Годину дана после – сећање мајке и брата за РТС на страдање Шани Габај на фестивалу "Нова"

Седмог октобра, међу младима који су били на фестивалу, била је и Шани Габај, 25-годишња девојка из села Јокнеам. Месец и по, њени најближи нису имали никакву информацију о њој, да би средином новембра 2023. њихове најцрње слутње биле потврђене. Сећање на октобар прошле године поделили су са екипом РТС-а у Њујорку.

Тек свршена студенткиња права, Шани Габај, била је селектор на фестивалу "Нова". После непроспаване ноћи, ујутру се, прича њена мајка, поново нашла са пријатељима да би прославила 26. рођендан, али их је предухитрио напад Хамаса.

У првом тренутку, Шани је побегла у суседни кибуц Алумим и сакрила се у једном од склоништа.

"Била сам са њом на телефонској вези, чула сам све – експлозије, вриске, Шани како говори да су њени пријатељи остали без ногу, да јој не одговарају и да не зна шта да ради. Побегла је из тог склоништа. Била је погођена у ногу, покушавала је да уђе у возило и да се врати на фестивал. Тамо се сакрила са једним полицајцем, али нису могли да јој помогну више, јер је Хамас стигао и био је све ближе и ближе", прича мајка Шени Габај.

Њен брат каже да је Шани помогла групи људи, који су је видели да долази из скоровишта у Алумиму у тај део где је био фестивал.

"Када су је видели да је рањена у ногу, мислили су да сви иду са југа на север, јер су на југу терористи, а она се враћа са севера на југ, рањена је гду су сигурно исто терористи. Они су почели онда да беже западно и успели да дођу до кибуца Патиш. Сви ти људи су успели да преживе због Шани", каже њен брат.

Потрага дуга 47 дана

Након повратка на место где се фестивал одржавао, прекида се телефонска веза и мајка губи контакт са Шани. Отац девојке одлази на место напада и наредних пет дана покушава да пронађе било какав траг где би могла да му буде ћерка, али се та потрага завршава без успеха.

Наредних 47 дана породица чека вести, а убеђени да су је отели броци Хамаса.

"Пронашли су њену огрлицу, на којој је био ДНК Шани и Лин Дафни, друге девојке, која је била на тој забави. Отворили су њен и гроб Лине Дафни. Пронашли су два тела", истиче мајка.

Брат пак прича да су се надали да је отета. "Потпуно је лудо да се надате да ју је отео Хамас. Мислили да ако је отета постоји могућност да се врати, можда неће бити физички здрава и у души, али ће бити жива и ми ћемо јој помоћи", наводи брат.

Шани Габај сахрањена је 23. новембра, дан пошто је пронађено њено тело.

"Отете треба вратити"

На питање на који начин мисле да ће се завршити рат, мајка Шани одговара да не зна шта је решења, али да зна да отети треба да се врате кући живи.

Шани се неће вратити, али се надам да ће 101 отет поново бити код куће"; каже мајка.

Брат жели срећан крај за отете, док их за њих неће бити. "То су за њих тешки дани, немају више снаге, прошло је годину дана. Не знате шта се дешава са вашим вољенима, детотом, родитељима, бакама, декама", каже брат.

И боравак у Њујорку за мајку и брата је начин сећања на Шани, где је у једном ресторану, у организацији јеврјеског института за кулинарство, спремана њена омиљена храна.

уторак, 08. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи