамаску, изјавио је стални представник Ирана при УН Амир Саид Иравани на хитној седници СБ УН поводом напада Ирана на Израел.

"УН нису испуниле своју дужност да одрже међународни мир и безбедност. Русија је предложила саопштење за штампу да се осуди злочин, који су подржале Кина, Алжир и многе чланице, али су га блокирале САД, Велика Британија и Француска", поручио је Иравани.

Он је истакао да, услед таквих околности, Иран није имао избора осим да искористи право на самоодбрану у оквиру међународног права, преносе РИА Новости.

Стална мисија Ирана при УН претходно је саопштила да би, да је Савет безбедности осудио израелски удар на ирански конзулат и привео одговорне пред лице правде, потреба да Иран узврати "могла да буде елиминисана".

Техеран је саопштио да не тражи даљу ескалацију и да сматра да је нападом на Израел током ноћи у суботу на недељу "ствар решена".

Седница Савета безбедности УН одржава се на захтев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада на ирански конзулат у Дамаску.

(ReutersТанјуг

Опширније Краће

Амбасадор Израела: Иран прекршио Повељу УН и међународно право, увести му додатне санкције

Иран је нападом на Израел прекршио Повељу УН и међународно право, изјавио је израелски амбасадор при Уједињеним нацијама Гилан Ердан на хитној седници Савета безбедности УН поводом напада Ирана на Израел и позвао Савет безбедности да уведе додатне санкције Техерану.

"Савет безбедности мора данас да предузме акцију и осуди Иран због његовог терора", рекао је Ердан и позвао земље да "уведу све могуће санкције Ирану пре него што буде прекасно", рекао је Ердан, преноси Глас Америке.

Он је на седници Савета безбедности УН нагласио да је Иран извршио напад на Израел са 170 дронова, 120 балистичких и 30 крстарећих рекета, које носе 60 тона експлозивног материјала.

Ердан је навео да је напад извршен из Ирана, Либана, Јемена, Сирије и Ирака.

"Иран и његова амбиција за доминацијом морају бити заустављени. Рат може ескалирати у светски", упозорио је Ердан.

(Танјуг

Опширније Краће

Иран је прогласио крај операције, наводи да је испунио свој циљ. Тврди да је напад на Израел био ограничен и да Техеран није напао цивиле.

Упозорио је да ће поново извести снажнији удар уколико Израел или САД узврате на њихов напад, током којег је лансирано више стотина дронова и десетине крстарећих и балистичких ракета.

Председник Израела Исак Херцог је, са друге стране, поручио да је Иран нападом објавио рат Тел Авиву, док је портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари саопштио да је влада одобрила планове, како за офанзиву, тако и за дефанзиву.

САД и ЕУ су оштро осудиле напад Техерана. Позивају обе стране на суздржаност.

Истовремено израелска војска делује широм Појаса Газе већ 192. дан. Саопштила је да ће ангажовати две резервне бригаде за операције у тој палестинској енклави.

Огласили су се и лидери Г7, који су позвали на окончање кризе у Гази и ослобађање израелских талаца.

Хамас је одговорио тако што је посредницима представио нови предлог о прекиду ватре у Појасу Газе у којем захтева од Израела шестонедељно примирје у замену за 129 израелских талаца који се налазе у Гази од 7. октобра.

На Западној обали настављене су рације ИДФ-а, али и напади досељеника.

Од 7. октобра на Западној обали убијена су 464 Палестинца, а 4.800 их је рањено, саопштило је Министарство здравља Палестине, преноси Вафа.

Читај ми!