Иран лансирао десетине дронова камиказа ка Израелу; Нетанјаху: Спремни смо

Сукоб Израела и Хамаса – 190. дан. Ситуација на Блиском истоку ескалира. Иран је лансирао више стотина дронова и десетине крстарећих и балистичких ракета ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху поручио је да свако ко нападне Израел може да очекује контранапад Тел Авива. Командант Америчке централне команде (CENTCOM), генерал Мајкл Куриља, хитно је напустио Израел, јавио је Фокс њуз.

Њујорк тајмс: Дронови лансирани из Ирака, мете Голанска висораван и војна база

Израелски извори рекли су за Њујорк тајмс да су дронови лансирани и са територије Ирака у правцу Израела.

Додали су да су очекиване мете Голанска висораван и војна база у Негеву.

(The New York Times

Опширније Краће

Јордан прогласио ванредно стање због иранског напада на Израел

Јордан је прогласио ванредно стање након што је Иран вечерас испалио стотине дронова и десетине ракета на Израел.

Такође је затворио свој ваздушни простор за све летелице, наводећи да се безбедносна ситуација константно процењује, пренела је државна агенција Ал Мамлака.

Званични Аман је саопштио и да је јорданска противваздушна одбране спремна да пресретне и обори сваки ирански дрон или летелицу која наруши ваздушни простор Јордана.

Јорданска војска такође је у повишеној приправности и радарски системи прате све дронове који евентуално буду стигли из правца Ирака или Сирије, преноси Ројтерс.

(Reuters

Опширније Краће

Упозорење Ирана: Одговорићемо свакоме ко отвори простор за напад Израела

Техеран ће одлучно одговорити свакој земљи која отвори свој ваздушни простор или територију за нападе Израела на Иран, упозорио је вечерас ирански министар одбране Ммохамад Реза Аштијани.

Упозорење је објавила иранска полузванична агенција Мехр, а пренео Ројтерс

(Reuters

Опширније Краће

Египат формирао кризну групу за праћење ситуације

Египат је формирао кризну групу, која помно прати развој ситуације у региону, након иранског напада на Израел, преноси Ал Кахера позивајући се на високо рангирани египатски извор. 

Египатски медији јављају да је међувремену та земља затворила и свој ваздушни простор након иранског напада. 

Како наводи неименовани извор египатске телевизије, Египат наставља контакте са свим странама како би се зауставила ескалација у региону.

Он је рекао да је формирана кризна група свих релеватних агенција и институција која помно прати развој ситуације и подноси извештаје египатском председнику Абделу Фатаху Ел Сисију. 

Иран је вечерас лансирао више стотина дронова и крстарећих ракета ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску.

Иран је лансирао и једну серију балистичких ракета у правцу Израела, јавио је Ројтерс позивајући се на иранске државне медије.

(Reuters

Опширније Краће

У Израелу затворене школе и универзитети

У Израелу су вечерас затворене школе и универзитети, а претходно је уведено ограничење јавних окупљања на 1.000 људи због напада Ирана.

Израелски званичници поручили су локалном становништву да не паничи, али да буду у приправности, преноси америчка телевизија.

 (CNN)

Опширније Краће

Хезболах лансирао ракете у правцу Израела

Са територије јужног Либана милитантна група Хезболах лансирала је ракете у правцу Израела, а сирене су се огласиле у северном месту Снир.

Тренутно нема информација о штети или повређенима у овом ракетном нападу.

Либан је најавио привремено затварање свог ваздушног простора услед напада Ирана на Израел.

(The Times of Israel

Опширније Краће

ИРНА: Иран испалио прву серију балистичких ракета на Израел

Ваздушно-космичке снаге Ирана испалиле су прву серију балистичких ракета на Израел, јављају ирански медији.

Балистичке ракете испаљене су на циљеве "дубоко на окупираним територијама", јавља агенција ИРНА.

Таквим ракетама потребно је десетак минута да стигну до територије Израела, за разлику од претходно испаљених дронова којима је потребно и по неколико сати.

Иранске власти раније су саопштиле да су испалиле стотине дронова и десетине крстарећих ракета на Израел, а очекује се да ће им бити потребно неколико сати да стигну до израелске територије.

Израелски ваздушни простор затворен је због напада Ирана, а ратни кабинет састао се како би разговарао о иранском нападу.

(Reuters, CNN)

Опширније Краће

Њујорк тајмс: Израел евакуисао одређене војне базе

Израелска војска евакуисала је вечерас одређене војне базе и припрема се за пресретање дронова и крстарећих ракета које је Иран раније испалио на територију Израела, јавља Њујорк тајмс, позивајући се на израелске изворе.

Иранске власти претходно су саопштиле да су испалиле стотине дронова и десетине крстарећих ракета на Израел, а очекује се да ће им бити потребно неколико сати да стигну до израелске територије.

Израелски ваздушни простор затворен је због напада Ирана, а ратни кабинет састао се како би разговарао о иранском нападу.

(The New York Times)

Опширније Краће

Сирија ставила у стање приправности одбрамбене системе око Дамаска и војних база

Сирија је ставила у стање повишене приправности своје одбрамбене системе земља-ваздух типа "панцир" око главног града Дамаска и главних војних база за случај евентуалног израелског напада, кажу војни извори.

Како наводе, очекује се да ће Израел извести ударе на базе и структуре где је стационирана проиранска милиција.

Иран је претходно лансирао више стотина дронова и десетине крстарећих ракета ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску.

(Reuters

Опширније Краће

ИДФ: Иран лансирао више од 100 дронова ка Израелу

Више од 100 дронова лансирано је у три таласа из Ирана ка Израелу, процениле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

Очекује се да ће им бити потребно неколико сати да стигну до израелске територије, а Иран је лансирао и десетине крстарећих ракета.

Израелски ваздушни простор затворен је због очекиваног напада Ирана, а ратни кабинет састао се како би разговарао о иранском нападу.

(The Times of Israel

Опширније Краће

Израел пресреће иранске дронове изнад Јордана и Сирије

Израел је наводно почео да пресреће иранске беспилотне летелице изнад Јордана и Сирије, пренео је израелски Канал 12.

Ово пресретање омогућено је захваљујући "ваздушном кишобрану" који су поставиле САД у сарадњи са регионалним савезницима, јавља Тајмс ов Израел.

Ирански министар одбране издао је саопштење у којем упозорава суседне земље да ће свака од њих која отвори свој ваздушни простор Израелу да пресреће дронове бити гађана.

(The Times of IsraelReuters)

Опширније Краће

Ајатолах Хамнеи: Израелски режим биће кажњен

 Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи поручио је да ће израелски режим бити кажњен за напад на ирански конзулат у Дамаску.

"Напад на наш конзулат је напад на наше тло. Такав став је заједнички за цео свет. Злонамерни ционистички режим је направио погрешан потез у овом случају. Треба да буде кажњен и биће кажњен", рекао је Хамнеи у видео-обраћању објављеном на друштвеној мрежи Икс.

Додао је да се конзулат и канцеларије амбасаде у свакој држави сматрају територијом земље којој амбасада припада.

Иранске власти претходно су саопштиле да су испалиле стотине дронова и десетине крстарећих ракета на Израел, а очекује се да ће им бити потребно неколико сати да стигну до израелске територије.

Израелски ваздушни простор затворен је због очекиваног напада Ирана, а ратни кабинет састао се како би разговарао о иранском нападу.

(The Times of IsraelX

Опширније Краће

Медији: Лансиран трећи талас дронова из Ирана ка Израелу

Техеран је лансирао трећи талас дронова према израелској територији, известили су локални медији, преноси Тајмс ов Израел.

Очекује се да ће први  ирански дронови доћи до Израела за нешто више од два сата.

Други талас "шахед" дронова тренутно се налази изнад ирачког ваздушног простора.

Више дронова је виђено како лете из правца Ирана изнад ирачке провинције Сулејманија, рекла су за Ројтерс три безбедносна извора.

(The Times of IsraelReuters)

Опширније Краће

Јордан спреман да пресретне иранске дронове у свом вазушном простору

Јорданска противваздушна одбрана спремна је да пресретне све иранске беспилотне летелице или авионе који наруше њен ваздушни простор, рекла су Ројтерсу два регионална безбедносна извора.

Очекује се да ће први талас иранских дронова доћи до Израела за нешто више од два сата, док се преостали "шахед" дронови тренутно налазе изнад ирачког ваздушног простора.

(Reuters)

Опширније Краће

Медији: Почео састанак израелског ратног кабинета

Израелски ратни кабинет састао се како би разговарао о иранском нападу, јавља Нешнал индипендент. 

"Почео је састанак израелског ратног кабинета на којем се расправља о иранском нападу", навео је овај медији на свом налогу на друштвеној мрежи Икс.

У међувремену, како преноси Си-Ен-Ен, у граду Хаифи на северу Израела отворена су јавна склоништа.

Општинска управа Хаифе направила је специјалну процену ситуације на основу безбедносне ситуације. Како се додаје у поруци власти Хаифе, упућеној грађанима, у случају узбуне, биће отворене железничке станице, које су одобрене за коришћење као склоништа. 

(The National Independent, CNN)

Опширније Краће

Затворен израелски ваздушни простор због напада Ирана

Израелски ваздушни простор затворен је због очекиваног напада Ирана, преносе медији. 

Израелска Управа аеродрома саопштила је да ће израелски ваздушни простор бити затворен почевши од 00.30 часова по локалном, односно 23.30 часова по централноевропском времену, објавио је Џерусалим пост на друштвеној мрежи Икс.

Опширније Краће

Израелски званичници: Први ирански дронови стићи ће до Израела за два сата

Први талас иранских дронова стићи ће до израелског ваздушног простора за мало више од два сата, између 01.40 и 2 часа после поноћи, проценили су израелски званичници, преноси Харец.

Није познато када ће други талас дронова, који се тренутно налази изнад ирачког ваздушног простора, доћи до Израела. Израел је такође најавио затварање свог ваздушног простора.

(Haaretz)

Опширније Краће

Бивши шеф обавештајне службе ИДФ: Верујем да јавност може мирно да спава вечерас

Бивши шеф војне обавештајне службе Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Амос Јадлин изјавио је данас да је сврсисходно да се Израел припреми онако како буде потребно, али да верује да "јавност може мирно да спава" вечерас.

Говорећи на Каналу 12, у тренутку када је Израел потврдио да је Иран лансирао десетине беспилотних летелица на Израел, Јадлин је истакао низ израелских одбрамбених ракетних система и других способности.

Он је рекао да иранске беспилотне летелице, које су удаљене неколико сати од Израела, носе бојеву главу од 20 килограма, од које "најједноставније склониште" може да заштити и да процењује да су дронови вероватно усмерени само на војне циљеве.

Јадлин је нагласио да је лансирање дронова победа за вођу Хамаса у Гази Јахју Синвара, који је имао за циљ да Хамасов масакр 7. октобра у Израелу изазове нападе на Израел на више фронтова.

Из Ирана ка израелској територији лансиран је други талас дронова, пренео је Тајмс ов Израел позивајући се на иранске медије. Више дронова је виђено како лете из правца Ирана изнад ирачке провинције Сулејманија, рекла су за Ројтерс три безбедносна извора.

Ирак је раније данас најавио затварање свог ваздушног простора и обустављање ваздушног саобрац́аја, саопштило је ирачко министарство саобраћаја државној новинској агенцији те земље.

(The Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Амерички генерал CENTCOM-а хитно напустио Израел

Командант Америчке централне команде (CENTCOM), генерал Мајкл Куриља, хитно је напустио Израел, јавио је Фокс њуз.

Куриља се претходно у Израелу сусрео са премијером Бенјамином Нетанјахуом у ваздушној бази Хадцор.

Арапски медији наводе да се Куриља вероватно запутио ка Јордану, а на друштвеним мрежама је приказано како је његов авион полетео из Тел Авива ка Јордану.

(Fox News

Опширније Краће

Вечерас састанак ратног кабинета, Галант процењује безбедносну ситуацију

Израелски министар одбране Јоав Галант тренутно спроводи процену оперативне ситуације са начелником Генералштаба израелске војске, генерал-мајором Херцијем Халевијем и високим члановима одбрамбеног естаблишмента, уочи вечерашњег састанка ратног кабинета. 

Министар спољних послова Израел Кац одложио је сутрашњу посету Мађарској и Аустрији због безбедносне ситуације, која укључује неколико састанака са председником Мађарске, канцеларком Аустрије и министрима спољних послова Мађарске и Аустрије.

Иран је покренуо напад на Израел користећи десетине дронова, а премијер Израела Бенјамина Нетанјаху поручио је да је Израел спреманм, пренео је раније вечерас Тајмс ов Израел.

Процена је, додаје изралески лист, да ће дроновима бити потребно неколико часова да долете до Израела.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Нетанјаху: Ко нас нападне нека очекује наш напад

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху упозорио је вечерас Техеран да ће се Израел заштитити од сваке претње, након што је из Ирана лансирано више десетина беспилотних летелица у правцу Израела.

Поручио је да су одбрамбени системи земље распоређени и да су израелске оружане снаге спремне.

"Спремни смо за сваки сценарио, како у одбрани, тако и у нападу. Установио сам јасан принцип - ко нас нападне нека очекује наш напад. Заштитићемо се од сваке претње и то ћемо чинити хладнокрвно и одлучно", рекао је Нетанјаху и позвао Израелце да слушају директиве Команде унутрашњег фронта.

(The Jerusalem Post)

 

Опширније Краће

Медији: Лансиран други талас дронова из Ирана ка Израелу

Други талас дронова лансиран је из Ирана ка израелској територији, пренео је Тајмс ов Израел позивајући се на иранске медије.

Десетине беспилотних летелица лансирано је претходно у првом таласу са иранске територије према Израелу, пренели су израелски медији.

Middle East Eye наводи да ће дроновима који су лансирани у првом таласу бити потребни сати да стигну до Израела и да постоји могућност да ће их пресрести израелски војни авиони, као и други системи противваздушне одбране Израела.

(The Times of Israel

Опширније Краће

ИДФ: Пратимо дронове лансиране из Ирана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да прате десетине дронова који су лансирани из Ирана ка израелској територији.

"Противаздушна одбрана је у високој приправности, као и авиони ваздухопловства и бродови морнарице који су у мисији да заштите небо земље", наводи се у саопштењу.

ИДФ је поново позвао израелске цивиле да слушају инструкције Командног фронта и званична саопштења војске.

(The Times of Israel

Опширније Краће

У Тел Авиву пријављен велики нестанак струје

У многим окрузима Тел Авива вечерас је пријављен велики нестанак струје услед великог сајбер напада на израелску електроенергетску мрежу, јавила је либанска ТВ мрежа Ал Мајадин.

Сајбер хакерска група под именом „Сајбер осветници“ је у саопштењу навела да преузима одговорност за искључење струје на различитим деловима "окупираних територија".

Група је нагласила да је извела овај сајбер напад од југа ка северу као одговор на злочине израелског режима у Гази.

(Al Mayadeen

Опширније Краће

Хагари: Почео ирански напад на Израел

Портпарол Израелских безбедносних снага (ИДФ) Данијел Хагари потврдио је да је вечерас почео ирански напад на Израел и да ће дроновима бити потребно неколико часова да долете до израелског ваздушног простора, додајући да су ГПС сервиси недоступни на више локација у земљи.

"Иран је недавно испалио дронове са своје територије и територије својих савезника ка територији државе Израел. Пратимо претњу из ваздушног простора. Говоримо о претњи, односно, о дроновима којима треба неколико часова да долете до израелске територије", поручио је Хагари, преносе израелски медији.

(The Times of Israel

Иран лансирао десетине дронова камиказа ка Израелу

Иран је лансирао десетине дронова камиказа ка Израелу, јавља Нешенел индепендент.

Новинар америчког портала Аксиос Барак Равид објавио је на платформи Икс да је Иран покренуо напад на Израел користећи неколико десетина дронова.

Равид, који је и аналитичар Си-Ен-Ена, је као извор навео четири неименована израелска и америчка званичника.

(The National Independent, X)

Јордан затворио ваздушни простор због могућег напада Ирана на Израел

Јордан ће привремено затворити свој ваздушни простор за све авионе који долазе, одлазе и транзитирају, наводи јорданска државна агенција Ал Мамлака усред претње од иранског напада на Израел.

Затварање ваздушног простора Јордана почиње вечерас, а није познато до када ће важити ово правило, јавља Тајмс ов Израел.

Израелски Канал 12 известио је да су се два лета емиратске авио-компаније ''Флy Дубаи'' вратила ка Уједињеним Арапским Емиратима након што су полетела за Израел, наводно због забринутости у вези са иранском претњом или одлуком Јордана да затвори свој ваздушни простор.

Опширније Краће

Израел увео нова ограничења окупљања због могућег напада Ирана

Потпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари најавио је нова ограничења за окупљања цивила, услед могућности напада Ирана на Израел.

Смернице Команде унутрашњег фронта забрањују образовне активности широм земље и ограничавају окупљања на 1.000 људи, док у неким областима, попут граница са Газом и Либаном, већ постоје строжа ограничења окупљања.

Иако је већина образовних институција тренутно затворена због празника Пасха, Хагари каже да се ограничења односе и на школска путовања и кампове и важиће до понедељка у 23 сата.

Хагари каже да је израелска противваздушна одбрана "у приправности" и да је "на десетине авиона спремно на небу".

(The Times of Israel

Опширније Краће

Нетанјаху: Једина препрека за ослобађање талаца је Хамас

Из Канцеларије премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа саопштено је да "супротно извештајима, једина препрека за ослобађање талаца је Хамас", као и да нема ниједне проблематичне ставке по том питању са израелске стране.

"Између осталих ствари, Хамас захтева крај рата и комплетно повлачење израелске војске из Појаса Газе. Влада и безбедносне снаге су уједињени у противљењу ових илузорних захтева", додали су из Нетанјахуове канцеларије.

Даље се каже да, без обзира на велики број преговарачког тима који је био код премијера и у влади, Хамас је до данас Хамас одбио сваки предлог и компромис.

"Инструкције политичког еђалона су дате након консултације са преговарачким тимом, са циљем да се ослободе наши таоци и да се осигура израелска безбедност, без било каквих других разматрања", навели су из Нетанјахуове канцеларије.

(The Times of Israel

Опширније Краће

Галант: САД обезбедиле нова средства Израелу за случај иранског напада

Израелски министар одбране Јоав Галант саопштио је да су САД и други савезници обезбедили ''нова средства'' Израелу за одбрану од потенцијалног напада Ирана на ту земљу, као и за одговор на напад.

''Помно пратимо планирани напад Ирана и његових заступника на Израел. Последњих дана смо ојачали нашу ваздушну одбрану и средства за офанзиву", навео је Галант у саопштењу.

Министар је истакао да израелска војска има нове капацитете на копну, мору у ваздуху, као и у обавештајној служби.

"Иран је терористичка држава, а свет је томе сада изложен више него икада. Одлучни смо да заштитимо наше грађане од тероризма и нац́и ц́емо начин да одговоримо", нагласио је Галант.

Поручио је да израелски цивили треба да следе упустства Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и да делују у складу са директивама Команде унутрашњег фронта.

Ирански Корпус гарде исламске револуције (ИРГЦ) је 1. априла навео у саопштењу да је у израелском нападу на ирански конзулат у Дамаску убијено седам војних саветника, међу којима су била два генерала и пет официра, а Техеран је обећао одмазду за тај напад.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

Слот: Иран не би требало да напада Израел већ да предузме мере за деескалацију

Холандска министарка спољних послова Ханке Бруинс Слот рекла је у телефонском разговору са својим иранским колегом Хосеином Амиром Абдолахијаном да Иран не би требало да напада Израел већ да предузме мере за деескалацију.

"Током разговора сам такође изразила своју велику забринутост због отмице брода у Ормуском мореузу и рекла иранском министру спољних послова да се ове врсте акција морају зауставити", објавила је Слотова на платформи Икс.

Припадници специјалних снага Револуционарне гарде Ирана запленили су у Ормуском мореузу теретни брод повезан са Израелом, потврдио је раније данас израелски министар спољних послова Израел Кац оценивши да званични Техеран оркестрира "пиратске нападе и због тога би требало да буде санкционисан".

Отмица овог брода повезаног са Израелом догодила се неколико дана након што је званични Техеран најавио да би могао да затвори за комерцијални поморски саобраћај ову кључну руту, упозоривши да Иран намерава да узвратити на смртоносни израелски напад на ирански конзулат у главном граду Сирије Дамаску.

(Reuters, X) 

Опширније Краће

Лавров осудио израелски напад у Дамаску

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је свом иранском колеги Хосеину Амир Абдолахијану у телефонском разговору да оштро осуђује напад Израела на ирански конзулат у Сирији, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

''Министри су усредсредили пажњу на ситуацију на Блиском истоку. Руска страна је поновила оштру осуду ваздушног удара Израела на ирански конзулат у Дамаску 1. априла. Нагласили су да је потпуно неприхватљиво задирање у било какве дипломатско-конзуларне објекте, чија је неповредивост је садржано у релевантним Бечким конвенцијама, као и да изврши било каква политичка убиства“, саопштило је Министарство.

Министри су такође "поново потврдили своју заједничку спремност да одрже висок ниво координације о хитним међународним и регионалним питањима".

Из министарства је додато да шефови дипломатија две земље договорили сарадњу о трговини, економији, транспорту и логистици, преноси Тас.

Ирански Корпус гарде исламске револуције (ИРГЦ) је 1. априла навео у саопштењу да је у израелском нападу на ирански конзулат у Дамаску убијено седам војних саветника, међу којима су била два генерала и пет официра.  Израел је порекао умешаност у напад, али је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари рекао је да је погођен војни циљ који припада ИРГЦ-у, али не и дипломатска мисија, подсећа Тас.

(Танјуг

Опширније Краће

ИДФ: Распоређене додатне трупе на Западној обали

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да заједно са граничном полицијом распоређују додатне трупе на Западну обалу након насиља насељеника над Палестинцима, до којег је дошло након убиства израелског тинејџера.

Војска каже да је дошло до сукоба између Израелаца и Палестинаца на неколико локација на Западној обали, током којих је бацано камење и пуцано.

"Десетине Израелаца и Палестинаца је повређено у инцидентима", саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

Војска је саопштила да су додатне снаге распоређене на места сукоба, те да су коришћена "средства за разбијање масе".

"За сада су сви инциденти окончани", саопштила је војска.

ИДФ каже да наставља потрагу за нападачима који су убили 14-годишњег израелског тинејџера.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелска војска: У нападу дроном на кибуц Ханита рањен резервиста

Један члан сигурносног тима у кибуцу Ханита у северном Израелу, тешко је рањен у нападу дроном, саопштила је израелска војска.

Претходно су се огласиле сирене на подручју уз границу с Либаном, а израелска војска је известила да су три пројектила пала на ненасељена подручја, док су два Хезболахова борбена дрона експлодирала у подручју Ханите.

Хезболлах и израелска војска од 8. октобра размењују прегораничне нападе, дан након напада Хамаса и почетка рата у Гази који је уследио.

Последњих месеци је повећана учесталост и интензитет напада, што доводи до страха од регионалне ескалације.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Трамп: Сукоб Израела и Хамаса у Појасу Газе могао би да ескалира у светски рат

Бивши председник САД и републикански председнички кандидат за овогодишње изборе Доналд Трамп изјавио је на конференцији за новинаре у Палм Бичу на Флориди, да би рат Израела против Хамаса у Појасу Газе могао да ескалира у светски рат.

"Оно што се дешава у Израелу могло би да се заврши светским ратом", рекао је Трамп.

(The Jerusalem Post)

Опширније Краће

Канада упозорава грађане да не путују у Израел и Газу

Канадска министарка спољних послова Мелани Џоли упозорила је грађане да не путују у Израел, Газу и на окупирану Западну обалу због повећане опасности од напада.

"Са повећаним ризиком од напада на израелску територију, регионална безбедносна ситуација остаје врло нестабилна и могла би да ескалира без претходне најаве", написала је Џоли на друштвеној мрежи Икс.

(X)

Опширније Краће

Досељеници упали у неколико села и градова широм Западне обале, запалили неколико кућа

Израелски досељеници упали су у неколико села и градова широм Западне обале, јављају палестински медији.

Група за људска права извештава да је најмање 10 палестинских села нападнуто од стране досељеника.

На снимцима се виде запаљене куће, продавнице, аутомобили који су били у власништву Палестинаца.

Палестински медији наводе да је у сукобима у градовима - Беит Фурику и Касра повређено најмање десет Палестинаца.

До појачаног сукоба дошло је након што је данас на Западној обали пронађено тело несталог израелског тинејџера. 

(Al Jazeera)

Reuters
Опширније Краће

Израелска војска: Тело несталог израелског тинејџера пронађено на Западној обали

Израелска војска и полиција саопштиле су да је тело несталог израелског тинејџера, који је вероватно убијен у палестинском нападу, пронађено данас на окупираној Западној обали.

Власти су саопштиле да је 14-годишњак нестао јуче, а његово убиство су описали као "терористички напад", пренео је Ројтерс.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да ће нападачи бити пронађени и позвао Израелце да не сметају снагама безбедности.

Док су израелске снаге тражиле тинејџера током ноћи, јеврејски насељеници у тој области ушли су у оближње палестинско село и запалили куће и аутомобиле. Једна особа је убијена том приликом, навели су палестински лекари, иако је нејасно да ли су је упуцале израелске снаге или насељеници.

Током упада на село Ел Мугајир, североисточно од Рамале рањено је шест Палестинаца од којих један теже, јавља Вафа.

Насељеници су данас блокирали улазе у још два града у тој области и бацали камење на возила у пролазу, јавила је палестинска агенција Вафа.

Хамас је позвао Палестинце на Западној обали да се боре против, како су навели, "милиције насељеника".

Насиље на Западној обали било је у порасту и пре него што је 7. октобра избио рат у Гази.  Од тада су појачане израелске рације и палестински улични напади.

(Reuters, Wafa, X

Опширније Краће

Ердоган папи: Зауставити даља кршења хуманитарног права у Гази

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је у писму упућеном поглавару Римокатоличке цркве и Ватикана папи Фрањи навео да човечанство више не би требало са дозволи кршење међународног права и међународног хуманитарног права у Гази.

Истичући да је Турска постала друга земља која пружа највећу помоћ Гази са скоро 45.000 тона хуманитарних залиха послатних од 7. октобра прошле године, Ердоган је рекао да у његовој земљи наставља лечење 429 пацијената и повређених из Газе, укључујући хришћане, у пратњи још 450 особа.

"Човечанство више не би требало да дозволи кршење међународног права и међународног хуманитарног права у Гази. Требало би подићи глас против намерног бомбардовања болница, школа, џамија и цркава, које се не смеју дирати чак ни у рату", навео је Ердоган у писму папи.

Указао је да није могуће успоставити трајни мир и стабилност на Блиском истоку без праведног решења палестинско-израелског питања.

"Неопходно је да независна, суверена и географски интегрисана палестинска држава настане унутар граница из 1967. године, са источним Јерусалимом као главним градом, и да заузме своје место у глобалном систему као равноправан члан међународне заједнице", навео је Ердоган у писму папи.

Писмо је папи уручио турски шеф Управе за верске послове Али Ербас током посете Ватикану, а Ердоган је у писму изразио задовољство постепеним убрзавањем односа између Турске и Ватикана, јавља Анадолија.

(Танјуг

Опширније Краће

Ирански званичник: Израел у потпуној паници

Виши саветник иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија поручио је да је Израел у паници због могућег одговора Техерана након напада на зграду иранског конзулата у Дамаску.

"Они не знају шта Иран жели да уради, па су они и њихове присталице у потпуној паници и приправности“, рекао је Јахја Рахим Сафави, преноси ИСНА.

"Овај психолошки, медијски и политички рат за њих је страшнији од самог рата, јер сваке ноћи чекају напад и многи од њих су побегли ​​у склоништа“, рекао је Сафави.

(Al Jazеera)

Опширније Краће

МСЦ: На заплењеном броду 25 чланова посаде

Италијанско-швајцарска компанија МСЦ саопштила је да се на контејнерском броду који су заплениле иранске снаге налази 25 чланова посаде.

"Са жаљењем потврђујемо да су иранске власти заузеле брод MSC Aries хеликоптером док је пролазио Ормуски мореуз“, наводи се у саопштењу компаније.

Додају и да блиско сарађују са надлежним органима како би осигурали безбедност чланова посаде и повратак брода.

(Al Jazеera)

Опширније Краће

ИДФ: Погођени циљеви Хезболаха на четири локације у јужном Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштавају да су њихови борбени авиони погодили циљеве Хезболаха у четири различита подручја јужног Либана.

Међу метама су биле зграде које користи Хезболах у Хули и Бајт Лифу, као и два командна центра те организације, додаје ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

КЛМ обуставља летове изнад Ирана и Израела

Холандска авио-компанија КЛМ неће више летети изнад Израела и Ирана, јавила је холандска новинска агенција АНП позивајући се на портпарола компаније.

Портпарол компаније КЛМ, која је холандски огранак "Ер Франс–КЛМ", навео је да је тај потез мера предострожности, мислећи на растуће тензије између Ирана и Израела, али је додао да ће наставити да лете за Тел Авив, који је на обали Средоземног мора.

(The Jerusalem post)

Опширније Краће

Кац: Техеран спроводи пиратске операције, треба да буде санкционисан

Израелски министар спољних послова Израел Кац поручује да Техеран спроводи пиратске операције и да би због тога требало да буде санкционисан.

"Режим ајатолаха Хамнеија је злочиначки режим који подржава Хамасове злочине и који сада спроводи пиратске операције кршећи међународно право", наводи Кац.

"Позивам Европску унију и слободни свет да одмах прогласе корпус Иранске револуционарне гарде терористичком организацијом и да сада санкционишу Иран", нагласио је израелски шеф дипломатије.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Зодијак маритајм: МСЦ комерцијални оператер брода који је запленио Иран

МСЦ је комерцијални оператер брода који су данас заплениле иранске власти, саопштила је међународна бродска компанија "Зодијак маритајм".

"МСЦ је одговоран за све активности на броду, укључујући превоз терета и одржавање. Власништво над бродом има '​Гортал шипинг инц' као финансијер и брод је изнајмљен МСЦ-у на дугорочној основи. 'Гортал шипинг инц' је повезан са 'Зодијак меритајмом'", саопштила је компанија, која је делимично у власништву израелског бизнисмена Ејала Офера.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Спремни смо да одговоримо на иранску агресију

Портпарол израелске војске Данијел Хагари изјавио је да ће Иран сносити последице ако насиље ескалира у региону.

"Израел је у стању приправности. Повећали смо нашу спремност да заштитимо Израел од даље иранске агресије. Такође, спремни смо да одговоримо", навео је Хагари.

(Reuters)

Опширније Краће

Број страдалих Палестинаца порастао на 33.686

Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило је да је у израелским нападима од 7. октобра убијено укупно 33.686 Палестинаца, док је 76.309 њих повређено. 

У последња 24 сата погинула су 52 Палестинца, а 95 је рањено, додаје се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Иран тврди да је запленио брод повезан са Израелом

Припадници специјалних снага иранске Револуционарне гарде (ИРГЦ) запленили су теретни брод MSC Aries повезан са Израелом у близини Ормуског мореуза, јављају ирански државни медији.

Тајмс оф Израел преноси да је брод повезан са лондонском компанијом Зодијак маритајм, која је део Зодијак групе израелског милијардера Ејала Офера.

Брод се пребацује у иранске територијалне воде, наводи агенција Ирна. 

Хеликоптер иранске морнарице слетео је на брод који је пловио под португалском заставом и ирански специјалци су га заузели, додаје Ирна.

Aгенција АП претходно је објавила снимак на којем се види како ирански командоси упадају на брод из хеликоптера.

(Reuters, Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Погођена три бацача ракета у Гази

Израелска војска саопштила је да је погодила три бацача ракета у Појасу Газе, у којима је било 20 пројектила, припремљених за напад на централни Израел.

ИДФ наводи и да је током протеклог дана гађала борбеним авионима и дроновима преко 30 циљева широм палестинске енклаве.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Холандија ће у недељу затворити амбасаду у Техерану

Холандско министарство спољних послова саопштило је да ће та земља у недељу, 14. априла, "из предострожности" затворити своју амбасаду у Техерану, наводећи као разлог растуће тензије између Ирана и Израела.

Министарство је додало да ће у недељу одлучити да ли ће амбасада у понедељак поново бити отворена.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ гађао комплекс Хезболаха у Либану

Израелска војска саопштила је да је извела напад на велики комплекс Хезболаха у области Рихан у јужном Либану.

Напад израелске војске је изведен након синоћњег напада Хезболаха, који је на север Израела лансирао више десетина ракета.

У саопштењу Хезболаха, који је преузео одговорност за ракетну ватру, наводи се да је лансирано десетине "каћуша" на артиљеријске положаје ИДФ-а на северу Израела.

Изрелска војска је синоћ саопштила да је лансирано око 40 ракета, од којих су поједине пресретнуте, док су друге погодиле отворена подручја или су пале у Либану.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Си-Ен-Ен: САД виделе да Иран припрема 100 крстарећих пројектила

САД очекују да ће Иран наредних дана гађати више локација унутар Израела, као и у региону, навели су за Си-Ен-Ен неименовани извори, који су истакли да ће Америка помоћи у пресретању иранских пројектила.

Високи званичник америчке администрације навео је, такође, да би ирански прокси могли да буду укључени у нападе.

Си-Ен-Ен преноси и да су САД виделе како Иран припрема 100 крстарећих пројектила.

(CNN)

Опширније Краће

Луфтханза: Више нећемо користити ирански ваздушни простор

Немачка авио-компанија Луфтханза саопштила је да њени авиони више неће користити ирански ваздушни простор због извештаја да ће Иран наредних дана извести напад на Израел.

Авио-компанија је, такође, продужила суспензију летова за Техеран и из Техерана услед растућих тензија на Блиском истоку.

"Луфтханза због тренутне ситуације обуставља летове за Техеран и из Техерана до 18. априла. Авио-компанија, такође, више не користи ирански ваздушни простор", рекао је портпарол компаније.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Расте број жртава у нередима на Западној обали

Двоје Палестинаца погинуло је у акцији израелске војске на подручју села Ел Мугаир на Западној обали, након што су јуче избили нереди између израелских досељеника и Палестинаца у току потраге за несталим израелским тинејџером, у којима је погинуо и један палестински младић, а рањено најмање 25 особа.

Хамас је потврдио да је један од погинулих њихов командант Мухамед Дарагмех. 

Израелске трупе интервенисале су у селу у близини Рамале, а потрага за несталим 14-годишњим Израелцем наставља се и данас, док су немири, како пише Би-Би-Си, тренутно под контролом. 

(BBC)

Опширније Краће

Тензије између Ирана и Израела расту услед најављене војне акције Техерана. Бела кућа је истакла да је реч о реалним претњама. Председник САД Џо Бајден упутио је кратку поруку Ирану – "немојте".

Хезболах је извео ракетни удар на северу Израела у којем је гађао положаје ИДФ-а. Саопштено је да нема повређених, а да је ПВО "гвоздена купола" обарала пројектиле.

У нападу израелских досељеника у граду Ел Мугаир убијен је један палестински младић из ватреног оружја, а још 10 особа је рањено. Министарство здравља Газе саопштило је да су од почетка сукоба у Гази убијена најмање 33.634 Палестинца.

Током јучерашњег дана на мети ИДФ-а поново су били избеглички кампови – у Гази Нусеират, у Тубасу на Западној обали камп Фара, јављају палестински медији. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ), са друге стране, саопштиле су да је у близини Нусеирата у току операција против Хамаса и других терористичких група.

Могућност да становници Газе пређу у Египат из пограничног града Рафе, учинили би немогућим решење израелско-палестинског сукоба, рекао је високи комесар УН за избеглице Филипо Гранди.

Болести које се преносе водом шире се у Гази због недостатка чисте воде и пораста температуре, каже хуманитарни координатор УН у Гази, Џејми Мек Голдрик.

Читај ми!