Читај ми!

Душан Спасојевић: Израел ће сигурно одговорити Ирану, то је та логика Тукидидове замке

Некадашњи амбасадор у Турској и Грчкој Душан Спасојевић рекао је за РТС да Израел није постигао прокламоване циљеве, Хамас није уништен већ ослабљен, а нису ослобођени сви таоци. Овај рат променио је израелску перцепцију сукоба у региону, каже Спасојевић и додаје да мир није близу.

За годину дана рата на Блиском истоку страдало је 42.000 људи, скоро 100.000 је рањено, а више од два милиона људи је расељено.

Душан Спасојевић, некадашњи амбасадор у Турској и у Грчкој, рекао је да је то први терористички напад оволиких размера, када говоримо о 7. октобру прошле године.

"И тај напад је, несумњиво, променио израелску перцепцију сукоба у региону", наводи Спасојевић и подсећа да је међу таоцима и један српски држављанин, младић Алон Охел.

"Напад је унео страх у јавност, зато што је то био препад, изненађење, иако сукоб који није почео 7. октобра, сукоб на Блиском истоку практично траје од потписивања мира 1922. године. Како неки то воле кажу, то је мир који је завршио сваки мир на Блиском истоку и ситуација није много одмакла“, напомиње Спасојевић.

Израел није постигао циљеве

Према његовим речима, Израел није постигао прокламоване циљеве операције у Гази.

"Хамас као терористичка организација није уништен, то смо могли да видимо и пре неколико дана. Он је сигурно ослабљен и обезглављен, али није уништен и такође нису ослобађени сви таоци. Сада имамо један други фронт, практично Израел води сукоб у овом тренутку на најмање три фронта, ако не и на четири или пет“, наводи Спасојевић.

И сами Израелци кажу – имамо неколико великих тактичких успеха, али на стратешком нивоу, када сагледамо све, још се не види јасна стратегија како је могуће изаћи из овога и постићи циљ с којим је Израел и кренуо у ову специјалну војну операцију, то је да обезбеди своју безбедност, додаје Спасојевић.

Нико не жели да покаже слабост

Израел има око 200.000 расељених, више од 1.000 од њих страдило је само тог 7. октобра, 101 талац је и даље у Појасу Газе. Са друге стране, више од два милиона Палестинаца су избеглице

"Нажалост, имамо једну ситуацију и једну почетну позицију да се сваки вид компромиса или спремности на договор на Блиском истоку – а мислим да то постаје све више парадигма и у свету – показује као слабост и нико не жели да попусти ниједну јоту, нити жели да на тај начин покаже слабост и угрози самог себе“, рекао је Спасојевић.

Како каже, то је филозофија која преовладава.

Тукидидова замка плус

"Ја бих у смислу међународних односа или дипломатије ову ситуацију назвао Тукидидова замка плус, пошто је суштински реч о сукобу у овом тренутку између Ирана и Израела, о коме се говори већ сигурно 30 година, и оно о чему се говорило на крају се и остварило“, каже Спасојевић.

Објашњава да су до 1992. године Израел и Иран имали веома блиске односе. Чак је Израел 80-их година оштро лобирао код Америке да уместо Ирака наоружава Иран и да га подржи у том рату. Била је она чувена афера "Иран гејт", када је Реганова администрација у договору са Израелом наоружавала Иран.

Ситуација се сада преокренула, то су љути непријатељи. Иран контролише бројне терористичке организације и милиције које окружују Израел, од Хамаса, Палестинског џихада до милиције у Ираку. Наравно, најопаснији противник Израела је Хезболах у Либану, наводи Спасојевић.

Напори да се рат оконча  

Спасојевић сматра да напори да се рат оконча нису искрени, нити има жеље за миром у свету.

"Ситуација у свету јесте погодна за овакву врсту сукова. Кренуо бих од самог почетка. Прво, Израел води асиметрични рат против једне терористичке организације, односно две у овом случају сада, Хамаса и Хезболаха. И веома је тешко победити у рату против супарника који се крије међу становништвом", подвукао је Спасојевић.

"Ви можете да остварујете тактичке победе, спектакуларне акције, али са сваком акцијом у којој страда огроман број цивила, ви практично регрутујете нове непријатеље и стварате једну општу омразу код становништва против кога испада да водите рат и на крају крајева и у јавном мњењу", додаје он.

Када је у питању шири контекст у коме се одвија сукоб, Спасојевић каже да имамо прво ситуацију да се овај рат на Блиском истоку одвија контексту руско-америчког сучељавања у Украјини и то додатно компликује ствари.

Израел ће одговорити Ирану

"И оно што је нарочито компликовано, што имамо америчке изборе 5. новембра, имамо противкандидата Трампа, који очигледно има блиске идеолошке везе и сличне погледе на свет са израелским премијером. Видимо у Америци поделе од тога да Бајден–Харис администрација заговара да Израел не треба да гађа нуклеарна постројења у Ирану, док Трамп каже да је то прво што Израел треба да уради", подвукао је Спасојевић. 

Према његовим речима, налазимо се у једној веома опасној ситуацији.

"Мислим да ће Израел сигурно одговорити Ирану, то је та логика ове Тукидидове замке плус. Имамо једно врзино коло ескалација које ће довести до нових ескалација", закључио је Спасојевић.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи