Читај ми!

Газа после смрти Јахје Синвара, ко је све убијен и шта је остало од Хамаса

Лидер војног крила Хамаса Јахја Синвар 16. је идеолог те организације, који је од средине деведесетих година страдао у непрестаном рату са Израелом. Синварова смрт је, истовремено, покренула спекулације ко ће од преосталих вођа овог покрета бити нови лидер Хамаса.

Газа после смрти Јахје Синвара, ко је све убијен и шта је остало од Хамаса Газа после смрти Јахје Синвара, ко је све убијен и шта је остало од Хамаса

За свега два месеца, Израел је успео да ликвидира два кључна лидера Хамаса - Јахју Синвара, творца упада ове милиције у Израел 7. октобра прошле године и политичког вођу Исмаила Ханијеа, који је убијен у Техерану.

Иако се после смрти ове двојице палестинских лидера сматрало да ће Хамас бити обезглављен, чиме би аутоматски порасле шансе да Палестинци пристану на израелске услове за прекид ватре у Појасу Газе, чини се да ова организација има још сасвим довољно људи који би могли да је воде у будућности, ма каква она била.

Халед Мешал и дипломатски хаос у Израелу

Халед Мешал је до успона Исмаила Ханијеа 2017. године био политички лидер Хамаса. Пуних 20 година водио је ову организацију сељакајући се од једне до друге арапске државе, скупљајући средства за функционисање система, који су, касније, унапредили Ханије и Синвар.

Преживео је и најспектакуларнији покушај убиства када су га пратили израелски агенти, 1997. године у Јордану и напрскали му спороделујући отров у уво, после чега је пао у кому.

Јорданска полиција је ухватила два израелска агента, а краљ Хусеин је запретио да ће им, уколико Мешал умре, бити суђено. Суочен са вероватним смртним казнама за агенте и под огромним притиском председника САД Била Клинтона, тадашњи и садашњи премијер Бењамин Нетанјаху је у Аман послао шефа Мосада, који је у болницу лично однео противотров.

Недуго затим, и сам Нетанјаху је отпутовао у Аман како би се извинио краљу Јордана, а Мешал је међу Палестинцима добио статус хероја.

Упркос чињеници да је место уступио млађим лидерима, Мешал је остао једна од најутицајнијих личности у организацији Хамаса, при чему је годинама прихватао улогу гласноговорника у односима са светским медијима.

Мешал, који је живео у Кувајту, Јордану и Катару, тренутно борави у Сирији. Кључно питање у руководству Хамаса представља дилема да ли ће се на челу организације у будућности налазити човек из политичког или војног крила.

Како ствари стоје, вероватније је да ће Хамас у блиској будућности преузети неки од шефова војног крила ове организације.

Синваров заменик и човек од поверења

Међу могућим наследницима Јахје Синвара је и његов први заменик, Халил ел Хаја, који живи у Катару још од 2007. године, када му је у израелском ваздушном нападу у Гази побијена готово цела породица.

"Успели смо да на сто поново вратимо палестинско питање. Наш циљ није да администрирамо Газом и бринемо се о струји и води, већ да решимо палестински проблем", рекао је Ел Хаја Њујорк тајмсу, недуго после почетка рата.

У израелским ваздушним ударима убијена су му два сина, два брата, снаја и унук, као и још најмање пет чланова породице.

Као један од најближих сарадника Јахје Синвара, у петак је у име Хамаса потврдио смрт дојучерашњег лидера организације.

Синвара би, како тврде палестински извори, могао да наследи и Муса Абу Марзук, још један од ветерана Хамаса који је пре оснивања ове организације у Америци прикупљао средства за Муслиманско братство.

Крајем деведесетих, провео је скоро две године у њујоршком затвору, пре него што су га америчке власти протерале у Јордан.

Од 2001. године, живи у Дамаску, одакле је отишао прво у Каиро, а затим у Доху.

Упркос различитим формацијским распоредима, западни обавештајци сматрају да је Абу Мазук други најутицајнији лидер Хамаса.

Деиф, од студента генерације до шефа Хамасових ракеташа

Израелски обавештајци сматрају да би, растом утицаја војног крила, на чело Хамаса могао доспети и Мохамед Деиф, командант "Ел касам" бригада и један од кључних лидера борбених јединица ове организације.

Преживео је неколико израелских напада, укључујући и онај из 2014. године када су му убијени супруга и двоје деце. У једном од напада озбиљно је рањен од када храмље и понекада се креће у инвалидским колицима.

Почетком августа, Израел је тврдио да је Деиф убијен у једном од напада, али се две недеље касније испоставило да та информација није тачна. Том приликом убијено је безмало 90 Палестинаца, док је 300 рањено.

Као и Синвар, рођен је у Кан Јунису и био је један од најбољих ученика локалних факултета, где је дипломирао хемију, физику и биологију, све док га Израелци нису ухапсили 1989. године и држали 16 месеци у притвору.

Након тога, Деиф се придружио Синвару и постао главни организатор дела Хамаса који се бавио бушењем тунела испод Појаса Газе и развојем пројектила. Израел сматра да је Деиф један од главних организатора упада Хамаса 7. октобра прошле године.

"Данас ће бес Ал аксе, бес нашег народа и нације експлодирати. Наши муџахедини, данас је дан да овом злочинцу (Нетанјахуу) ставите до знања да је његово време окончано", рекао је Деиф 7. октобра.

Убијени лидери Хамаса, 16 сахрана за хероје Палестине

Први значајан атентат на неке од лидера Хамаса догодио се још 1996. године, када су Израелци минирали телефон Јахје Ајаша, који је, због вештине израде бомби био познат и под надимком "инжењер".

Пет година касније, израелски "апачи" ракетирали су Џамал Салим и Џамал Мансур, тадашњи лидер Хамаса и други човек удружења палестинских научника. Убијени су док су седели у канцеларији за медије током разговора представника Фатаха и Хамаса.

У израелском ваздушном нападу 2002. године убијен је Салах Шехаде, оснивач војног крила Хамаса. У експлозији је страдало још 15 Палестинаца, укључујући његову супругу и ћерку.

Свега 12 месеци касније, израелски авион је пројектилом погодио аутомобил у којем се налазио Исмаил абу Шанаб, један од оснивача и најутицајнијих вођа Хамаса.

Израелски хеликоптери су, испред џамије у Гази, убили и Ахмеда Јасина, такође важног лидера Хамаса, а касније те 2004. године и Абдела Азиза ел Рантисија, Јасиновог наследника на челу покрета.

Те године, у експлозији бомбе подметнуте у аутомобил погинуо је још један званичник Хамаса - Из ел Дин ел Шеик Халил.

Један од најутицајнијих лидера Хамаса, Низар Рајан његове супруге и десеторо деце убијени су у ваздушном нападу 2009. године, а свега две седмице касније и министар унутрашњих послова у Појасу Газе, Саид Сејам.

У Дубаију је 2010. године пронађено тело Махмуда ел Махуха, а за убиство су осумњичени израелски агенти који су у Уједињене Арапске Емирате допутовали користећи кривотворене пасоше.

Заменик команданта Хамасових "Ел акса" бригада, Ахмед ел Џабари убијен је 2012. године у експлозији пројектила испаљеног из израелске летелице.

Две године касније, у ваздушном нападу у Рафи убијена су тројица команданата тих бригада - Мухамад Ебу Шемала, Раед ел Атар и Мухамад Бархум.

Од почетка рата у Појасу Газе, убијена су тројица високих званичника Хамаса - заменик шефа политбироа Салех ел Арури, лидер Хамаса Исмаил Ханије и у четвртак шеф оба крила ове организације, Јахја Синвар.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи