Чекајући израелску освету, или 60 секунди над Ираном

Израел одбија да открије Вашингтону детаље о плановима за осветнички напад на циљеве у Ирану. Премијер Бењамин Нетанјаху ступирао пут министра одбране Јоава Галанта у САД. Током дана телефонски разговор између израелског премијера и америчког председника Џозефа Бајдена. Израел и САД у претходне две године у неколико наврата вежбали нападе на Иран. У оптицају неколико мета - нуклеарна постројења, нафтни терминал и серија војних циљева. Могућа последица - рат на целом Блиском истоку.

Чекајући израелску освету, или 60 секунди над Ираном Чекајући израелску освету, или 60 секунди над Ираном

Бела кућа се нада да ће израелска освета за недавни ракетни напад на ваздухопловне базе у Израелу заобићи нуклеарна постројења и нафтне терминале, посебно онај на острву Харг у Персијском заливу, које је током историје било поприште неколико неуспешних војних акција и шпијунских афера.

Апел Американаца производ је страха да би неумерени напад на неки од ових циљева могао довести до ширења рата из Појаса Газе на читав регион Блиског истока, укључујући Иран, Ирак, Либан, Сирију и Јемен.

За сада, како наводе Вол стрит џорнал и Њујорк тајмс, Баједнова администрација нема представу ни када ни где ће Израелци напасти Иран, иако је више него извесно да ће акција бити ускоро покренута.

Израелска претња одговор је на недавни напад Ирана, чија је Револуционарна гарда испалила око 200 пројектила на ваздухопловну базу Неватим. После иранског напада на сателитским снимцима виде се 32 кратера од експлозија бојевих глава, али се чини да ни један од авиона није општећен.

Одмах затим, израелске власти обзнаниле су да је осветнички напад неминован, што је у администрацији Џозефа Бајдена изазвало прилично узнемирење с обзиром на неколико претходних случајева у којима Јерусалим није обавештавао Американце о времену и циљевима напада.

Амерички министар одбране, Лојд Остин је пре два дана израелском колеги Јоаву Галанту рекао да "избегава напад који би изазвао осветничку реакцију Ирана", након чега је најављено да ће се двојица министара у среду састати у Вашингтону.

Уместо тог сусрета, очекује се телефонски разговор Нетанјахуа и Бајдена.

Последњи овакав случај догодио се 28. септембра, када је у израелском ваздушном нападу на јужно предграђе Бејрута убијен лидер Хезболаха Сајед Хасан Насралах.

Галант је о акцији обавестио Остина када су авиони већ увелико били у ваздуху. Амерички медији тврде да је Лојд Остин био изненађен нападом Израелаца.

60 секунди изнад Ирана

Израелски борбени авиони су, у свгусту 2022. године, у неколико наврата неопажено улетели у ирански ваздушни простор, вежбајући могуће нападе на објекте повезане са нуклеарним програмом Техерана.

Авиони Ф-35 успели су да неопажено уђу у ирански ваздушни простор током вежбе у којој су учествовали дронови и најмање један танкер КЦ-48. Иранци нису ни потврдили ни демантовали тај извештај, али су готово истовремено почели велике маневре беспилотних летелица, током којих је за 48 часова испробано више од 150 дронова.

Према америчким и израелским изворима, Иран већ извесно време обучава групу руских официра за управљање дроновима, који би у Русију могли стићи у склопу трампе - борбени авиони за беспилотне летелице.

Таква игра нерава између Тел Авива и Техерана, тада, временски се подударила са новом фазом преговора о иранском нуклеарном програму, који је Вашингтон блокирао још у време администрације Доналда Трампа.

Истовремено са наводним упадом израелских авиона у ирански ваздушни простор, Тел Авив је у Црвеном мору увежбавао нападе на циљеве у Ирану и нападе на бродове те државе. Током тих вежби, израелске подморнице пратиле су ирански бродове Бехшад, Јамаран и носач хеликоптера Хингам. Бехшад је регистрован као теретно пловило, али низ обавештајних агенција, укључујући и Мосад тврде да је реч о шпијунском броду.

Формулација према којој је Иран на неколико месеци од производње нуклеарног оружја провејава кроз извештаје западних обавештајаца још од 2006. године, односно од периода када је администрација млађег Џорџа Буша "идентификовала" више од 1.100 потенцијалних мета могућих напада на ирански нуклеарни програм.

Међу потенцијалним метама биле су листом све иранске научне институције и нуклеарни центри, укључујући Ерак, Бушер, Дарховин, Фордо, Натанз и Исхафан, али и стотине положаја и објеката повезаних с иранском Револуционарном гардом. Мапу су, на притисак неоконзервативаца, начинили планери Пентагона, а њих је пратио и једнако амбициозан пројекат унутрашње промене власти у Ирану, чије су архитекте били Доналд Рамсфелд, Дик Чејни, Џон Болтон, Њут Гринич и Руди Ђулијани.

Израелске Ватрене кочије

Израелско ратно ваздухопловство је, пре две године, извело и серију маневара ваздушних снага, названих "Ватрене кочије", током којих су симулирани напади на објекте повезане са иранским нуклеарним програмом.

Вежбе, у којима су учествовали борбени авиони, танкери КЦ-46, обавештајне службе и ракетне јединице, уследиле су недуго пошто је шеф израелске војске Авив Конави наредио да се начине нови планови за могући напад на мете повезане са иранским нуклеарним програмом.

Иако то Техеран одлучно демантује, власти у Израелу убеђене су да је израда атомске бомбе крајњи циљ иранског нуклеарног програма, поткрепљујући тврдње стотинама килограма докумената које су агенти Мосада крајем јануара 2018. украли из тајног центра у Техерану.

среда, 09. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи